19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.03.2022 11:27 | Son Güncelleme: 31.03.2022 11:35

Rusya, Ukrayna'ya verdiği sözü tutmuyor

Rus diplomatların söyledikleri ve ordularının faaliyetleri çelişiyor. Çernihiv ve Kiev çevresindeki saldırılar devam ederken, Rus kuru ruble ani bir şekilde yükseldi
Rusya, Ukrayna'ya verdiği sözü tutmuyor

Dan Bilefsky / The New York Times

Kremlin müzakerecilerinin verdiği karmaşık sinyaller ve 5 haftalık savaştaki insani krizin derinleşmesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki yetersiz konuşmaların Rus saldırganlığını azaltma ihtimali hakkındaki karamsarlığı artırıyor. 

Yerel yetkililer başkent Kiev civarında ve kuzeydeki Çernihiv kentinde yeni saldırılar gerçekleştiğini açıkladı. Ruslar bu iki bölgedeki çatışmaları azaltacağına dair söz vermişti. Rusya’nın salı günü İstanbul’da gerilimi azaltacaklarına dair verdikleri teminata rağmen çatışmaların devam etmesi, savaşı sonlandırmak için acele etmediklerini açıkça gün yüzüne çıkardı. 

Rus Savunma Bakanı bugün Rus kuvvetlerinin Kiev etrafında “yeniden gruplandığını”, hedeflerinin Ukrayna ordusunu zayıflatıp dikkatini başkente çekerek doğudaki çatışmalardan uzaklaştırmak olduğunu açıkladı. Bakan “bütün bu hedeflerin başarıyla tamamlandığını”, artık operasyonun son etabına odaklanacaklarını söyledi: Doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesini özgürlüğe kavuşturmak.  

Rusların dedikleri çelişiyor

Kremlin'in kamuoyuna açıklamaları ile sahadaki askeri faaliyetleri arasındaki kopukluk, Rusya'nın niyetleri hakkında şüpheler uyandırdı. Ayrıca Rusya'nın baş müzakerecisinin İstanbul'daki barış görüşmelerinde kullandığı olumlu dil ile Moskova'daki yetkililerin ve savaş destekçilerinin yorumları arasında da bir çelişki vardı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'deki görüşmelerden "çok umut verici" bir sonuç çıkmadığını ve Ukrayna'nın önerilerinin "olumlu bir faktör" olmasına rağmen bir anlaşmaya varmanın daha çok çalışma gerektireceğini söyledi.

Ancak sadece birkaç saat sonra Rusya'nın baş müzakerecisi daha iyimser bir ses tonuyla, Ukrayna'nın “Rusya’yla iyi bir komşuluk için gerekli bir dizi önemli koşulu ilk defa yazılı bir şekilde belirlediğini” söyledi. 

En az 4 milyon kişi Ukrayna’dan kaçtı

Barışa giden yol her zamanki gibi engebeli ve sahadaki insani durum kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü ve UNICEF'in son rakamlarına göre Rus işgalinin başlamasından bu yana 2 milyonu çocuk olmak üzere 4 milyonu aşkın kişi Ukrayna'dan kaçtı.

Diğer önemli gelişmeler

Güneydeki kuşatma altındaki stratejik liman kenti Mariupol savaştan en kötü etkilenen bölgelerden biri. Salı günü yayınlanan yeni uydu görüntüleri, gıda kıtlığı sırasında bir süpermarketin önünde sıraya giren yüzlerce insanı görüntüledi. Rusya'nın Ukrayna halkının iradesini kırmak için nüfusu aç bırakmaya çalıştığına dair korkular yükseliyor.

Yetkililerin, ödemelerin ruble olarak yapılmadığı takdirde Rusya'nın enerji tedariği kesebileceğine dair endişeleri artıyor. Almanya doğal gaz kıtlığına hazırlanmaya başladı.

Rus para birimi ruble, İstanbul'daki görüşmeler ve Rus merkez bankasının aldığı önlemlerle neredeyse savaş öncesi değerine yükseldi.

Bir NASA astronotu ve iki Rus meslektaşı, Rus uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldıktan sonra bugün Kazakistan'a indi. Uzay istasyonu, ABD ve Rusya arasındaki günlük işbirliğinin devam ettiği birkaç yerden biri.

© 2022 The New York Times Company