24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 17:03 | Son Güncelleme: 30.11.2022 13:14

TikTok'ta yayılan ağız bandı uyumanıza ve rahatlamanıza gerçekten yardımcı olabilir mi?

Sosyal medya platformu TikTok'ta sonu gelmeyen akımlara bir yenisi daha eklendi: Uyumadan önce ağıza bant yapıştırmak. New York Times, platform kullanıcılarının nefes almayı kolaylaştırdığını iddia ettiği çözümün sağlıklı olup olmadığını uzmanlara sordu
TikTok/carolinecitelli
TikTok/carolinecitelli

Dani Blum / The New York Times

TikTok'ta paylaşılan bir videoda, kullanıcı bir parça bandın kendisine daha fazla enerji verdiğini iddia ediyor. Diğerleri ise daha keskin bir çene hattı, düzgün bir cilt, ruh hali ve sindirim sistemi yarattığını söylüyor. Azalmış diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız kokusu ve güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi de bunlara dahil. 

Bu çözüm, burnunuzdan nefes almayı teşvik etmek için uyurken dudaklarınızı kapalı tutmayı amaçlıyor. Cildinize zarar vermeyecek bir bandı dudaklarınızın üzerine yerleştirdiğiniz basit bir yaşam hilesi olan akımda kullanılan ağız bantlamanın iddia edilen faydaları sosyal medyayı kasıp kavurdu. Ancak bu avantajlar bilim insanları tarafından destekleniyor mu? Ve uykudayken ağzınızı bantlamak güvenli mi? Bunu öğrenmek için birkaç uzmana danıştık.

Burundan nefes almanın faydaları neler?

Stanford Üniversitesi'nde ses uzmanı olan ve ağız bantlamanın horlayan kişilere nasıl yardımcı olabileceğini araştıran Ann Kearney, ister gece ister gündüz olsun, burnunuzdan nefes almanın önemli faydaları olduğunu söyledi. 

Kearney, burundan nefes almanın, ağızdan nefes alıp vermekten daha verimli ve etkili bir nefes alma yöntemi olduğunu çünkü havayı nemlendirip filtrelediğini ve akciğerleri harekete geçirerek daha derin, daha dolu nefesler almanızı sağladığını ifade etti. Ayrıca uykuya dalarken vücudunuzun rahatlamasına da yardımcı olabilir. Cleveland Clinic'te uyku uzmanı olan Dr. Marri Horvat, burnunuzdan nefes almanın alerjenleri, patojenleri ve tozu filtrelemeye yardımcı olabileceğini, potansiyel olarak enfeksiyonlara karşı savunmaya ve alerjileri önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Burnunuzdan nefes aldığınızda, sinüsleriniz doğal olarak nitrik oksit adı verilen bir gaz üretir. Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi'nde akciğer ve uyku tıbbı uzmanı olan Dr. Raj Dasgupta, nitrik oksitin burun sinüslerinden akciğerlere ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Dasgupta, gazın kan damarlarını genişletebileceğini ve potansiyel olarak kan akışını da iyileştirebileceğini söyledi. Kearney, ağzınız açık uyumanın kuru bir ağızla uyanmanıza neden olabileceğini, bunun da diş çürüklerine, ağız kokusuna, boğuk bir sese ve kuru, çatlamış dudaklara neden olabileceğini söyledi.

Ağız bantlamanın faydaları var mı?

Son zamanlardaki popülerliğine rağmen, ağız bantlama kapsamlı bir şekilde incelenmedi. Yapılan birkaç küçük çalışma, ağız bantlamanın, uyurken üst solunum yolunuzun bir kısmı veya tamamı tıkandığında ortaya çıkan obstrüktif uyku apnesine sahip kişilerde horlamayı hafifletip hafifletemeyeceğini araştırıldı.

