25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2022 15:25 | Son Güncelleme: 14.05.2022 06:36

UNICEF: Ukrayna’daki çocuklar ağır bedel ödüyor

UNICEF yetkilisi Omar Abdi, Ukrayna’da nisan ayında 100 çocuğun öldüğünü, gerçek sayının daha da yüksek olabileceğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi ise günde ortalama 22 okulun vurulduğunu açıkladı
Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Farnaz Fassihi / The New York Times

Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı'nın üst düzey bir yetkilisi perşembe günü Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, çocukları ve haklarını korumak için kriz yaratan şiddetli Ukrayna savaşının nisan ayında yaklaşık 100 çocuğun öldüğünü söyledi. Yetkili Omar Abdi, çatışmalarda öldürülen çocukların gerçek sayısının önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini söyledi. Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki savaşın çocuklar ve eğitim üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplandı.

“Cehennemi yaşıyorlar”

UNICEF’in yardımcı yönetici direktörü Abdi “Aç kalan, çamurlu birikintilerden su içen, sürekli bombardımanlardan korunmaya çalışan, kaçarken mermilere ve mayınlara maruz kalan çocuklar ile ebeveynler cehennemi yaşadıklarını anlatıyor” dedi.

7 milyon çocuk yerinden edildi

Savaşta yerlerinden edilen 14 milyon Ukraynalı'nın yarısını çocuklar oluşturuyor. Aileden ayrılma ve okula gitme gibi çocukluk rutinlerinin bozulması uzun süreli travma riski yaratıyor. Abdi, Ukrayna'daki eğitimin durumu hakkında can sıkıcı bir güncelleme sundu. Okulların askeri üsler, tedarik merkezleri, sığınaklar ve bilgi merkezleri gibi başka amaçlar için kullanıldığını söyledi.

Yüzlerce okul füzelerle vuruldu

Yetkilinin raporuna göre çatışmanın şubat ayı sonlarında başlamasından bu yana, doğu Ukrayna'da UNICEF tarafından desteklenen 89 okuldan en az 15'i hasar gördü veya yıkıldı. Ukrayna genelinde ise yüzlerce okul ağır topçu veya hava saldırılarıyla vuruldu. Güvenlik Konseyi'nin mayıs ayı dönem başkanlığını devralan ABD, her gün ortalama 22 okulun vurulduğunu, Ukrayna'da sağlık tesislerine 200 saldırı düzenlendiğini söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçi yardımcısı Richard Mills, çocukların aileleriyle birlikte Rusya'ya sınır dışı edildiğini, sözde "filtre kampları" aracılığıyla kayda geçirildiğini söyledi. Rusya'nın çocuk hakları komiseri Maria Lvov-Belova'nın geçtiğimiz günlerde Rusların Ukraynalı çocukları evlat edinme sürecinin hızlandırıldığını söylediğini kaydetti.

İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Barbara Woodward, Ukrayna'nın çocuklarına verilen zararın çok büyük olduğunu söyledi. Woodward “Kayıp bir neslin oluşması ve şiddet döngüsünün devam etmesi artık gerçek bir risk var” dedi.

© 2022 The New York Times Company