19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2023 23:20 | Son Güncelleme: 21.08.2023 23:22

ABD mahkemesinden kritik karar: Yapay zeka ile üretilen sanat eserinin telif hakkı olamaz

Son zamanlarda sanat dünyasına da el atan ve bir ressamın elinden çıkmış gibi kendi eserlerini ortaya koyabilen yapay zeka ile ilgili telif noktasında önemli bir karar alındı. ABD mahkemesi, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı alamayacağına hükmetti
ABD mahkemesinden kritik karar: Yapay zeka ile üretilen sanat eserinin telif hakkı olamaz

Washington D.C.'deki bir ABD mahkemesi, herhangi bir insan katkısı olmaksızın yapay zeka tarafından yaratılan bir sanat eserinin ABD yasalarına göre telif hakkına sahip olamayacağına karar verdi. ABD Bölge Yargıcı Beryl Howell Cuma günü yaptığı açıklamada, Telif Hakları Ofisi'nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler'ın DABUS sistemi adına yaptığı başvuruyu reddetmesini onaylayarak, yalnızca insan kaynaklı eserlerin telif hakkı alabileceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre Cuma günkü karar, Thaler'in DABUS tarafından yaratıldığını söylediği buluşları kapsayan ABD patentleri için yapılan telif başvurularını kaybetmesinin ardından geldi. Thaler, DABUS tarafından üretilen patentler için Birleşik Krallık, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere diğer ülkelerde de başvuruda bulunurken sınırlı başarı elde etti.

Mücadele sürecek

Thaler'ın avukatı Ryan Abbott Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kendisinin ve müvekkilinin karara kesinlikle katılmadığını ve temyize gideceklerini söyledi. Telif Hakları Ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada "mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını" söyledi.

Hızla büyüyen üretken yapay zeka alanı, yeni fikri mülkiyet sorunlarını gündeme getirdi. Telif Hakları Ofisi, bir sanatçının Midjourney adlı yapay zeka sistemi aracılığıyla üretilen görüntülere ilişkin telif hakkı talebini, sanatçının sistemin yaratıcı sürecinin bir parçası olduğu yönündeki iddiasına rağmen reddetti.

Yapay zeka kaynaklı çok sayıda dava var

Üretken yapay zekayı eğitmek için telif hakkıyla korunan eserlerin izinsiz kullanımı konusunda da bekleyen çok sayıda dava açıldı. Howell Cuma günü yazdığı yazıda, "Sanatçılar yapay zekayı alet çantalarına koydukça telif hakları konusunda yeni sınırlara yaklaşıyoruz" dedi ve bunun telif hakları yasası için "zorlu soruları" gündeme getireceğini belirtti. Howell, "Ancak bu dava o kadar da karmaşık değil" diye de ekledi.

Thaler 2018 yılında, yapay zeka sistemi tarafından herhangi bir insan katkısı olmadan yaratıldığını söylediği "Cennete Yeni Bir Giriş" adlı görsel sanat eserini kapsayan bir telif hakkı başvurusunda bulundu. Ofis geçen yıl başvuruyu reddetti ve yaratıcı eserlerin telif hakkına sahip olabilmesi için insan yazarlara sahip olması gerektiğini söyledi.

Telif için insan faktörü şart değil

Thaler, insan kaynağının somut bir yasal gereklilik olmadığını ve yapay zeka kaynaklı telif haklarına izin vermenin, ABD anayasasında belirtilen telif hakkının "bilimin ve faydalı sanatların ilerlemesini teşvik etme" amacına uygun olacağını savunarak federal mahkemede karara itiraz etti.

Howell ise Telif Hakkı Ofisi ile aynı fikirde olduğunu ve insan kaynağının "yüzyıllardır süregelen yerleşik anlayışa" dayanan "telif hakkının temel bir gerekliliği" olduğunu söyledi.