26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2022 16:51 | Son Güncelleme: 15.03.2022 17:06

Rusya’nın Ukrayna’da bilinmeyen bir silah kullandığı ortaya çıktı

Amerikan yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'yı vurduğu balistik füzelerin bir sürpriz içerdiğini keşfetti: Hava savunma radarlarını ve ısı güdümlü füzesavar füzelerini kandıran yeni bir cihaz
Rusya’nın Ukrayna’da bilinmeyen bir silah kullandığı ortaya çıktı

John Ismay / The New York Times

Bir Amerikan istihbarat yetkilisine göre, bu sürpriz cihazların her biri yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda, dart görünümünde ve turuncu kuyruklu beyaz bir şekle sahip. İstihbarat yetkilisi, Rusya'nın sınır ötesi gezer fırlatıcılardan ateşlediği İskender-M kısa menzilli balistik füzelerin; Ukrayna’nın hava savunma sistemleri tarafından algılanıp hedef alındığında, hedef alınan İskender füzesi tarafından serbest bırakıldığını anlattı.

Her biri elektronik devrelerle dolu olan bu yeni silah, İskender füzelerinin yerini tespit etmeye çalışan düşman radarlarını karıştırmak veya yanıltmak için radyo sinyalleri üretiyor. İskender’in yeri tespit edilip, imhası için bir füzesavar atıldığında ise, gelen füzeyi kendi üzerine çekmek için ısı üretiyor. Bu özellikler, Ukrayna hava savunma silahlarının Rus İskender füzelerini yok etmekte neden zorluk çektiğini açıklamaya yardımcı olabilir.

Menzili 200 mili geçebiliyor

ABD hükümet belgelerine göre, katı yakıtlı bir roket motoruyla çalışan İskender, 200 milden daha uzaktaki hedeflere ulaşabiliyor. Her mobil fırlatıcı, yeniden yüklenmeden önce iki İskender füzesi ateşleyebiliyor.

Herkes mühimmat sanıyordu

Dart şeklindeki bu silahın fotoğrafları iki hafta önce sosyal medyada dolaşmaya başladı. Fotoğraflar silah uzmanlarını ve açık kaynaklı istihbarat analistlerini şaşırttı. Hemen hepsi boyutları ve şekline göre bu silahı bir tür mühimmat sanıyordu. İngiliz Ordusu’nda 22 yıl boyunca mühimmat imha uzmanı olarak görev yapan ve daha sonra 10 yıl Güney Irak, Afrika ve diğer bölgelerde sivil bomba teknisyeni olarak çalışan Richard Stevens, “Çok miktarda Çin ve Rus mühimmatına rastladım. Ama bunu daha önce hiç görmedim” dedi.

Stevens, 2011’de kurduğu askeri ve sivil bomba imha uzmanlarına yönelik bilgi içeren siteye bu mühimmatın fotoğraflarını gönderdi. Sitenin takipçileri de daha önce buna benzer bir şey görmediklerini söylediler. Adının açıklanmasını istemeyen istihbarat yetkilisi, 1970'lerden beri nükleer savaş başlıklarına eşlik eden ve füzesavar sistemlerden kaçmak ve bireysel savaş başlıklarının hedeflerine ulaşmasına izin vermek için tasarlanan cihazların, "sızma yardımcıları" olarak adlandırılan Soğuk Savaş tuzaklarına benzer olduğunu söyledi. Ancak bu cihazların İskender-M gibi konvansiyonel savaş başlıklarına sahip silahlara entegre edilmesine daha önce rastlanmamıştı.

"Durumun aciliyetine işaret ediyor olabilir"

Middlebury International Institute of International'da nükleer silahların yayılmasını önleme profesörü Jeffrey Lewis, bu tip silahların çok gizli olduğunu ve deşifre olmamaları gerekmedikçe kullanılmadıklarının altını çizerek “Bu gelişme Rus askeri liderliğinin dikkatsizliğine veya durumun aciliyetine işaret ediyor” olabilir.

Lewis, "Bu bana Ruslar için Ukrayna savaşının, bu silahın gizli kalmasından vazgeçecek kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi ve ekledi: Şu anda ABD istihbarat camiasında çok heyecanlı insanlar olduğunu düşünüyorum

©️ 2022 The New York Times Company