27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2022 18:00 | Son Güncelleme: 05.03.2022 21:57

Kiev Garı’ndan insan manzaraları: Korku, panik, ve gözyaşları

Kiev istasyonunda aileler batıya doğru, Lviv şehrine giden trene binmeye çalışıyor. 4 Mart 2022(Lynsey Addario/The New York Times)
Kiev istasyonunda aileler batıya doğru, Lviv şehrine giden trene binmeye çalışıyor. 4 Mart 2022(Lynsey Addario/The New York Times)

Andrew E. Kramer/ The New York Times

Cuma günü Kiev'in merkez tren istasyonundaki bitkin, korkmuş kadın ve çocuklardan oluşan kalabalık aniden, batı Ukrayna'da güvenli bir yere giden bir trenin yakında varacağının söylendiği perona doğru akın etti. Bir anne, çocuğuna "Acele et! Acele et!" diye bağırıyordu. Bir çift, küçük bir çocuğu ellerinde kaldırarak yürüyordu, çocuğun ayakları sadece birkaç adımda bir yere değiyordu. Tren şirketi üniformalı kadın bir çalışan kalabalığa doğru haykırıyordu: Gidin, gidin! Önden gidenleri takip edin!



Ama herhangi bir tren tren gelmedi. Birkaç dakika sonra insanlar tekrar harekete geçerek, raylara doğru indiler; bavullarını sürükleyerek, bebeklerini taşıyarak, diğerlerinden önce başka bir platforma ulaşmaya çalıştılar.

Rus birlikleri Kiev’in çevresini iyiden iyiye çembere alırken, mengenenin yavaş yavaş daralması, bazı bölge ve semtlerde panik duygusunun artmasına yol açıyor.

Kiev Rus birlikleri tarafından kuşatılıyor

Savaştan önce 2.8 milyonluk bir şehir olan Kiev, yavaş yavaş Rus birlikleri ve zırhlıları tarafından kuşatılıyor. Şimdiye kadarki çatışmaların çoğu, kuzeybatıda kilometrelerce uzunlukta bir Rus zırhlı ve askeri araç konvoyunun yol aldığı şehrin dışındaki kasabalarda yaşandı.

Ukrayna halkındaki korkunun nedeni, Rus kuvvetlerinin Kharkiv ve Mariupol'a yönelik saldırılarında olduğu gibi aynı senaryoyu takip etmesi, şehri kuşatması, sakinlerini yiyecek ve ilaç tedarikinden kesmesi, onları su, elektrik ve ısıdan yoksun bırakması ve mahalleleri bombalaması.



Savaşın başlamasından bu yana, on binlerce insan Kiev'den kaçarak batıya Lviv’e, ardından Polonya ve Avrupa'daki diğer yerlere gitti. Ancak geride on binlercesi daha var. Kaçış yolları amansız bir şekilde daraldıkça, şehri terk etmek için giderek umutlarını yitiriyorlar.

Trenlerde yer bulmak neredeyse imkansız

Şehrin güneybatısına giden karayolları ve demiryolu hatları açık. Ancak şehri terk etmek isteyenlerin çokluğu nedeniyle trenlerde yer bulmak neredeyse imkansız.

Bir süre sonra nihayet bir tren istasyona girdi ve kapılarını açtı. İnsanlar oldukça sakin ve uygardı, binlerce kadın ve çocuk sımsıkı sarılıp toplu biçimde hareket ederek trene binmeyi başardı. Tren Lviv'e gitmek üzere hareket ederken platformda trene binemeyen binlerce kişi vardı.

"Gitmeyi denediğimiz ilk gün değil"

Kız kardeşi ve iki yeğeniyle birlikte istasyonda bekleyen Kievli Oksana Gorbula, "Bugün gitmeyi denediğimiz ilk gün değil" dedi ve ekledi: "Şu kalabalığa bakın. Trene asla binemeyeceğiz, bunu açıkça görebiliyorsunuz.” Gorbula, muhtemelen şehirden kaçmaktan vazgeçeceklerini ve bunun yerine şehrin metro sistemine sığınacaklarını söyledi.

Bir başka endişe verici manzara da şöyle: Binlerce insan Kiev’den Batı’ya doğru gitmeye çalışırken, Kuzey Batı yönünden de yerlerinden edilmiş binlerce insan akın akın Kiev’e geliyor. Biz oradayken, Kiev Garı’na son tren Ukrayna ordusunun Rus kuvvetlerine karşı şiddetli bir savunma yaptığı uzak bir kasaba olan Irpin'den geldi. 18 ila 60 yaş arasındaki tüm erkeklere geride kalmaları ve savaşa yardım etmeleri emredildiği için, vagonlar tamamen kadın ve çocuklarla dolu.

Kuşatmanın sıkılaştığını gösteren sözler

Bir tren kondüktörü, Rus ordusunun şu anda batıdaki Irpin'in dışındaki demiryolu hatlarında savaş halinde olduğunu ve tahliye edilenleri Kiev şehrine geri getirmekte zorlandığını söyledi. Bu sözler, Kiev’e yönelik Rus askeri kuşatmasının sıkılaştığını gösteriyor.



Batı’da yerlerinden edilip Kiev’e kaçan binlerce insan, şehirden umutsuzca ayrılmaya çalışan kalabalıklarla birleşince ortaya kaotik sahneler çıktı. Bir kadın"Lviv'e gitmek istiyorum" diye yalvarıyordu: “Lviv treni nerede?” Bir çift durup şaşkınlıkla olanı biteni izliyordu. Başka bir kadın "Neden koşuşturuyorlar ki" diye söylenip "İstasyona gidelim, Kiev-Lviv treni için doğru platformu bulalım” dedi. Ancak trenler gelişigüzel hareket ediyordu ve duyurulan hareket saatlerinin gerçekte olanla ilgisi yoktu.

 "İyiye gitmeyeceğini görüyoruz"

Soyadını vermek istemeyen 45 yaşındaki Elizaveta, "Bak, insanlar büyük panik yaşıyor. Herkes durumun daha da kötüye gittiğini görüyor. Bekledik. Ama şimdi bekleyecek ne kaldı ki? İşlerin iyiye gitmeyeceğini görüyoruz” dedi.

1.5 yaşındaki oğlu Roman ile Kiev’den ayrılmayı umut eden Tatyana Yanuk, batıdaki Khmelnitsky kentine, akrabalarının yanına gitmeye çalıştığını söyledi. Roman'ın en büyük meraklarından biri olan iki resimli kitap dışında neredeyse tüm oyuncaklarını geride bırakmıştı. Platformlardan birinde, şaşkına dönmüş ve görünüşe göre yalnız olan yaşlı bir kadın ağlıyordu.

"Ukrayna'dan çıkmak istiyoruz"

Viktoria Grudenko ve 6 yaşındaki kızı Valeria, top mermilerinden korunmak için Irpin'de bir bodrumda günlerce geçirdikten sonra Kiev'e varmışlardı. Yüz hatları adeta donmuş gibi ifadesizdi. Yedeklere ayrılacak yaş sınırları içinde olan kocasına trene biniş izni verilmemişti. Grudenko, Kiev'den nasıl çıkacağına dair hiçbir fikri olmadığını, ancak planının Avrupa'ya gitmek olduğunu söyledi: "Ukrayna'dan çıkmak istiyoruz."

© 2022 The New York Times Company