Constant Méheut / The New York Times
Ukrayna'daki yetkililere göre, Batılı ülkeler arasında Ukrayna ordusuna gönderdikleri silahlarla Rus topraklarına saldırı düzenlenmesine izin verilmesi yönündeki çağrılar artarken, Rusya'nın olası bir saldırıya hazırlanmak üzere sınıra asker yığması nedeniyle bu konu daha da aciliyet kazanıyor.
Pazartesi günü, askeri ittifaka üye ülkelerin milletvekillerinden oluşan NATO Parlamenterler Asamblesi, NATO üyelerini Batı silahlarının Rusya'ya ateşlenmesi yasağını kaldırmaya çağıran bir bildiriyi kabul etti. Bu çağrı, NATO'nun en üst düzey yetkilisi Jens Stoltenberg ile Polonya, Litvanya, Letonya ve İsveç hükümet bakanlarının benzer çağrılarının ardından geldi.
Ukraynalı yetkililer Rusya'nın olası bir kara harekatına hazırlık olarak Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumy bölgesine 10 bin kadar asker yığdığını ve sınır ötesine saldıramadıkları sürece ellerinin kollarının bağlı olduğunu söylüyor.
Rus birliklerinin toplanmasının önüne geçmeliyiz
"Neden onları toplandıkları yerde yok etmek için silah kullanamıyoruz?" diyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskyi geçen hafta The New York Times'a verdiği bir röportajda bu soruyu sordu ve şöyle devam etti:
"Onları uzun menzilli silahlarla vurabilmeliyiz, böylece tek bir operasyonda birleşmiş olmazlar. Belli bir noktada birikirlerse saldıracağımızı bilirler"
ABD'nin Rus topraklarının vurulmasına ilişkin kaygısı
Ukrayna'nın Batılı silahların kullanımını genişletmesine izin verilmesi çağrıları daha çok Ukrayna hükümetinin en büyük silah tedarikçisi olan ABD'ye yönelik. Washington defalarca Ukrayna'dan savaşı tırmandırma korkusuyla ABD yapımı silahları Rus topraklarına ateşlememesini istemiş olsa da Biden yönetimi içinde yasağın gevşetilmesi konusunda bir tartışma başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmasına yardım eden Batılı ülkelerin ne yaptıklarının farkında olmaları gerektiği uyarısında bulundu. Putin, Rusya'ya doğrudan saldırı çağrısında bulunan küçük Avrupa ülkelerinin, nüfuslarının yoğun olduğunu ve bu durumun kendilerine karşı bir tehdit oluşturduğunu akıllarında tutmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna geçtiğimiz aylarda bu yasağın Rus güçlerinin Rusya topraklarından risk almadan saldırı düzenlemesine olanak sağladığından ve bu saldırıları püskürtme kabiliyetini engellediğinden şikayet etmişti. Bu dezavantaj, bu ay Rusya'nın sınırın hemen ötesine asker ve teçhizat yığdıktan sonra Sumy bölgesinin hemen güneyindeki Harkov şehri yakınlarında yeni bir saldırı başlatmasıyla açıkça ortaya çıktı.
Ukrayna parlamentosu ulusal güvenlik komitesi başkan yardımcısı Yehor Cherniev bir telefon görüşmesinde "İstihbarat servislerimizden Rusya'nın sınırın diğer tarafında asker yığdığına dair bilgi aldık, ancak bu saldırıyı önlemek için onları vuramadık. Sınırı geçmelerini beklemek zorunda kaldık. Bu bize çok cana mal oldu" şeklinde konuştu.
Ukrayna ordusu şimdilik Ukrayna içinde Rus işgali altındaki topraklardaki hedefleri vurmak için Batılı silahları kullanmakla yetiniyor. Rus yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın elinde bulunan Luhansk kentinin gece boyunca iki kez saldırıya uğradığını, patlamaların kenti sarstığını ve yangınlar çıktığını söyledi.
Ukrayna'nın Luhansk bölgesi askeri yönetiminin başkanı Artem Lysohor, saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu söyledi. Açıklamayı, gece ufukta büyük bir turuncu alevin yükseldiğini gösteren bir video içeren sosyal medya paylaşımında yapan Lysohor, saldırının bir uçak onarım tesisini hedef aldığını söyledi.
İddiası bağımsız olarak doğrulanamadı ve ne tür bir silahın söz konusu olduğu belirsizdi. Ancak Luhansk, Rus hatlarının 80 kilometreden fazla gerisinde, Ukrayna'nın orta ve uzun menzilli Batı yapımı füzelerinden oluşan cephaneliğiyle vurabileceği bir mesafede. Askeri uzmanlar ve düşünce kuruluşları Ukrayna'nın bu ay Luhansk yakınlarındaki bir Rus askeri eğitim alanını muhtemelen ABD tarafından tedarik edilen uzun menzilli ATACMS füzeleriyle vurduğunu söyledi.
Ukraynalı yetkililer Rusya içinde bu tür saldırılar düzenleyerek Moskova'nın askeri operasyon düzenleme kabiliyetini azaltabileceklerini söylüyor. Ukrayna, Rusya'daki havaalanlarını ve enerji altyapısını hedef almak için ev yapımı uzun menzilli insansız hava araçları filosunu kullandı, ancak Kiev, önemli askeri kompleksleri vurabilecek türden güçlü füzeler veya uzun menzilli toplar üretmiyor.
Ukrayna kısıtlamalar yüzünden kan kaybediyor
Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics Pazartesi günü CNN'e verdiği demeçte Rusya'nın kuzeydoğudaki son kazanımlarının "Ukrayna'ya Batı'nın silah sağlayamamasının ve bu silahların Rusya'daki askeri hedefleri vurmak için kullanılmasına getirilen kısıtlamaların bir sonucu olduğunu söyledi.
Letonya, son dönemde Ukrayna'nın Rusya topraklarına karşı Batı silahlarını kullanmasına izin verilmesi çağrısında bulunan Avrupa ülkelerinden biri. İngiltere ve NATO'ya iki ay önce katılan İsveç, Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için kendi silahlarını kullanabileceğini savundu. İngiltere Ukrayna'ya güçlü uzun menzilli Storm Shadow füzeleri gönderirken İsveç de birkaç motorlu topçu sistemi sağladı.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya silah gönderen her ülkenin bu silahların kullanımını sınırlayıp sınırlamayacağına tek tek karar verebileceğini ve Rusya'nın egemenlik alanı içinde hangi Batılı silahların kullanılabileceğini söylemenin NATO'ya düşmediğini belirtti.
Stoltenberg Brüksel'de AB dışişleri bakanlarıyla yapacağı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada Ukrayna'nın kendini savunma hakkının Ukrayna dışındaki hedefleri, Rusya içindeki meşru hedefleri vurmayı da kapsadığını söyledi.
Hükümetleri Rusya ile mücadeleyi tırmandırmamaya özen gösteren ABD ve Fransa'daki bazı milletvekilleri son günlerde liderlerine mektup yazarak Batı silahlarının kullanımına yönelik yasağın kaldırılmasını talep ettiler.
Her iki ülkenin de Ukrayna birliklerinin eğitimine yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya askeri personel göndermeyi düşünmesi, Batılı eğitmenlerin Rus saldırısına uğraması halinde nasıl karşılık verecekleri sorusunu gündeme getirdi.
©️ 2024 The New York Times Company