29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2022 11:18 | Son Güncelleme: 13.07.2022 15:07

New York Times bu yılki Emmy adaylarının öne çıkanlarını yazdı

74. Emmy Ödülleri için adayları açıklandı. Squid Game 14 adaylıkla yabancı dilde en fazla aday gösterilen dizi olurken, HBO ve HBO Max, 140'la en fazla adaylık kazanan kanal ve yayın platformu oldu. New York Times, bu yılki Emmy'nin öne çıkanlarını yazdı
New York Times bu yılki Emmy adaylarının öne çıkanlarını yazdı

John Koblin / The New York Times

HBO'nun kalın bir medya hanedanını konu alan Succession'ı, Emmy Ödülleri'nde 25 dalda aday gösterilerek bu yılın rekorunu kırdı. 

HBO dizisi, 2020'de kazandığı ödül olan en iyi drama dalında ve Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook, J. Smith Cameron, Nicholas Braun, Kieran Culkin ve Matthew Macfadyen’le de birçok oyunculuk kategorisinde aday gösterildi.

HBO'nun Hawaii tatil beldesindeki hali vakti yerinde tatilcilerinin günlük olaylarını anlatan mini dizisi The White Lotus, 20 dalda aday gösterildi. Apple TV+ komedisi Ted Lasso’da 20 kategoride aday. Ted Lasso geçen yıl en iyi komedi ödülünü kazandı. Başrollerinde Steve Martin, Martin Short ve Selena Gomez’in olduğu Hulu dizisi, Only Murders in the Building ile yarışacak. Only Murders in the Building ise 17 dalda adaylığa sahip.

Squid Game'den büyük başarı

Netflix, en iyi drama kategorisinde üç dalda aday gösterildi: Stranger Things, Güney Kore gerilimi Squid Game’in ilk sezonu ve suç gerilim Ozark’ın son sezonu. Squid Game, 14 dalda aday gösterilerek yabancı dilde en fazla aday gösterilen dizi oldu. 

Netflix'in en büyük rakibi HBO

Yayın platformunda hisselerin düştüğü, yüzlerce çalışanların işten çıkarıldığı birkaç kötü aydan sonra Emmy'de ilerleme kaydetmek Netflix yöneticileri için hoş bir haber oldu. Buna rağmen platform muhtemelen bir hafta içinde başka bir abone kaybı duyurması bekleniyor.

Ancak Netflix'in en büyük Emmy rakibi HBO ve çevirimiçi platformu HBO Max başarılı bir yıl geçirdi ve Euphoria, Hacks ve Barry’nin yanı sıra Succession ve The White Lotus dahil olmak üzere önemli sayıda adaylık alan dizilerle, listelere damga vurdu. 

HBO ve HBO Max, herhangi bir dijital platform veya yapım şirketinden daha fazla sayıda aday gösterilerek 140 kategoride yer buldu. Netflix, 105 adaylık ile ikinci sırada kaldı. 2022 Emmy ödülleri adaylıkları HBO ve HBO Max'in, Netflix'i geride bıraktığı ikinci yıl oldu. Emmy Ödül töreni 12 Eylül’de NBC’de ve internette de Peacock üzerinden yayınlanacak. 

2022 Emmy Ödülleri için komedi dalındaki oyunculuk adayları arasındaki rekabet dikkat çekiyor. En iyi erkek oyuncu dalında geçen yılın kazananı Jason Sudeikis, Ted Lasso’daki neşeli futbol koçu rolüyle bir adaylık daha kazandı.

Sudeikis, 2019 kazanını ve Saturday Night Live’den oyuncu arkadaşı, Bill Hader ile Barry için karşılaşacak. Ve ikisi de 1969’dan beri Emmy kazanmamış olan Steve Martin ile Only Murders in the Building’teki yıldızı sönmüş bir aktörken suç podcaster'ına dönüştüğü rolü için karşı karşıya gelecek. 

En iyi komedi aktrisi kategorisi de bir o kadar rekabetçi olacak. Geçen yıl Hacks’teki stand-up komedyeni rolüyle ödülü kazanan Jean Smart, The Marvelous Mrs. Maisel’dan, 2018’in kazananı olan Rachel Brosnahan ile yarışacak.

