04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2023 20:24 | Son Güncelleme: 02.10.2023 20:27

The New York Times yazdı: Tesla'nın fabrikaları yeni modeller için hazırlanırken satışları eridi

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli araç pazarının önemli isimlerinden Tesla, montaj hatlarını iyileştirmek için bazı fabrikalarında üretime ara vermesiyle birlikte Temmuz-Eylül arası dönemde satışlarında düşüş görmeye başladı
The New York Times yazdı: Tesla'nın fabrikaları yeni modeller için hazırlanırken satışları eridi

Jack Ewing / The New York Times

Tesla, üçüncü çeyrekte dünya çapında 435 bin araç teslim ederken, bu rakam ikinci çeyrekte 466 bine geriledi. Wall Street analistleri ise, Tesla'nın ABD ve Çin'deki fabrikalarını yeniden donatması nedeniyle üretimin yavaşlamasına bağladıkları bu düşüşü bekliyorlardı.

Fiyatlar da satışlar da düşüyor

Yine de satışlardaki düşüş, şirketin fiyatları düşürmesinden sonra bile Tesla otomobillerine olan talebin azaldığı yönündeki endişeleri yenileyebilir. Tesla, Çin'de BYD veya Nio gibi yeni modelleri daha hızlı piyasaya süren Çinli otomobil üreticilerini savuşturmaya çalışıyor.

Tesla, ABD'de Ford Motor, General Motors, Hyundai ve Volkswagen gibi yerleşik otomobil üreticilerinin artan rekabetiyle karşı karşıya. Bu üreticiler Tesla'nın hakimiyetini kırmaya devam ederken şirket ikinci çeyrekte elektrikli araç pazarının yaklaşık yüzde 60'ını elinde tuttu.

Fiyatlarını düşürerek pazarı elinde tutuyor

Tesla bu yıl rekabeti savuşturmak ve satışlarının hızlı bir şekilde artmasını sağlamak için tüm modellerinin fiyatlarını önemli ölçüde düşürdü. Sonuç olarak, kar marjı keskin bir şekilde düştü, ancak daha köklü otomobil üreticilerine kıyasla da marj yüksek kalmaya devam ediyor.

Son zamanlarda şirket, Cybertruck pikap üretimine hazırlanmak için Teksas'taki fabrikasında üretimi yavaşlattı ve zaman zaman durdurdu. Çin'de Tesla, montaj hatlarını Highland olarak bilinen Model 3 sedanının yükseltilmiş bir versiyonuna geçirirken bazı üretimleri durdurdu.

Yıllık bazda Tesla, geleneksel otomobil üreticilerinden daha hızlı büyümeye devam etti. Tesla'nın 344 bin araç teslim ettiği 2022'nin üçüncü çeyreğine kıyasla satışlar yüzde 26 arttı.

Grev Tesla'nın elini güçlendirebilir

Tesla; Birleşik Otomobil İşçileri sendikasının Ford, GM ve Jeep, Ram ve Chrysler'in sahibi Stellantis'e karşı başlattığı grevden de fayda görebilir. Detroitli otomobil üreticilerindeki sendikalı işçilerin ücretlerinin keskin bir şekilde yükselmesi Tesla'nın maliyet avantajını genişletebilir. Tesla işçileri UAW'ye üye değil, ancak sendika onları örgütlemeye çalışacağını açıkladı.

© 2023 The New York Times Company