19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.03.2022 23:42 | Son Güncelleme: 07.03.2022 00:24

Zelenskiy ve Trump: İki aktör, tek kahraman

Donald Trump ve Volodimir Zelenskiy, televizyonda bir lideri canlandırdıktan sonra gerçek hayatta da lider oldular. İkisi de güç kazanmak için sosyal medyayı kullandı. İkisinin de budalaca aktörlük deneyimleri vardı
Zelenskiy ve Trump: İki aktör, tek kahraman

Maureen Dowd/The New York Times

Tarih, garip yolculuklar ve kesişmelerle doludur. Ancak, The New York Times’ın cuma günü çıkan birinci sayfasında yer alan iki adamın benzer şekilde çıktıkları yolculuk sırasındaki koşullar sebebiyle karşılaşıp çok farklı noktalarda konumlanmaları oldukça garip. Donald Trump ve Volodimir Zelenskiy, televizyonda bir lideri canlandırdıktan sonra gerçek hayatta da lider oldular. İkisi de güç kazanmak için sosyal medyayı kullandı. İkisinin de budalaca aktörlük deneyimleri vardı.

2015'te Evde Tek Başına 2: New York'ta Kayboldu filminde küçük bir rolü olan Trump, Sharknado 3: Oh Hell No! projesinde başkan rolünü canlandırmak ya da gerçek hayatta başkanlığa aday olmak arasında seçim yapmak zorunda kaldı.

Zelenskiy romantik komedilerde rol aldı ve bir komedi dizisinde Ukrayna başkanını canlandırdı. Dancing with Stars adlı yarışma programının Ukrayna versiyonunu kazanmak için saçaklı, ateşli bir pembe kostüme büründü, Paddington filmleri Ukraynaca dublajlandığında Paddington Bear'ı seslendirdi. Ayrıca izleyicileri, pantolonunu indirip Yahudi kökenine gönderme yaparak Hava Nagila türküsünün müstehcen bir versiyonuyla eğlendirdi. Ancak iktidara geldikten sonra “Sharknado 3”ün olası başkanı ve Paddington Bear'ın Ukraynalı sesi çok farklı roller üstlendi.

Trump, Amerikan demokrasisini devirmeye çalıştı, Zelenskiy Ukrayna demokrasisini kurtarmaya uğraştı. Trump her zaman kadınları kapmakla böbürlenen, orduyla ilgili olarak da hizmet etmek dışında askeri her şeyi seven çakma bir sert adamdı. Cesaret, bu şımarık velede yabancı bir kavramdı; aslında kendi kavgalarını hep başkasına yaptıran zorbanın tekiydi.

Senato baskınını gerçekleştiren çeteyi oluşturduktan sonra, darbe girişimini televizyonda izleyip kuşatılmış, korkmuş milletvekilleri ile kendi başkan yardımcısı üzerinden gevezelik etmek üzere rahat Beyaz Saray’ına geri döndü. Zelenskiy harap edilen ülkesinin moralini yükseltip Vladimir Putin ve işgalci Rus ordusuyla yüzleşmek için Kiev'de kaldı. Korktuğunu itiraf ediyor ama tehlike yaklaştıkça bunu göstermiyor. Zelenskiy Putin'in “1 Numaralı Hedefi” olduğu için hayatını kaybedebileceğini biliyor.

Narsisizm ve alçakgönüllülük

44 yaşındaki Ukrayna Devlet Başkanı, cesaretin simgesi haline geldi. Liderliği büyük riskler karşısında çevik hareket ederek, "Ülkeden çıkmaya değil cephaneye ihtiyacım var" gibi harika cümleler ve alçakgönüllülük ile tanımlandı. 2019 yılında yaptığı göreve başlama konuşmasında da şöyle demişti: “Portremin ofisinizde olmamasını çok isterim. Portre yok! Başkan bir ikon ya da idol değildir. Bunun yerine çocuklarınızın fotoğraflarını koyun. Ve herhangi bir karar vermeden önce onların gözlerinin içine bakın”. Gizlendiği yerde tıraşsız, bitkin, sadece üç saat uyumuş halde çıktığı basın toplantısında kendi sandalyesini kendisi yerleştirdi.  

Trump bencillik ve narsisizmin kara bulutları içinde, saygı duyulan Amerikan ideallerini tersine çevirdi. Ülkesinin imajını kirletti, kişisel sıkıntıları ve yetersizlikleriyle yeniden şekillendirdi. Zelenskiy Ukrayna’nın idealleri için dik durdu. Dünya, savaşa hazır annelerin ve büyükannelerin molotof kokteylleri hazırladığı o görüntüleri izledi, ülkesinin parlak ve dirençli bir ülke olarak tanınmasına yardımcı oldu.

Trump, 2019'da Ukrayna'ya gidecek askeri yardımı alıkoyduğu için azil davasıyla yüzleşti. Yardım karşılığında Zelenskiy’nin Joe Biden’a ve Ukraynalı bir doğal gaz şirketinin yönetim kurulunda olan olan oğlu Hunter Biden’a bulaşması gerekiyordu. Franklin Foer'in The Atlantic'te yazdığı gibi, Amerika bu çağrıya dek Ukrayna siyasetine ahlak aşılamaya çalışıyordu. Ancak Trump, “Ukrayna'yı kendi politikalarıyla kirletti”.

Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff ve azil sürecinde rol alan diğer Demokrat liderleri, insanların artık Trump'ın o zamanlar sadece iki aydır görevde olan Zelenskiy'ye yardımı kesmeye çalışmasının ne kadar yanlış olduğunu görebildiğini söylüyor. Rolling Stone dergisine konuşan Schiff "Ukrayna'ya siyasi bir oyuncak gibi davranmanın ne kadar aşağılık bir hareket olduğunu anlıyoruz” diyor.

Utanç verici an

Trump ve dalkavuklarının Putin ile olan ilişkisinin Rusya'nın Ukrayna’ya girmesini engellediği iddiası gülünç. Trump Putin'in kanişiydi ve devrilirdi; Trump NATO'yu zayıflatırken Putin zamanını bekliyordu. Dünya, Ukrayna’ya kanlı yürüyüş emrini vermeye hazırlanan ve Moskova’da özgür basının son temsilcilerini de boğan deli Rus liderini korkuyla izlerken bile Trump Putin’in “dahi” hareketini övüyordu.

Bu utanç verici bir andı. Tıpkı çarşamba günü bir Meclis komitesinin Trump'ın komplo kurarak Amerikalıları seçim konusunda yanıltıp sonucu tersine çevirmeye çalışarak dolandırıcılık ve engelleme yaptığını iddia etmesi gibi. 

Bazı Cumhuriyetçiler de Ukrayna konusunda Trump'tan uzaklaştı. Mike Pence cuma gecesi New Orleans'ta üst düzey Cumhuriyetçi Parti bağışçılarına yaptığı konuşmada "Bu partide Putin savunucularına yer yok" dedi. Kötülük İmparatorluğu'na karşı çıkan Zelenskiy başka bir aktörle karşılaştırılabilir ki bu da Trump'ı başkan yardımcısının kendisine sırt çevirmesi kadar üzer.

Ronald Reagan, Demir Perde'nin kaldırılmasına yardım etmişti. Zelenskiy, o perdenin yeniden kapanmasını engellemek için elinden geleni yapıyor.

© 2022 The New York Times Company