29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 12:52 | Son Güncelleme: 04.03.2024 14:58

Yardım kesintileri Gazze'deki çocuk ölümlerini artıracak

Gazze'deki yardım konvoyunun ölümcül bir felakete dönüşmesinin ardından siviller bölgeye gitmeye devam ediyor. BM, yardımın derhal ulaşamaması durumunda çocuk ve bebek ölümlerinin hızla artacağını söyledi. NYT yardımların Gazze'ye ulaşamadan çaresiz siviller tarafından boşaltıldığını yazdı
İsrail saldırılarında evine mühimmat isabet eden 8 yaşındaki Batool. (Samar Abu Elouf/The New York Times)
İsrail saldırılarında evine mühimmat isabet eden 8 yaşındaki Batool. (Samar Abu Elouf/The New York Times)

Adam Rasgon, Hiba Yazbek / New York Times

Gazze Şeridi'ndeki yardım konvoyunun ölümcül bir felakete dönüşmesinden günler sonra, Birleşmiş Milletler gıda ve tıbbi malzemelerin derhal ulaştırılmaması halinde çocuk ve bebek ölümlerinin "hızla artacağı" uyarısında bulundu. Yardım girişiminde yer alan Filistinli bir iş adamı, İsrail'in pazar günü Gazze'nin kuzeyine giden başka bir konvoyla ilerlediğini söyledi. İş insanı İzzet Aqel, pazar günkü yardım ulaştırma çabasının, bir gün önce kuzeye malzeme taşıyan en az 16 kamyondan sadece birinin Gazze Şehrine ulaşmasının ardından geldiğini söyledi. Diğerlerinin Gazze'de çaresiz Filistinliler tarafından kuşatıldığını ve Gazze'nin merkezindeki Nuseirat mahallesinde boşaltıldığını söyledi.

Gazze'ye yardım sevkiyatını koordine etmekten sorumlu İsrail ajansı COGAT X'te yaptığı açıklamada 277 kamyonun Gazze'ye girdiğini ve bunun savaşın başlangıcından bu yana tek bir günde bölgeye giren en yüksek kamyon sayısı olduğunu söyledi. Bu kamyonların kaç tanesinin Gazze'nin kuzeyine ulaştığı ise belli değildi.

Konvoylar için iş insanlarıyla anlaştı

Gazze'ye, özellikle de kuzeye malzeme ulaştırılması, BM'nin Gazze'deki pek çok kişinin kıtlık sınırında olduğu uyarısıyla birlikte son günlerde daha da aciliyet kazandı. İsrailli yetkililer son günlerde özel yardım konvoyları organize etmek için Gazze'deki birçok iş insanıyla birlikte çalıştı. Ancak perşembe günü Gazze'ye ulaşan bir konvoy felaketle sonuçlandı. Gazze sağlık yetkilileri, binlerce insanın gıda ve malzeme taşıyan kamyonların etrafında toplanmasının ardından 100'den fazla Filistinlinin öldüğünü söyledi.

Açıklamalar birbirinden farklıydı

İsrailli ve Filistinli yetkililer ve görgü tanıkları kaosla ilgili farklı açıklamalar yaptı. Görgü tanıkları İsrail güçlerinin yoğun ateş açtığını anlatırken, Gazze hastanelerindeki doktorlar ölümlerin çoğunun silah yaralanmasından kaynaklandığını söyledi. İsrail ordusu, kurbanların çoğunun izdihamda ezildiğini söylerken, İsrailli yetkililer askerlerin 'kendilerini tehlikeye atacak şekilde' yaklaşan kalabalığa ateş açtığını kabul etti.

Filistinli iş insanları ile İsrail ordusu arasında Gazze'ye konvoylar düzenlenmesi için yapılan anlaşma, Dünya Gıda Programı ve UNRWA'nın çeşitli sebeplerden artık kuzeye yardım ulaştıramadıklarını açıklamalarının ardından geldi; siviller yardım konvoylarına saldırıyor, İsrail'in konvoylara getirdiği kısıtlamalar var ve savaş sırasında hasar gören yolların durumu kötü. ABD cumartesi günü ilk hava yardımını gerçekleştirdi, ancak ABD'li yetkililer bu tür operasyonların konvoylarla aynı ölçekte malzeme taşıyamayacağını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Gazze'de 'derhal ateşkes' çağrısında bulunarak Hamas'ın şu anda masada olan altı haftalık duraklamayı kabul etmesi ve İsrail'in insani felaketin ortasında kuşatma altındaki bölgeye yardım akışını artırması gerektiğini söyledi. Harris'in Albama'daki açıklamaları Biden yönetiminin bir anlaşmaya varılması için son zamanlarda yaptığı baskıyı güçlendirdi. Açıklamaların ardından Biden gerilimi artırma potansiyeli taşıyan savaş planlamasında yer alan üst düzey İsrail Kabine yetkilisiyle görüştü. Biden, İsrail'in Hamas saldırısına verdiği yanıtı 'aşırı' olarak nitelemişti.

