06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2024 20:54 | Son Güncelleme: 04.02.2024 20:56

The New York Times yazdı: Boeing bu krizden nasıl çıkacak?

Havacılık sektörünün önde gelen isimlerinden Boeing, güvenlik sorunları nedeniyle bir süredir eleştirilerin odak noktası olmayı sürdürüyor. Son olarak 5 Ocak'ta meydana gelen kaza ise Boeing'i oldukça zor durumda bıraktı. The New York Times, Boeing'in krizden nasıl kurtulabileceğini uzmanlara sordu
The New York Times yazdı: Boeing bu krizden nasıl çıkacak?

Sarah Kessler / The New York Times

Boeing CEO'su Dave Calhoun'un Çarşamba günü şirketin dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinin çoğunu güvenlik konusuna odaklanarak geçirmesi sürpriz olmadı. Calhoun, 5 Ocak'taki olayla ilgili olarak "Soruna biz neden olduk ve bunun farkındayız" dedi.

Sorun daha derinlerde

Calhoun şirketin ek kalite kontrolleri başlattığını, güvenlik ve kaliteye odaklanmak için üretimi bir günlüğüne durdurduğunu söyledi. Ancak Boeing'in sorunları onlarca yıla yayılıyor ve bazı havacılık uzmanları uzun süredir bu sorunların daha derinlere indiğini öne sürerek, bunun yerine şirketin kültüründe finansmanı mühendisliğin önüne koyan bir değişime işaret ediyor. Bunu düzeltmek daha sert önlemler gerektirebilir.

Harvard Business School'da kriz liderliği üzerine çalışan tarihçi Nancy Koehn, "Calhoun ve ekibinin yapması gereken şey iş yapış şekillerinde yeni bir dönemi başlatması ve bu radikal değişimi uygularken de cesaret gerektiriyor" dedi.

DealBook; şirket kültürü, havacılık ve yönetim uzmanlarına Boeing'in uzun süredir devam eden sorunlarını çözmek için atabileceği adımları sordu:

Tamamen yeni bir uçak tasarlayın

Boeing filosunun bir parçası olan 737 Max, 1968 yılında tanıtıldı. Medtronic'in eski CEO'su ve Harvard Business School'da Boeing hakkında iki vaka çalışması yazmış olan yönetici Bill George, "Yeni bileşenler ekliyorlar, ancak bence son 60 yılda havacılıkla ilgili öğrenilen tüm derslere dayanan tamamen yeni bir uçak tasarımına ihtiyaçları var" dedi. Calhoun, Boeing'in tamamen yenilenmiş uçaklarını 2030'ların ortalarına kadar teslim edemeyeceğini söyledi.

Genel merkezi Seattle'a taşıyın

Genel merkezin, şirketin mühendislik operasyonlarının kalbi olan Seattle'a geri taşınması önemli bir nokta. Boeing, merkezini 2001 yılında Chicago'ya, 2022 yılında da Washington D.C. yakınlarına taşımıştı. George bunun bir hata olduğunu söyledi ve "Yönetimin uçuş güvenliğinden anlayan mühendislerle tekrar temasa geçmesi gerekiyor" dedi. George ayrıca "Boeing'in üst yönetimi çoğunlukla havacılık mühendisliği diplomasına sahip değil" sözlerini kaydetti.

Fabrikayı açın

Çarşamba günkü kazanç çağrısı sırasında Calhoun, Boeing müşterilerini fabrikayı ziyaret etmeye davet ettiğini söyledi. Bu açıklamayı değerlendiren Koehn, aynı şeyi düzenleyiciler, gazeteciler ve tüketici grupları için de yapmanın güveni yeniden inşa etmek için önemli adımlar olduğunu kaydetti. 

Lansmanlara ev sahipliği yapın

Teknoloji tarzı ürün lansman etkinliklerine ev sahipliği yapmak da bir başka önemli nokta. Georgia Eyalet Üniversitesi Robinson İşletme Fakültesi'nde yardımcı doçent olan ve kuruluşlardaki güven dinamiklerini araştıran Ashley Fulmer, Boeing'in kamuoyu da dahil olmak üzere tüm paydaşlarıyla daha fazla iletişim kurması gerektiğini söyledi. Bunu yapmanın bir yolu olarak Apple ve Meta gibi teknoloji şirketlerinin ev sahipliği yaptığı büyük ürün lansman etkinliklerine işaret etti ve "Bence bu noktada, hiçbir olay lansman ya da benzeri bir çalışma olmaması makul değil" dedi. Fulmer, "İhtiyaç duydukları şey, örneğin güvenlik ve güvenilirliği arttırmak için tasarımda yenilik yaptıklarını düzenli olarak göstermeleridir" iifadelerini kullandı.

Boeing kamulaştırılmalı mı?

İlerici düşünce kuruluşu American Economic Liberties Project'in araştırma direktörü Matt Stoller, kısa bir süre önce Boeing'in kamulaştırılması gerektiğini savundu ve ABD hükümetinin halihazırda gelirlerinin büyük bir kısmını karşıladığını ve uçaklarının denizaşırı ülkelere satılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Ancak havacılık ve uzay danışmanlık firması AeroDynamic Advisory'de genel müdür olan Richard Aboulafia, kamulaştırmanın pek olası olmadığını söyledi. Aboulafia, hükümetin savunma sözleşmelerine Boeing'in yönetimine ilişkin koşullar ekleyebileceğini, ancak böyle bir hareket için çok az emsal olduğunu söyledi.

Aboulafia, "Risk iflas değil; yönetimsel yanlış uygulama" dedi.

© 2024 The New York Times Company