26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2023 17:55 | Son Güncelleme: 19.05.2023 18:14

Chanel çanta savaşında Hermès'e meydan okuyor

Lüks endüstrisinde yatırım araçları haline gelen el çantaları markalar arasında da rekabete neden oluyor. Chanel'in en popüler el çantası ilk kez bir Hermès Birkin'den daha pahalı hale geldi
Chanel çanta savaşında Hermès'e meydan okuyor

Chanel, en popüler el çantasının fiyatını Hermès Birkin ile aynı seviyeye yükselterek dikkatleri üzerine çekti. Birkin, lüks endüstrisindeki en pahalı ve en popüler el çantası. Timsah gibi egzotik derilerden yapılan nadir bir çanta 100 bin dolardan fazla bir fiyata satılabilirken, 25 santimetrelik basit deri Birkin ABD'de alıcılara 10 bin 400 dolara mal oluyor. Bazen ortalama bir ABD arabasından daha pahalı olmasının yanı sıra, Bernstein'ın tahminlerine göre Hermès üretimi her yıl yaklaşık 50 bin adetle sınırladığı için bu çantaları elde etmek oldukça zor.

Wall Street Journal'ın haberine göre son zamanlarda, lüks çanta forumu PurseBop tarafından takip edilen Hermès çantası ile diğer markalar arasındaki fiyat farkı olan Birkin payı dramatik bir şekilde azaldı. PurseBop'un kurucusu Monika Arora'ya göre Chanel, popüler orta boy Classic Flap çantasının fiyatını ABD'de üç yılda yüzde 75 artırdı. 2019'da 5 bin 800 dolar olan çanta bugün 10 bin 200 dolar.

4 bin dolar daha ucuzdu

Chanel çanta ilk kez Avrupa'da benzer boyuttaki Birkin 25'ten daha pahalı hale geldi. Bu durum ABD'de de hızla yaygınlaşıyor. Chanel modeli pandemiden önce Birkin'den 4 bin dolar daha ucuzdu ve bugün sadece 200 dolar daha ucuz. Chanel bu keskin hareketlerin enflasyon ve döviz kuru değişimlerinden kaynaklandığını söylüyor. Çoğu lüks marka, girdi maliyetleri daha yüksek olduğu için müşterilerden daha fazla ücret talep ediyor, ancak hiçbir yerde fiyatlar Chanel'de olduğu kadar sert bir şekilde yükselmedi. Örneğin Birkin, pandemi öncesi seviyelere kıyasla sadece yüzde 6 daha pahalı. 

Lüks sektöründe Chanel'in fiyatları neden bu kadar yükselttiğine dair teorilerden biri Birkin kadar özel bir el çantası istediği yönünde. Classic Flap şu anda en varlıklı müşteriler dışında herkesin ulaşamayacağı bir fiyatta. Chanel, insanların her yıl satın alabilecekleri çanta sayısını sınırlandırarak onları kıtlaştırmaya da çalışıyor olabilir.

Daha az sayıda çantayı daha yüksek fiyattan satma stratejisi Chanel'in kârını şimdiden azaltmış görünüyor. Marka özel sektöre ait olmasına rağmen yıllık sonuçlarını yayınlıyor ve grup işletme marjlarının 2019'da yüzde 28'den 2021'de yüzde 35'e yükseldiğini gösteriyor. Chanel'in 2022 kazançları önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklanacak. 

Hermès çok muhafazakar bir şekilde yönetildiğinden, Birkin payının yakın zamanda yeniden ortaya çıkması muhtemel değil. Marka, fiyatları yalnızca tedarik zincirindeki enflasyonu dengeleyecek kadar arttırıyor. UBS verilerine göre, Hermès 2023 yılında daha yüksek enflasyona yanıt olarak fiyatları yüzde 4,4 artırmış olsa da bu artış genellikle yılda yüzde 1 ila yüzde 2 arasında gerçekleşiyor.