Obstrüktif terimi damarların tıkanmasını ifade eder. Tıkayıcı olarak da kullanılan bir terimdir

Sınırlı çalışmalar, bandın işe yaradığını gösteriyor

Hafif obstrüktif uyku apnesi olan kişilerde yapılan küçük bir çalışmada, araştırmacılar dudaklarını bantlayarak uyuyan 20 hastadan 13'ünün bantla daha az horladığını tespit etti. Hafif obstrüktif uyku apnesi olan ve uyurken ağızlarından nefes alma eğiliminde olan 30 hastanın dahil edildiği bir başka çalışmada ise araştırmacılar, bu hastaların ağızlarına bant taktıklarında ortalama olarak daha az şiddetli horladıklarını tespit etti. Ancak Kearney, ağız bantlamasıyla ilgili çalışmaların sınırlı olduğunu ve uygulamanın genel olarak insanlara nasıl fayda sağlayabileceği konusunda çok az şey bildiklerini söyledi.

Boston'daki Brigham and Women's Hospital'da uyku tıbbı uzmanı olan ve ağız bantlama konusunda çalışmalar yapan Dr. Andrew Wellman, uygulamanın uyku apnesi gibi bir durumu tedavi etmese de, kişinin aldığı hava akışını düzenleyebileceğini ve horlamayı azaltabileceğini, bunun da beraber uyuduğunuz kişiye daha derin ve dinlendirici bir uyku çekmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Breath kitabı ile Kayıp Bir Sanatın Yeni Bilimi kitabının yazarı ve gazeteci olan James Nestor "Daha güzel olacağınıza ya da daha temiz bir cilde sahip olacağınıza dair hiçbir kanıt yok" dedi.

Ağız bantlama güvenli mi?

Kearney, herkesin ağız bantlama çözümü için iyi bir aday olmadığını söyledi. Burnunuzdan nefes almakta zorlanıyorsanız veya gün boyunca burundan nefes almaya çalıştığınızda kendinizi duyabiliyorsanız, ağız bantlamayı denememelisiniz. Bunun yerine bir kulak, burun, boğaz doktoru gitmeniz gerekebilir. Septum deviasyonu gibi anatomik bir sorun ya da alerji, sinüzit veya kronik tıkanıklık, burnunuzdan nefes alma zorluğunu 

Septum deviasyonu burun orta hattındaki eğrilikleri tanımlıyor

Horvat, düzenli olarak horluyorsanız ya da uyandığınızda kendinizi yenilenmişten çok yorgun hissediyorsanız, ağız bandına uzanmadan önce bir uzmana görünmeyi düşünseniz daha iyi olabilir ifadelerini kullanıyor.

Doğru bant kullanmak önemli

Horvat, düzenli olarak horluyorsanız ya da uyandığınızda kendinizi yenilenmişten çok yorgun hissediyorsanız, ağız bandına uzanmadan önce bir uzmana görünmeyi düşünseniz daha iyi olabilir ifadelerini kullanıyor. Nestor, eğer denemeye karar verirseniz, doğru bandı kullanmanın önemli olduğuna değindi. Koli bandı ya da kolayca çıkarılamayan herhangi bir şeyi kullanmaktan kaçının dedi. Nestor, "Bant, cerrahi bant gibi herhangi bir gerilim veya direnç olmaksızın zahmetsizce çıkabilmelidir" ifadelerini kullandı. Ağız bantlamasının amacı dudaklarınızı kapatmak değil, kaslarınıza gevşemelerini hatırlatmak.

Gün içerisinde denemeye başlayın

Nestor, uygulamaya gün içinde başlanmasını tavsiye ediyor. Nestor, "Bandı ağzınızın üzerine bir seferde yaklaşık 10 dakika boyunca tutun ve ertesi gün 20 dakikaya kadar bu sureyi uzatın. Birkaç hafta sonra vücudunuz burundan nefes almaya alışabilir ve uyurken ağız bandını deneyebilirsiniz" dedi.

© 2022 The New York Times Company