Abbott Elementary’nin çıkış yapan yıldızı Quinta Brunson da ilk adaylığını aldı. Brunson ayrıca komedide en iyi senaryo için de aday gösterildi. Issa Rae, Insecure’daki rolüyle Emmy oyunculuk ödülünü kazanmaya çalışmak için son bir şans elde edecek.

Drama kategorisindeki en iyi kadın oyuncu adayları arasında ise dikkat çeken rakipler var: Euphoria ile 2020 kazananı olan Zendaya, Ozark’taki son dönüşüyle Laure Linney’ye karşı. 4 kez Emmy kazanan Linney, bu rol için daha önce iki kez aday oldu ancak hiç kazanamadı. Emmy seçmenlerinin son sezonlarında dizileri onurlandırmak istedikleri biliniyor ve Linney'yi seçmek de bunu yapmanın iyi bir yolu olabilir.

2021 Emmy töreninin sonunda verilen son ödüller, yıllardır olduğu gibi en iyi drama değil, olağanüstü mini diziler içindi. Emmy ödüllerini düzenleyen Televizyon Akademisi yaptığı bir açıklamada, "Mini dizi kategorisi artık sektörün en prestijli kategorisi olabilir" demişti.

Bu yıl kategori favorilerle dolu. HBO'dan The White Lotus’a ek olarak, Hulu'dan üç dizi kategoride adaylık kazandı: OxyContin draması DopesickElizabeth Holmes-Theranos efsanesi The Dropout ve kötü şöhretli Pamela Anderson ve Tommy Lee’nin seks kasedi hakkındaki Pam & Tommy. Shonda Rhimes’ın Netflix dizisi Inventing Anna da adaylar arasında.

Hulu, Emmy Ödülleri'nde şimdiye kadarki en büyük başarıyı yaşadı ve düzinelerce Emmy adaylığı kazandı. Michael Keaton (Dopesick) ve Amanda Seyfried (The Dropout) oyunculuk adaylıkları aldı.

Hulu ve HBO, özellikle bir kategoriyi domine etti. Mini dizi en iyi yardımcı kadın oyuncu yarışında yedi aday var: Hepsi The White Lotus ve The Dropout’tan. Kategorideki adaylardan biri The White Lotus’taki sivri dilli üniversite öğrencisi rolüyle Sydney Sweeney. Sweeney aynı zamanda HBO’nun Euphoria’sı için de drama dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu kategorisinde de aday. 

Sunucu açıklanmadı

Tören iki ay içinde NBC kanalında ve internette Peacock’ta canlı yayınlanacak. Son birkaç Emmy yayınını yöneten yapım ekibi de geri dönecek. NBC ve Televizyon Akademisi'nin bu yılki tören için sunucu olarak kimi seçecekleri bilinmiyor. Hem NBC hem de Televizyon Akademisi, planları hakkında yorum yapmadı.

Tören, evine geri dönüyor

Tören, üç yıl içinde ilk kez geleneksel evi olan Los Angeles'taki Microsoft Tiyatrosu'na geri dönecek. 2020'de, pandemi nedeniyle, Emmy Ödülleri çoğunlukla sanal bir törenle gerçekleştirildi ve rekor düzeyde düşük izleyici sayısına sahipti. Geçen yıl, Emmy Ödülleri Los Angeles şehir merkezindeki bir çadırda, adayların ve sunucuların çoğunlukla yüz yüze gerçekleştirildi. Töreni şovmen Cedric sundu ve yaklaşık 8 milyon kişinin izlediği töreni eski reytinglerine kavuştu.

7 bin 100 kişilik Microsoft Tiyatrosu'nun tamamen mi yoksa kısmen mi doldurulacağı ve aşı gereksinimi olup olmayacağı duyurulmadı. Salı günkü adaylık duyurusu sanal olarak yapıldı.

Bu yılki Emmy adayı seçim süreci geçen yıla göre çok daha rekabetçiydi. Pandemi kaynaklı yaşanan aksaklıkların ardından prodüksiyonların aşağı yukarı yeniden çalışmaya başlamasıyla birlikte, tüm önemli kategorilerdeki başvurular pandemi öncesi seviyelere ulaştı. Televizyon Akademisi'ne göre drama kategorisi için diziler yüzde 29 arttı. Mini dizi kategorisinde de yüzde 51 artış oldu ve akademi en iyi komedi adaylarının yüzde 67 arttığını söyledi.

 © 2022 The New York Times Company