19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.09.2022 11:26 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:17

Emmy Ödülleri öncesi bilinmesi gerekenler ve öne çıkanlar

74. Emmy Ödülleri 12 Eylül’de sahipleri buluyor. Defne Akman televizyon dünyasının Oscar'ları olarak bilinen ödül töreni öncesi öne çıkanları ve bilinmesi gerekenleri yazdı
Emmy Ödülleri öncesi bilinmesi gerekenler ve öne çıkanlar

Los Angeles’ta Microsoft Theatre’da düzenlenecek 74. Emmy ÖdülleriABD’de NBC ve Peacock üzerinden yayınlanacak. Komedyen Kenan Thompson’ın sunucusu olduğu tören ülkemizde yayınlanmayacak ama televizyon severlerin gözü ve kulağının orada olacağı muhakkak. Değerlendirmeye alınan dizilerin 1 Haziran 2020- 21 Mayıs 2022 arasında yayınlanmış olduğunu hatırlamakta fayda var. Better Call Saul’un sonradan yayınlanan bölümleri değerlendirmeye girmeyecek örneğin. 

Listenin en başında 25 dalda aday gösterilen Succession geliyor. Onu 20 adaylıkla Ted Lasso ve The White Lotus takip ediyor. Ardından 17'şer adaylıkla Hacks ve Only Murders in the Building ve hemen sonra 16 adaylıkla Euphoria var. Emmy Ödüllüri'ne platform bazında bakınca, HBO/HBO Max 140, Netflix 105, Apple TV+ 51, Disney+ 34 adaylığa sahip. Geçen seneye göre HBO Netflix’e fark attı. 2021 Emmy'lerinde HBO 130, Netflix ise 129 dalda adaydı. 

Emmy bahisleri açılmışken, bizdeki platformlardan neleri radarınıza almalısınız? 

Succession geçen sene neredeyse tüm ödülleri silip süpürdü. Zengin ve entrikacı Roy Ailesi'nin Shakespeare oyunlarını aratmayacak kadar sağlam, bir o kadar da eğlenceli hikayesi tüm dünyayı ekran başına toplamaya başardı. Müziğinden kostümlerine, repliklerinden set dedikodularına kadar televizyon dünyasına egemen oldu.

Gelelim aynı dalda yarışan oyunculara: Roy Ailesi'nin vefalı çalışanı Gerri rolüyle J. Smith-Cameron ve kızları Shiv rolüyle Sarah Snook. Olayların seyrini değiştiren damat Tom rolüyle Matthew Macfadyen ve babasının gölgesinden bir türlü çıkamayan Roman rolüyle Kieran Culkin. Dünyanın en zehirli babalarından Logan Roy rolüyle Brian Cox ve ona isyan eden oğlu Kendall rolüyle Jeremy Strong karşı karşıyalar. BeIN Connect’ten tüm sezonları izleyebilirsiniz.

Ülkemizde ilk sezonu BeIN Connect’te gösterilmiş olan The White Lotus kendine her şeyi hak gören zenginlerin türlü rezilliklerinin yanı sıra onların rahat etmesi için çalışanların hakkında nefis bir satir. Ekim’de ikinci sezonun yayınlanacağı açıklanan The White Lotus’un mini dizi kategorisinde aday olması tartışma konusu oldu. Ama neticede Akademi dizinin bu kategoride yarışmasını onayladı ve dizi 20 dalda adaylıkla bayrağı en önde taşıyanlardan biri. Yine aynı dalda yarışan oyuncuları burada da görmek mümkün. Annesinin külleriyle vedalaşamayan kendi dertleriyle tüm otel ahalisini esir alan Tanya rolünde Jennifer Coolidge büyük favori.

Jennifer Coolidge ve Haley Lu Richardson / The White Lotus 

En iyi yardımcı kadın oyuncu dalında aynı oyuncu kadrosunun diğer adayları ise Sydney Sweeney, Connie Britton, Alexandra Daddario ve Natasha Rothwell. Sydney Sweeney bu sene ilk kez Emmy’e aday gösterildi. Hem buradaki rolü hem de Euphoria’da canlandırdığı Cassie karakteri için. Otelin korkunç konuklarıyla uğraşırken bir yandan kendi sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan müdür Armond rolünde Murray Bartlett’ın kazanacağına ise neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Diğer yandan SAG ödülünü de alan Peter Sarsgaard da yabana atılmamalı. 

Jean Smart ve Hannah Einbinder Hacks (2021)

Las Vegas sahnelerinin hakimi komedyen Deborah Vance ve çok bilmiş genç komedi yazarı Ava’nın usta-çırak ilişkisini anlatan Hacks 17 dalda aday. Jean Smart efsanevi komedyen Deborah rolünde, en iyi kadın oyuncu komedi dalında, Hannah Einbinder yani Ava ise en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında aday. BeIN Connect’te izleyebilirsiniz.

