23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2024 14:08 | Son Güncelleme: 24.02.2024 14:09

The New York Times yazdı: Putin seçimlerde işini şansa bırakmamak için her şeyi yapıyor

Rusya'da seçimlere sayılı günler kala devlet başkanı Vladimir Putin seçimlerde zaferini garanti altına almak için her şeyi yapıyor. The New York Times, seçim öncesi daha sert yüzünü gösteren Putin'i ve izlediği politikaları yazdı
The New York Times yazdı: Putin seçimlerde işini şansa bırakmamak için her şeyi yapıyor

Anton Troianovski / The New York Times

Başkan Joe Biden'ın bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ağır sözler sarf etmesinin ardından Kremlin sert bir kınama yayınlamakta gecikmedi. Ancak Batı ile çatışmasını tırmandırmaya hazır ve öngörülemez bir diktatör imajı, Putin'in iki yıllık tam ölçekli savaştan sonra tamamen benimsediği bir durum.

Yurtiçinde ise Kremlin, Alexei Navalni'nin geçen haftaki ölümünün üzerindeki gizemi sürdürüyor ve muhalif liderin ailesinin cesedini geri almasını engelliyor.

Ukrayna'da Putin, ordusunu acımasız saldırılarını sürdürmeye zorluyor ve televizyonda Avdiyivka kenti Rus güçlerinin eline geçerken bütün gece uyumadığını söyleyerek övünüyor.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın uzayda bir uydunun yörüngesine nükleer silah yerleştirmeyi planlıyor olabileceği ve bunun da son silah kontrol anlaşmalarından birini ihlal edeceği uyarısında bulunuyor.

1999 yılından bu yana iktidarda olan 71 yaşındaki Putin, önümüzdeki ay Rusya'da yapılacak seçimlerde iktidarını 2030 yılına kadar uzatmaya hazırlanıyor. Oylama yaklaştıkça, kendisini daha güçlü bir Rus devleti inşa etmek için sayısız canı feda etmeye hazır olan geçmiş yöneticilerin mirasını sürdüren tarih yapıcı bir lider olarak giderek daha açık bir şekilde gösteriyor.

Putin'in önünde engeller var

Ancak Putin'in önünde de engeller var: Hala kararlı bir Ukrayna direnişi, büyük ölçüde birliğini koruyan bir Batı ittifakı ve Rus kamuoyundaki hoşnutsuzluk mırıltıları. Asıl soru, ise Putin'in ülke tarihinin tekrarlanan bir özelliği olan iç karışıklıklardan kaçınabilip kaçınamayacağı.

Ukrayna askerleri, 29 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Bahmut yakınlarında, eskiden Rus birliklerinin elinde bulunan bir bölgede. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)

 

"Putin sonsuzlukta yaşıyor" diyen Boris B. Nadezhdin, savaş karşıtı bir politikacı olarak Putin'e meydan okumak için başkanlık teklifinde bulunmaya çalıştı ancak Mart ayındaki oylamadan men edildi. Dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan hükümdarları sıralayan Nadezhdin, Putin için şunları ekledi: "Kendisini Bilge Oleg, Büyük Petro, Korkunç İvan ve belki de Stalin ile birlikte düşündüğü açık"

Putin iktidarı göründüğünden zayıf

Rus hükümetinde çalışmış ve parlamentoda görev yapmış olan Nadezhdin, bu hafta yaptığı bir video görüşmesinde Putin'in iktidarının göründüğünden daha zayıf olduğu konusunda ısrar etti. Nadezhdin, 1990'lardaki kaosun ardından Putin'in elindeki en büyük kozları olan güvenlik, istikrar ve artan refahın azaldığını söyledi ve "Bu rejim tarihsel olarak mahkumdur" ifadelerini kullandı.

Gerçekten de Putin, Rusya'nın yenilmez bir devlet olduğu imajını çizmek için çok çalışsa da defalarca yanlış öngörülerde bulundu. Kremlin'in iki yıl önce Ukrayna'da Rus birliklerinin kurtarıcı olarak karşılanacağını ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin hükümetinin hızla çökeceğini öngörmesi dikkat çeken hatalarından ikisiydi.

