27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 13:56 | Son Güncelleme: 30.01.2024 14:09

Avrupa ülkeleri harekete geçti: Eurovision için İsrail'e boykot çağrısı

Finlandiya ve İzlanda'nın ardından, bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapacak olan İsveç'de de İsrail'e boykot çağrısı yapıldı. Gazze'deki savaş nedeniyle ülkenin yarışmadan çıkartılması gerektiğini savunan ünlü isimler açık mektup yayınladı
Avrupa ülkeleri harekete geçti: Eurovision için İsrail'e boykot çağrısı

Eurovision'a ev sahipliği yapan İsveç'te binden fazla sanatçı, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'in bu yılki şarkı yarışmasından çıkarılması çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı. İsveç gazetesi Aftonbladet'te yayınlanan açık mektupta, Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) İsrail'in katılımına izin vererek kuruluşun güvenilirliğini zedeleyen dikkate değer bir çifte standart sergilediği belirtildi.

Mektupta, "Kendilerini insancıl hukukun üstünde gören ülkelerin uluslararası kültürel etkinliklere katılmalarının memnuniyetle karşılanması, uluslararası hukuk ihlallerini önemsizleştirmekte ve mağdurların acılarını görünmez kılmaktadır" denildi. İmzacılar arasında şarkıcılar Robyn ve Fever Ray, folk ikilisi First Aid Kit gibi uluslararası alanda başarılı sanatçıların yanı sıra Eric Saade ve aynı zamanda iklim aktivisti Greta Thunberg'in annesi olan opera sanatçısı Malena Ernman gibi İsveç'in eski Eurovision yarışmacıları da yer alıyor.

EBU çıkartılmayacağını duyurdu

Mektup, 7-11 Mayıs tarihleri arasında Malmö'de düzenlenecek olan şarkı yarışmasından İsrail'in çıkarılması çağrısında bulunan Finlandiya ve İzlanda'dan yaklaşık bin 400 sanatçının imzaladığı benzer bir dilekçenin ardından geldi. Buna karşılık EBU, etkinliğin apolitik statüsünü vurgulayarak ve Eurovision şarkı yarışmasının devletler değil kamu hizmeti yayıncıları arasında bir yarışma olduğunu savunarak İsrail'in çıkartılmayacağını duyurdu.

Rusya'nın yarışmadan çıkarılması

Ancak daha önce ülkelerin Eurovision'dan dışlandığı olduğu. EBU, 2022 yılında Rusya'nın katılımının yarışmanın itibarını zedeleyeceğini söyleyerek ülkeyi etkinlikten men etti. Karar, yayın birliğinin yönetim kurulu tarafından, başlangıçta Rusya'nın yarışmasına izin verileceği konusunda ısrar etmesinin ardından alındı.

Bir yıl önce, 2021'de, EBU'nun Belarus kamu yayıncısı BTRC'yi yayıncılık birliğinin basın özgürlüğü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ihraç etmesinin ardından Belarus'un yarışmaya katılmasına izin verilmedi. Bu yıl 68'incisi düzenlenecek olan Eurovision şarkı yarışmasına 37 yayıncı kuruluş katılacak. Lüksemburg otuz yılı aşkın bir aradan sonra geri dönüş yapacak.

İzlanda'nın ulusal yayın kuruluşu RÚV, Eurovision'a katılıp katılmama ya da bu yılki etkinliği boykot edip etmeme kararını Mart ayı ortasında düzenlenen kendi şarkı yarışması Söngvakeppnin'in galibinin vereceğini açıkladı. İsrail 1973'ten bu yana yarışmaya katılıyor ve 1978, 1979, 1998 ve 2018'de olmak üzere yarışmayı dört kez kazandı.