24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2022 12:12 | Son Güncelleme: 16.11.2022 13:49

Trump'ın adaylığı Demokratları ikiye böldü

Donald Trump'ın ara seçim sonuçlarına rağmen ABD Başkanlığı'na adaylığını koyması Demokratları ikiye böldü. Seçim yarışının kolay geçeceğine inananlar bu durumun keyfisini çıkarmak gerektiğini savunsa da, bazı isimler Trump'ın geri dönüşüne tepki gösterdi
Trump'ın adaylığı Demokratları ikiye böldü

Katie Glueck / The New York Times

Demokratlar, ara dönem adaylarından birinin daha yenilgiye uğramasından bir gün sonra Donald Trump'ın yeniden ABD başkanlığa adaylığını koymasını farklı tepkilerle karşıladı. Kimileri Trump'ın destekliği adayların gösterdiği kötü performansa atıfta bulunarak kolay bir seçim yarışı olacağını savundu. Kimileri ise partisini içindeki tartışmalı durumuna rağmen eski Başkan'ın dikkat edilmesi gereken bir aday olduğunu savundu. 

"Hiç kimse onu hafife almamalı"

Minnesota Demokrat Çiftçi İşçi Partisi (Democratic-Farmer-Labor Party) Başkanı ve Demokrat Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Ken Martin "Trump'ın aday olmasının iyi olduğunu, onu yenmenin kolay olacağını düşünenler de var. Amerika'nın yüksek sesle konuştuğuna ve onun siyaset tarzını reddettiğine inanıyorum ama aynı zamanda hiç kimse onu hafife almamalı" dedi.

Liberal eğilimlilerden oluşan bir grup ise 2020 seçimlerini Joe Biden'a karşı acımasızca bölücü bir kampanyayla kaybettikten ve oyların çalındığını iddia ettikten iki yıl sonra, Trump'ı ve hareketini tekrar yenmeye yemin eden bir dizi açıklama yayınladı.

"Ezici çoğunlukla yine reddedilecek"

Planned Parenthood Votes İcra Direktörü Jenny Lawson, "Donald Trump'ın ırkçı, komplo teorilerine dayalı aşırı söylemleri ABD demokrasisine yönelik en büyük tehditti. 2020'de seçmenler onun bölücü ve tehlikeli gündemini ezici bir çoğunlukla reddetti. Yine reddedecekler" dedi. DNC ise Trump'la alay ederek, "Eyvah! Düşük enerjili Trump" diye bir açıklama yaptı. Sicilini Biden'ınkiyle karşılaştırmaya çalışmak arasında gidip geldi.

Tesadüfen ya da değil, Beyaz Saray, Trump konuşurken iki partili altyapı yasasının yıldönümünü kutlayan bir açıklama yayınladı. Günün erken saatlerinde DNC başkanı Jaime Harrison Twitter'da "Trump döneminde Altyapı Haftası sadece bir konuşma konusuydu. Ama Joe Biden yönetiminde bu bir gerçek!" yazdı. Harrison yaptığı açıklamada "Donald Trump başkan olarak bir başarısızlıktı. 2020'de bu yüzden kaybetti ve yine aynı sebepten dolayı kaybedecek" dedi.

Ayrıca Trump'ın kaybettiğini bildiği bir seçimi tersine çevirmeye çalışmak için Kongre Binası'na saldırmak üzere bir çeteyi kışkırtmakla sonuçlanan mutlak kaos da dahil olmak üzere uzun bir listede yer alan konulardaki sicilini eleştirdi. Harrison, "Bugün, yarıştaki en aşırı MAGA Cumhuriyetçisi olmak için çabalayan adayların yer alacağı dağınık bir Cumhuriyetçi önseçiminin sadece başlangıcı" ifadelerini kullandı.

Rekabeti daha yakın seçimlere çevirmek için harekete geçen D-Hawaii Senatörü Brian Schatz, önümüzdeki ay ikinci tura kalacak olan Demokrat Georgia Senatörü Raphael Warnock için bağış toplamak üzere bunu kullandı.

Trump'ın adaylığını ilan etmesi ılımlı seçmenler için zehirli olduğu defalarca kanıtlanan siyasi markasının Cumhuriyetçilere zarar verdiği üst üste üçüncü federal seçimin ardından gerçekleşti. Pazartesi günü, Arizona'da Cumhuriyetçilerin vali adayı olan ve muhafazakâr çevrelerde bir yıldız olarak görülen Kari Lake, Demokrat Katie Hobbs'a karşı kaybetti ve bu durum Trump'ın sert sağ siyaset tarzının bir başka sorunu olarak görüldü.

Kendi partisi Trump'ı eleştiriyor

Son günlerde eski başkan, aşırı sağcı ve başka türlü zayıf adayları yükseltme kararları nedeniyle kendi partisi içinde çarpıcı derecede eleştiriyle karşı karşıya kaldı ve bunların bir kısmı kritik yarışları kaybetmeye devam etti. Ayrıca başkanlığının kararsız seçmenler için asla uzak bir şey haline gelmemesini sağladı. Bazılarının yeni parti liderliği, 2024 için başka adaylar istemesi, Cumhuriyetçilerin suçlamaları ve Trump'ın GOP'tan aldığı sadakat derecesi göz önüne alındığında durum alışılmadık bir şekilde açıkça ortaya çıktı. Bu bölünmelerin derinleşip derinleşmeyeceği ya da geçmişte olduğu gibi nihayetinde örtbas edilip edilmeyeceği açık bir soru olarak kalmaya devam ediyor.

"Cumhuriyetçiler için uzun vadede ne olacağı belli değil"

Deneyimli Demokrat stratejist David Axelrod, Demokratların Trump kampanyasının resmi olarak yeniden ortaya çıkışı hakkında ne düşündükleri sorusuna "Muhtemelen çoğu arkasına yaslanıp gösteriyi izliyor. Trump ve Trumpizm çok kötü bir hafta geçirdi. Ancak bunun uzun vadede kendisi ve Cumhuriyetçiler için ne anlama geldiği belli değil" ifadelerini kullandı. Bazıları da 2024'te Trump'a karşı önde gelen alternatif olarak görülen Florida Valisi Ron DeSantis'i yakından izliyor. Biden geçtiğimiz günlerde "Birbirleriyle kapışmalarını izlemek eğlenceli olurdu" dedi.

© 2022 The New York Times Company