Ayrıca Putin'in yakın müttefiki olarak görülen Yevgeny Prigojin'in Rusya'yı iç savaşın eşiğine getirdiği geçen yaz düzenlenen 24 saatlik ayaklanma da hafızalardaki yerini koruyor.

Muhalifler tutuklanmayı göze alıyor

Bazı analistlerin Sovyetler Birliği'nin son dönemlerinden daha şiddetli olarak tanımladığı muhalefete yönelik baskılara rağmen, Ruslar hala karşıt görüşlerini göstermek için tutuklanmayı göze alıyorlar.

Bir grup kadın, seferberlik kapsamında askere alınan oğullarının ve kocalarının eve getirilmesini talep eden küçük protestolar düzenlemeye devam etti, insanlar Rusya'nın birçok şehrinde Navalni'nin anısına çiçekler bıraktı ve Nadezhdin geçen ay savaş karşıtı bir mesajla başkanlık oy pusulasına girmek için 100 binden fazla imza sunmayı başardı.

Putin seçimlerde işi şansa bırakmak istemiyor

Çarşamba günü Rusya Yüksek Mahkemesi, federal seçim komitesinin Nadezhdin'i oy pusulasının dışında tutma kararını onadı. Bu karar, geçmiş seçimlerde çoğulculuğun bir göstergesi olarak liberal adayların kendisine karşı yarışmasına izin veren Putin'in bu kez işi şansa bırakmayacağının bir işaretiydi.

Ayrıca Putin, kendisine karşı gelenlerin hayatlarından endişe etmeleri gerektiğini her zamankinden daha açık bir şekilde ifade ediyor. Rus yetkililer, Ukrayna'ya iltica eden bir Rus pilotun bu ay İspanya'da öldürülmesini kutluyor. Tucker Carlson'a verdiği son röportajda Putin, 2019'da Berlin'deki bir parkta eski bir Çeçen ayrılıkçı savaşçıyı öldüren katili överken katili "vatansever duygularla" hareket eden biri olarak tanımladı.

İşgalin halk desteğini aldığını görmek istiyor

Tüm bunlar olurken Kremlin, 15-17 Mart'ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerini Putin'in yönetiminin -ve işgalinin- halk tarafından onaylandığı bir gösteri olarak kullanmaya odaklanmış görünüyor.

İşgali geniş bir halk desteğine sahipmiş gibi göstermek Kremlin'in muhalefete yönelik baskılarını meşrulaştırmasına da olanak sağlıyor.

Maskeli güvenlik görevlilerinin savaşı eleştirenleri gözaltına aldığı görüntüler Rus televizyonlarında sıradan hale geldi. Salı günü Rusya'nın FSB olarak bilinen iç güvenlik servisi, ziyarete gelen 33 yaşındaki Rus asıllı Amerikalı bir kadını vatana ihanet şüphesiyle tutukladığını duyurdu.

50 dolarlık bağış hayatını karattı

İddia edilen suç ise Ukraynalı bir hayır kurumuna yaklaşık 50 dolar bağışlamak ve bu doğrultuda 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Bu tutuklama haberi, üç yıldan fazla bir süreyi cezaevinde geçiren Navalni'nin ölümünden sadece dört gün sonra geldi. Navalni'nin nasıl öldüğü bilinmiyor; sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada yetkililerin Navalni'nin doğal nedenlerle öldüğünü söylediğini aktardı.

Perşembe günü Navalni'nin annesi, yetkililerin oğlu için "gizli bir cenaze töreni" yapılmasını kabul etmesi için kendisine "şantaj" yaptığını söyledi.

Moskova yönetimi zalimlikte Sovyet rejimini geçti

Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Alexander Baunov, "Navalni'nin ölümüyle birlikte Rus rejimi zalimlikte Sovyet rejimini geride bıraktı" diye yazdı. Baunov, Putin yönetiminin "aldatma diktatörlüğünden korku diktatörlüğüne ve savaşın patlak vermesinden sonra da düpedüz terör diktatörlüğüne" dönüştüğünü savundu.

Ancak Putin, kamuoyu önünde, denetlediği baskı mekanizmasıyla arasına mesafe koyuyor. Bir sözcüsü Navalni'nin ölümü hakkında Başkan'a bilgi verildiğini söylese de Putin'in kendisi bu konuda yorum yapmadı.

© 2024 The New York Times Company