07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2023 10:03 | Son Güncelleme: 15.12.2023 14:06

Temu: Shein mafya taktikleri kullanıyor

ABD'nin iki perakende devi olan Shein ve Temu arasındaki gerilim davalık oldu. Temu, Shein'i rekabeti bastırmak için mafya tarzı yöntemler kullanmakla ve tedarikçileri korkutmakla suçladı
Temu: Shein mafya taktikleri kullanıyor

Jordyn Holman /New York Times

ABD’nin hızla büyüyen iki moda perakendecisi arasındaki hararetli rekabetin son perdesi olarak çarşamba günü açılan soruşturmada Çin bağlantılı popüler online alışveriş platformu Temu, rakibi Sheini rekabeti bastırmak için "mafya tarzı" yöntemler kullanmakla suçladı. İddianamede ABD’de Temu adıyla faaliyet gösteren Whaleco şirketi, Shein’i kendi büyümesini yavaşlatmak için çok yönlü bir plan kurmakla suçladı. Firma ayrıca Shein'in tüccarları korkutarak ve asılsız telif hakkı ihlali davalarını öne sürüp büyümesini engellemeye çalıştığını ekledi.

"Temsilcileri saatlerce alıkoydu"

İddianamede “Shein, hızlı moda tedarikçilerini mafya tarzı gözdağı ve tutuklamakla korkutuyor. Temu’ya satış yapmak isteyen tedarikçilerin temsilcilerini saatlerce ofisinde alıkoyarak sahte hapis cezası da dahil olmak üzere bazı sahte iddialarla cep telefonlarına el koyuyor” ifadeleri yer aldı. Shein'in daha sonra tedarikçileri kendisiyle özel anlaşmalar imzalamaya zorladığı iddia ediliyor.

"Kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız"

Davada ayrıca Shein'in Temu'ya karşı asılsız telif hakkı ihlali davaları başlattığı iddia ediliyor ve Shein'in ABD hızlı moda parazındaki tekel güç olduğu belirtiliyor. Shein sözcüsü yaptığı açıklamada "Bu davanın yersiz olduğuna inanıyoruz ve kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız" dedi.

Açılan dava, kasım ayında ABD’de halka arz için gizli başvuruda bulunan Shein’in karşılaştığı son zorluk oldu. Geçtiğimiz yıllarda Shein, 10 dolarlık elbise ve 3 dolarlık takma kirpik gibi ucuz ve geniş ürün yelpazesine ihtiyaç duyan gençler ve yetişkinler arasında hatırı sayılır bir takipçi kitlesi kazandı.Shein, alıcıların önüne yeni ürünleri hızlı bir şekilde getiren ve web sitesiyle uygulamalarına sıklıkla geri dönmelerini sağlayan gelişmiş bir teknoloji ve üretim modeli kullanıyor.

ABD'li yetkililerin radarında

Shein, Geçtiğimiz yıl Çin'deki PDD Holdings'in bir yan kuruluşu olan Temu’nun elektrikli süt köpürtücülerini 2,87 dolara ve kadın çamaşırlarını 3,99 dolara satmasıyla zorlu bir rakip kazandı. Temu, reklamverenler için en pahalı yerlerden biri olan Super Bowl’da bu yıl birden fazla reklam yayınlayarak tüketiciler arasında büyük bir sıçrama yaptı. Alıcılar TikTok'ta #temuhauls etiketi altında düzenli olarak alışverişlerinin videolarını yayınlıyor.

Açılan davada Temu, Shein bildirdiği kazancın düştüğünü kaydetti ve buna karşılık olarak Shein'in rekabeti bastırmaya çalıştığını söyledi. İddianamede “Shein'in Temu'yu hedef alan davranışı, Shein'in ABD hukuk sistemini yıkmaya ve kötüye kullanmaya yönelik daha geniş bir davranış modelinin parçasıdır” denildi.
Shein, ticari uygulamalarıyla ilgili olarak Washington’da yoğun incelemelere maruz kalıyor. Şirketin pamuk üretimini Çin’in Uygur halkını sömürdüğü bölge olan Xinjiang’tan geldiğini gösteren raporlar üzerine Shein, ABD’li yetkililer tarafından zorlu sorularla karşı karşıya bırakıldı.

Shein aynı zamanda tasarımcıların fikirlerini çalmakla suçlanıyor. Giderek artan sayıda yetkili ve perakendeciler Shein’in şirketlerin düşük maliyetli ürünler gönderirken gümrük ücreti ödemekten kaçınmasına olanak tanıyan ABD yasasından adil olmayan bir şekilde yararlandığını söylüyor. Söz konusu ABD yasasının kullanımının Amerikalı perakendecilere haksızlık olduğu düşünülüyor.

© 2023 The New York Times Company