Steve Martin, Martin Short ve Selena Gomez / Only Murders in the Building

Apartmanlarındaki cinayeti aydınlatmaya çalışan podcastçi komşuları anlatan Only Murders in the Building 17 dalda aday. Bu yarış Steve Martin ve Martin Short arasında gidecek ve galip Martin Short olacak gibi. Disney +’da izleyebilirsiniz.

 Squid Game

Güney Kore yapımı Netflix dizisi Squid Game tıpkı Oscarlı Parasite gibi bir sürpriz yapabilir. Çaresizliğin insanlara neler yaptırabileceğini anlatan distopik dizi bugüne kadar hiçbir uluslararası yapımın erişemediği başarıyı elde etti. Lee Jung-jae and Jung Ho-yeon da dahil olmak üzere 14 dalda aday oldu.

Michael Keaton / First Bottle

Amerika’yı sarsan opioid krizi ve oxycontin yüzünden hayatı mahfolmuş insanların hikayesini anlatan Dopesick‘i Disney+’da izleyebilirsiniz. Michael Keaton ilaç şirketinin pazarladığı opioid içerikli hapları önce hastalara yazan, ardından kendisi de bağımlı olan kasaba doktoru rolünde müthiş. Oscar ödüllü oyuncu büyük olasılıkla buradan da Emmy heykelciği ile ayrılacak. 

Jason Bateman ve Laura Linney / Ozark

Uyuşturucu kartelleri adına para aklayan bir finansal danışmanın ve ailesinin hikayesini dört sezon boyunca merakla izledik. Netflix dizisi Ozark 13 dalda aday. İlk başta eviyle çocuklarıyla meşgulken, daha sonra en az kocası kadar şeytani bir zekaya sahip olduğu ortaya çıkan Wendy karakterine dikkat. Laura Linney, Wendy rolüyle en iyi kadın oyuncu drama dalında aday. Dizisi sona eren oyuncunun bu dalda ödül almak için son şansı.

Sheryl Lee Ralph ve Quinta Brunson / Abbott Elementary

Philadelphia’da yeterli ödeneği olmayan bir devlet okulundaki öğretmenlerin hikayesi Abbott Elementary hayatımıza yeni girdi ama ilk andan itibaren karakterleri, konusu ve duygusuyla tüm dünyada sevildi. Dizinin başrol oyuncusu aynı zamanda yaratıcısı da olan Quinta Brunson. Bürokrasi koridorlarında yolunu bulmaya çalışan idealist ilkokul öğretmeni Jeanine Teagues rolünde Brunson’ın kesinlikle şansı var. Ayrıca kendi rahatından başka hiçbir şey düşünmeyen okul müdüresi rolünde Janelle James ve deneyimli öğretmen rolünde Sheryl Lee Ralph da yardımcı kadın oyuncu komedi kategorisinin güçlü adayları arasında. 

Christina Ricci, Juliette Lewis, Melanie Lynskey ve Tawny Cypress - Yellowjackets 

Sineklerin Tanrısı ile Lost arasında gidip gelen, kızlardan oluşan bir futbol takımının uçaklarının ıssız bir yerde düşmesiyle hayatta kalma hikayelerini anlatan Yellowjackets 7 dalda aday. Korku-gerilim türündeki dizi ülkemizde BeIN Connect’te gösteriliyor. Yellowjackets, Christina Ricci, Juliette Lewis gibi 90ların starlarına kariyerlerini baştan yazma imkanı sunan rollerle ve o yılların müzikleriyle kısa sürede büyük bir fan kitlesi edindi. Karanlık sırları olan ev kadını Shauna rolünde Melanie Lynskey drama dalında en iyi kadın oyuncu olarak aday.

Elizabeth Marvel, Amanda Seyfried ve Michaela Watkins / The Dropout

Yükseklerden uçan Silikon Vadisi girişimcisi Elizabeth Holmes’un düşüşünü konu alan The Dropout mini dizi kategorisinin güçlü adaylarından. Ülkemizde Disney+’da gösterilen dizisinin başrol oyuncusu Amanda Seyfried’in en iyi kadın oyuncu dalında ödül alması bekleniyor.

Bob Odenkirk / Better Call Saul

Breaking Bad’in spin-off’u, kendi halinde bir avukatın azılı suçluları savunan bir kurta dönüşmesinin hikayesini konu alan Netflix dizisi Better Call Saul sona erdi. Ülkemizde henüz son sezonu gösterilmedi ama zaten değerlendirme şu anda Netflix’te bulabileceğiniz beş sezon üzerinden yapılıyor. Breaking Bad’deki rolü için aday olarak dahi gösterilmeyen Bob Odenkirk bu sefer en iyi erkek oyuncu drama dalında ödül alabilir. Aynı şekilde Rhea Seehorn da en iyi kadın oyuncu dalında rakiplerini geride bırakabilir.