Harris'in en güçlü açıklaması

Harris'in sözleri, Gazze sağlık yetkililerine göre 30,000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan ve bölgeyi kıtlığın eşiğine getiren Orta Doğu çatışması konusunda bugüne kadar yaptığı en güçlü açıklamalardı. "Gazze'de insanlar açıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı. İnsanlığımız bizi harekete geçmeye zorluyor. Gazze'de yaşanan acının büyüklüğü göz önüne alındığında, derhal ateşkes sağlanmalıdır" diyen Harris'in bu sözleri büyük alkış aldı.

15 çocuk yetersiz beslenmeden öldü

Gazze Sağlık Bakanlığı son günlerde kuzeydeki Kamal Adwan Hastanesi'nde yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle 15 çocuğun öldüğünü bildirdi. Ölümlerle ilgili daha fazla ayrıntı vermeyen Bakanlık, hastanenin oksijen ve jeneratörlerini çalıştıracak yakıtının tükendiğini ve çok sınırlı malzemeyle zar zor çalıştığını söyledi. Bakanlık yaptığı açıklamada yoğun bakım ünitesindeki diğer altı çocuğun da yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle hayatlarının tehlikede olduğunu ekledi.

"Bu ölümler tamamen önlenebilir"

UNICEF'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Adele Khodr Gazze'de 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin yetersiz beslendiğini söyledi. Kamal Adwan'da bildirilen ölümler için "Bu trajik ve korkunç ölümler insan kaynaklı, öngörülebilir ve tamamen önlenebilir" dedi. Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları, dört ayı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle tecrit edilen Gazze halkına yardım ulaştırılabilmesi için ateşkesin gerekli olduğunu söylüyor.

Hamas geldi İsrail gelmedi

Çatışmalara ara verilmesine yönelik görüşmeler Kahire'de devam etti, ancak bir ilerleme yakın görünmüyordu. Hamas temsilciler gönderdi ancak hiçbir İsrailli yetkili hazır bulunmadı. ABD, yaklaşık bir hafta sonra başlayacak olan ramazan ayında önce ateşkes sağlanması için bastırıyor ancak görüşmeler yavaş ilerliyor. Gazze'deki çaresizliğin bir göstergesi olarak, Filistinliler ölümcül olayın yaşandığı sahildeki aynı noktada daha fazla yardım gelmesi umuduyla toplanmaya devam etti.

Daha fazla insan bölgeye gitmeye başladı

Kuzey Gazze'de yaşayan 23 yaşındaki Ghada Ikrayyem, "Katliamdan sonra bile insanlar her gün Al-Rashid Caddesi'ne gidiyor ve yardım gelene kadar da gitmeye devam edecekler. Perşembe günü olanlardan sonra insanların korkmasını bekliyorduk ama şimdi daha fazla insanın oraya gittiğini görünce şaşırdık" dedi. Kıtlık tehdidi Gazze'de, özellikle de güneyde çatışmalar devam ederken ortaya çıktı.

Hastane dışında saldırı yaptı

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Mısır sınırı yakınlarındaki Refah'ta bir hastanenin dışında gerçekleştirdiği saldırıda en az 11 kişinin öldüğünü, aralarında çocukların da bulunduğu ve yakınlardaki çadırlarda barınan onlarca Filistinlinin de yaralandığını açıkladı. Sağlık bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri doğum hastanesinin kapısı yakınlarındaki saldırıda ölenler arasında biri sağlık görevlisi olmak üzere en az iki sağlık çalışanının da bulunduğunu söyledi.

Görüntülerde Abdul Fattah Abu Marai adlı sağlık görevlisinin meslektaşlarının cesedini yakındaki Kuveyt hastanesine götürdüğü ve diğer çocukların bakıp ağladığı sedyelerde yatan yaralı çocuklar görülüyor. İsrail ordusu daha sonra yaptığı açıklamada, İsrail iç güvenlik teşkilatının yardımıyla hastane yakınlarındaki "İslami Cihad teröristlerine" karşı "hassas bir saldırı" gerçekleştirdiğini söyledi. Ordu, saldırıda çocukların yaralandığı yönündeki haberlere yanıt vermeyi reddetti.

©️ 2024 The New York Times Company