02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 18:19 | Son Güncelleme: 21.11.2023 18:23

The New York Times yazdı: Google Android ekosisteminde gücünü kötüye kullanıyor suçlaması

ABD merkezli video oyunu yapım ve geliştirme şirketi Epic Games'in uygulama içi ödemeler nedeniyle Google'a açtığı antitröst davasında kılıçlar çekildi. Mahkemeden çıkacak sonuç geliştiriciler ve uygulama mağazı sahipleri için emsal olabilir
The New York Times yazdı: Google Android ekosisteminde gücünü kötüye kullanıyor suçlaması

Yiwen Lu / The New York Times

Epic Games CEO'su Tim Sweeney, Pazartesi günü San Francisco federal mahkemesinde şirketin Google'a karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinde ifade verdi.

Şirketler arasındaki kavga 2020 yazında, popüler video oyunu Fortnite'ın arkasındaki şirket olan Epic'in Google'dan uygulama geliştiricilerinden Android cihazlardaki Play Store'dan yapılan satın alımlar için yüzde 30 ücret almayı durdurmasını istemesiyle başladı.

Google bunu reddedince Epic, Android'deki Fortnite uygulamasına kendi ödeme sistemini yükledi ve tüketicilerden daha düşük bir fiyat talep etti.

Epic'in uygulaması apar topar kaldırıldı

Google buna 13 Ağustos 2020'de Fortnite'ı Play Store'dan kaldırarak yanıt verdi. Aynı gün Sweeney, teknoloji devini Play Store'daki mobil oyun geliştiricileri üzerinde tekelci kontrol uygulamakla suçlayarak Google'a dava açtı.

Sweeney Pazartesi günü tanık kürsüsünden yaptığı açıklamada "Bu platformlarda tam olarak neler olduğunu herkese açıklamak istiyorum" dedi ve şu sözleri kaydetti: "Herkesin Google'ın Android'deki uygulamaların kullanılabilirliği üzerinde fiili kontrol uyguladığını görmesini ve anlamasını istiyorum"

2021 yılında bir federal yargıç, Apple'a karşı açılan benzer bir davada Epic'in argümanlarının çoğunu reddetmişti. Bu kez dokuz kişilik bir jüri, önümüzdeki ay sonuçlanması beklenen duruşmada Google'ın küçük rakiplerini sömürerek antitröst yasalarını ihlal edip etmediğine karar verecek.

Davanın sonucu emsal teşkil edecek

Sonucun geniş etkileri olabilir. Epic kazanırsa, Google diğer şirketlerin Play Store'da rakip ödeme sistemleri sunmasına izin vermek zorunda kalabilir.

Duruşma iki hafta önce başladığından beri Sweeney neredeyse her gün mahkeme salonunun ön sırasında oturuyor. Duruşmaya tek başına gitmeye de kararlı. Google geçen ay bu davadaki diğer davacı olan Match Group adlı bir arkadaşlık uygulaması şirketiyle uzlaşmaya vardığını duyurdu. Eylül ayında Google, kendisine benzer gerekçelerle dava açan düzinelerce eyalet başsavcısıyla uzlaşmaya varmıştı.

Google'ın aldığı komisyon büyümemizi engelliyor

Sweeney ifadesinde, amacının maddi tazminat talep etmekten ziyade oyunları daha fazla kullanıcıya dağıtmak olduğunu ve Google'ın aldığı ücretin Epic'in işini büyütmesini engellediğini ısrarla vurguladı. Çapraz sorguda Google'ın avukatı Jonathan Kravis, Epic'in Nintendo, Sony ve Microsoft gibi oyun konsolu şirketlerine de yüzde 30 komisyon ücreti ödediğini ve konsollardan toplam 12 milyar dolar kazandığını söyledi.

Kravis ayrıca Sweeney'i ücretlerden elde edilen tasarrufun müşterilere aktarılması konusundaki iddiası konusunda da zorladı. Örneğin Epic, ücret ödemediği kendi mağazası da dahil olmak üzere tüm platformlarda oyun içi satın alımlar için aynı fiyatı uyguluyor.

Kravis bu noktada "Parayı cebinize koyuyorsunuz, değil mi?" diye sordu.

Sweeney iddiayı yalanlamadı, ancak Epic'in ödeme aracı kullanmadığı için yaklaşık yüzde 3 tasarruf ettiğini söyledi. Daha sonra verdiği ifadede Sweeney, Sony ile yapılan bir sözleşmenin Epic'in Fortnite'ın oyun içi ürününü PlayStation'daki fiyatından daha ucuza satmasını engellediğini ve Epic'in bu tür ürünleri şirketlerin kişisel bilgisayarları aracılığıyla dağıttığında Apple ve Microsoft'a hiçbir ödeme yapılmadığını da söyledi.

© 2023 The New York Times Company