En iyi dizi – Drama 

Better Call Saul (Netflix)   
Euphoria (HBO)   
Ozark (Netflix)   
Severance (Apple TV+)   
Squid Game (Netflix)   
Stranger Things (Netflix)   
Succession (HBO/BeIN Connect)   
Yellowjackets (BeIN Connect/Showtime)  

En İyi Kadın Oyuncu (Drama)

Jodie Comer (Killing Eve) - Blu TV
Laura Linney (Ozark) - Netflix
Melanie Lynskey (Yellowjackets  - BeIN Connect
Sandra Oh (Killing Eve) - Blu TV
Reese Witherspoon (The Morning Show) - Apple TV+
Zendaya (Euphoria) - HBO

En İyi Erkek Oyuncu (Drama)

Jason Bateman (Ozark)  - Netflix
Brian Cox (Succession)  -HBO/BeIN Connect
Lee Jung-jae (Squid Game)   - Netflix
Bob Odenkirk (Better Call Saul)  - Netflix
Adam Scott (Severance)  - Apple TV +
Jeremy Strong (Succession) – BeIN Connect

En İyi Dizi – Komedi 

Abbott Elementary (Disney +)   
Barry (HBO)
Curb Your Enthusiasm (HBO/BeIN Connect)   
Hacks (HBO/BeIN Connect)   
The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime Video)
Only Murders in the Building (Disney+)
Ted Lasso (Apple TV+)
What We Do in the Shadows (Disney+)   

En İyi Kadın Oyuncu (Komedi)

Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel) – Amazon Prime Video
Quinta Brunson (Abbott Elementary)-Netflix
Kaley Cuoco (The Flight Attendant) - HBO
Elle Fanning (The Great) - Hulu
Issa Rae (Insecure)-  BeIN Connect 
Jean Smart (Hacks) -  BeIN Connect

En İyi Erkek Oyuncu (Komedi) 

Donald Glover (Atlanta) – Disney +
Bill Hader (Barry)- HBO/ HBO Max
Nicholas Hoult (The Great)-Netflix
Steve Martin (Only Murders in the Building) – Disney +
Martin Short (Only Murders in the Building)  – Disney +
Jason Sudeikis (Ted Lasso) - Apple TV+

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Komedi)

Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel) - Amazon Prime Video
Hannah Einbinder (Hacks) – BeIN Connect
Janelle James (Abbott Elementary) - Disney +
Kate McKinnon (Saturday Night Live) - NBC
Sarah Niles (Ted Lasso) - Apple TV+
Sheryl Lee Ralph (Abbott Elementary) – Disney +
Juno Temple (Ted Lasso) - Apple TV+
Hannah Waddingham (Ted Lasso) - Apple TV+

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Komedi)

Anthony Carrigan (Barry) - HBO
Brett Goldstein (Ted Lasso) - Apple TV+
Toheeb Jimoh (Ted Lasso) - Apple TV+
Nick Mohammed (Ted Lasso) - Apple TV+
Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs. Maisel) - Amazon Prime Video
Tyler James Williams (Abbott Elementary) – Disney +
Henry Winkler (Barry) - HBO
Bowen Yang (Saturday Night Live) -NBC

En İyi Mini Dizi – TV Filmi 

Dopesick (Disney +)   
The Dropout (Disney +)   
Inventing Anna (Netflix)   
Pam and Tommy (Disney +)   
The White Lotus (HBO)   

En İyi Erkek Oyuncu (Mini Dizi ya da Film Kategorisi)

Colin Firth (The Staircase)  - HBO 
Andrew Garfield (Under the Banner of Heaven)  - Disney +
Oscar Isaac (Scenes From a Marriage) – BeIN Connect
Michael Keaton (Dopesick) - Disney + 
Himesh Patel (Station Eleven) – BeIN Connect 
Sebastian Stan (Pam and Tommy) - Disney +

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Mini Dizi ya da Film Kategorisi)

Connie Britton (The White Lotus) – HBO 
Jennifer Coolidge (The White Lotus) - HBO
Alexandra Daddario (The White Lotus) - HBO
Kaitlyn Dever (Dopesick) - Disney +
Natasha Rothwell (The White Lotus) – HBO 
Sydney Sweeney (The White Lotus) - HBO
Mare Winningham (Dopesick) - Disney +

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mini Dizi ya da Film)

Murray Bartlett (The White Lotus) - HBO
Jake Lacy (The White Lotus) – HBO 
Will Poulter (Dopesick) - Disney +
Seth Rogen (Pam & Tommy) - Disney +
Peter Sarsgaard (Dopesick) - Disney +
Michael Stuhlbarg (Dopesick) - Disney +
Steve Zahn (The White Lotus) - HBO

En çok adaylık alan diziler

Succession 25 (beIN Connect)
Ted Lasso 20 
White Lotus 20
Hacks 17 (beIN Connect)
Only Murders in the Building 17 (Disney +) 

Platformların adaylıkları 

HBO/HBO Max 140
Netflix 105
Apple Tv+ 51
Disney + 34