08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2024 23:34 | Son Güncelleme: 09.07.2024 23:37

Tesla yarattığı pazarda hakimiyetini kaybediyor

Araştırma şirketi Cox Automotive tarafından yayınlanan yeni tahminlere göre, Tesla'nın bir zamanlar ABD'deki elektrikli araç pazarında sahip olduğu pay, bataryayla çalışan otomobil satışları rekor seviyeye yükselse de yılın ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü
Fotoğraf: Lauren Justice/The New York Times
Fotoğraf: Lauren Justice/The New York Times

Jack Ewing / The New York Times

Cox Automotive, Elon Musk liderliğindeki şirketin General Motors, Ford Motor, Hyundai ve Kia'ya karşı güç kaybetmesiyle Tesla'nın Nisan'dan Haziran'a kadar elektrikli araç satışlarının yüzde 49,7'sini oluşturduğunu ve bu oranın bir önceki yıl yüzde 59,3'e gerilediğini söyledi.

Cox'a göre şirketin pazar payı ilk kez bir çeyrekte yüzde 50'nin altına düştü. Önde gelen bir otomobil endüstrisi araştırmacısı olan firma, kayıtlara, şirket raporlarına ve diğer verilere dayanarak pazar payını tahmin ediyor.

Kendi yarattığı pazarda hakimiyetini yitirdi

Rakamlar, Tesla'nın Model S sedanı tanıttığı 2012 yılında fiilen yarattığı bir pazardaki hakimiyetini kaybettiğinin son işareti. Bu araçtan önce Amerika Birleşik Devletleri'nde çok az sayıda elektrikli araç satılıyordu.

Genel olarak, ABD elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 11,3 artarak, teknolojiye yönelik tüketici talebinin sağlıklı kaldığını gösterdi. Amerikalılar üç aylık dönemde 330 binden fazla elektrikli otomobil ve hafif kamyon satın aldı ya da kiraladı. Bu rakam üç aylık dönemde satılan ya da kiralanan tüm yeni otomobillerin yüzde 8'ine tekabül ediyor. Cox, bir yıl önce elektrikli araçların pazarın yüzde 7,2'sini oluşturduğunu söyledi.

Boynuz kulağı geçti

Birkaç yıl önce Tesla'nın çok fazla rakibi yoktu ve hemen hemen hiçbir şirket araçlarının tam şarj veya hızlanma ile sürüş menzilini yakalayamıyordu. Ancak yerleşik otomobil üreticileri 480 km veya daha fazla yol kat edebilen, Tesla'nın otomobillerinin yeteneklerine eşit ve bazen de onları aşan elektrikli araçlar piyasaya sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 100'den fazla elektrikli model mevcut. Modellerin arzı ve çeşitliliği arttıkça fiyatlar düştü ve daha fazla insanın bir tane alabilmesini mümkün kıldı.

Cox'un endüstri içgörüleri direktörü Stephanie Valdez Streaty yaptığı açıklamada, yoğun rekabetin fiyat baskısının devam etmesine yol açtığını ve elektrikli araçların benimsenmesini yavaş yavaş artırmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Tesla'nın satış sonrası desteği zayıf kalıyor

Birçok tüketici artık elektrikli otomobilleri, bakım ve onarım sağlayabilecek geniş bayi ağlarına sahip BMW veya Ford gibi köklü otomobil üreticilerinden satın alıyor. Tesla ise arabalarını internet üzerinden satıyor ve birçok tüketici, şirketin nispeten küçük servis merkezi ağında arabalarını tamir ettirmenin zor olabileceğini söylüyor.

En çok satan aracı demode oldu

Tesla satışları ayrıca yaşlanan ürün gamından da muzdarip. En çok satan aracı Model Y, 2020 yılında satışa sunuldu ve bu da onu endüstri standartlarına göre eski kılıyor. Hyundai ve kardeş şirketi Kia, rekabetçi fiyatlar ve daha yeni tasarımlarla Tesla'dan daha fazla elektrikli model sunuyor.

GM, son birkaç yıldır yavaş bir başlangıç yaptıktan sonra, son zamanlarda benzinli araçlardan dönüştürülen modeller yerine elektrikli olarak tasarlanan araçları piyasaya sürmeye başladı. Şirket ayrıca artık LG Energy Solution ile ortak bir girişimle ABD'de üretilen bataryaları kullanıyor. GM'nin birkaç ay içinde Chevrolet Equinox SUV'un elektrikli versiyonunu vergi hariç yaklaşık 35 bin 000 dolara satmaya başlaması bekleniyor.

Tesla geçen hafta yaptığı açıklamada, küresel satışlarının ikinci çeyrekte bir yıl önceki döneme göre yüzde 4,8 düşerek 444 bin civarında olduğunu söyledi. Şirket satışlarını ülkelere göre ayırmıyor, ancak Cox, Tesla'nın ABD satışlarının ikinci çeyrekte yüzde 6,3 düşerek 175 bin araca gerilediğini tahmin ediyor.

Musk'ın duruşu Tesla satışlarına zarar vermiş olabilir

Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X'te sağcı politikaları benimsemesiyle de Tesla satışlarına zarar vermiş olabilir. Elektrikli araç sahipleri liberal veya sol eğilimli olma eğiliminde ve elektrikli araç satışları genellikle eyalet ve federal ofisler için Demokratları seçen eyaletlerde en yüksek seviyede.

Son çeyreklerde elektrikli araç satışları bazı otomobil üreticilerinin beklediği kadar hızlı artmadı, ancak pazar hala benzinli araçlardan daha hızlı büyüyor. Hibrid araç pazarı son zamanlarda elektrikli araçlardan bile daha hızlı genişliyor. Fişe takılması gerekmeyen hibridler, tüketicilerin düzensiz ulusal kamu şarj ağından kaçınmasına olanak tanıyor.

Ancak tüm otomobil üreticileri bundan faydalanmıyor. Cox; Mercedes-Benz, Polestar, Porsche ve Volvo gibi elektrikli modellerin ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre düştüğünü söyledi. Firma Perşembe günü ayrıntılı satış ve pazar payı rakamlarını yayınlayacağını söyledi.