20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2023 12:00 | Son Güncelleme: 21.12.2023 12:11

Hafta sonu için İstanbul rehberi (22 - 24 Aralık)

Evde durmak istemeyenlere şehirden sayısız etkinlik... Tiyatro severler için Alevli Günler, Müzik severlere Can Oflaz ve Lezzetin peşinden koşanlara Christmas Cake Ataölyesi sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (22 - 24 Aralık)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Can Yücel’in Türkçe söylediği, William Shakespeare’in unutulmaz komedisi Bahar Noktası, Özlem Özhabeş rejisiyle döngülerin, ihtimaller ve umutların iç içe geçtiği, heyecan dolu bir deneyimle 22 Aralık'ta Alan Kadıköy'de seyirciyle buluşuyor. Aşk ve özgürlük temaları etrafında örülmüş üç temel hikâyenin ardından, bu deneyim hazzın ve sevginin coşkuyla kutlandığı bir partiye dönüşerek seyircileri dansa davet ediyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Levent Ülgen, Güven Kıraç, Erkan Can, Bahtiyar Engin'in oynadıkları Alevli Günler, 22 Aralık'ta Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat'ta seyirci karşısına çıkıyor. Biri mahallenin kasabı, biri muhasebeci, biri de Türk kültürü profesörü olmuş üç kafadarın içlerinden biri kanser olunca, inançları gereği öldükten sonra yakılmak ister ve farklı olana yaşam hakkı vermeyen düzenle karşı karşıya gelirler. Başvurdukları her yerde başka komediler yaşar, her türden anlaşmazlıkla karşılaşır, seyirciye çağdaş bir Yaşar-yaşamaz hikayesi sunarlar.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Yağmur Ilgım Öztekin'in yazdığı, Melda Narin Güler'in yönettiği Hiçbir Şey Moralimizi Bozamaz, 23 Aralık'ta House of Performance'da seyirci karşısına çıkıyor. Mehmet Berkay Baygın ve Yağmur Ilgım Öztekin'in aynı sahneyi paylaştığı oyun, kaybetmenin ağırlığında ölümün soğukluğunu taşıyan bir kadının bildiği en iyi yolla yaşadıklarına mantıklı bir neden aramasını konu ediyor.
  • Sibel Ulutaş'ın yazdığı, Evren Duyal'ın yönettiği Reaksiyon, 24 Aralık'ta istanbulimpro Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, ortaya saçılan sırlarla birlikte haklı ve haksızın sürekli yer değiştirdiği hikâyesiyle adalet kavramını farklı açılardan sorguluyor.

Tiyatro severler için haftanın performans oyunu:

  • Folie à Deux; birbirinden doğan, birbirini doğuran, deliliğe tutulmuş iki kişinin ritüelistik törenini performatif bir anlatımla gözler önüne seriyor. Esra Kucur ve Irmak Akpınar'ın performans sergilediği bu dans gösterisi, 23 Aralık'ta Tiyatro Mid'te seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için haftanın kukla oyunu:

  • Afrodit, Athena ve Hera... Bu üç tanrıçanın günümüzdeki hallerinden yola çıkan beden kuklaları, hikayeler, şarkılar ve bol mücadele dolu bir yarışma ile seyirciye sıra dışı bir yolculuk vadediyor. Altın Elma, o elmayı kazananın bile sahip olamayacağı kadar eğlenceli bir dünyayı keşfetmek için yenilikçi bir tiyatro deneyimi olarak 24 Aralık'ta Koma Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor.

Tiyatro severler için stand up gösterileri:

  • Ali Congun daha çok şehir eliti olma hayalleri ile okuduğu üniversitenin idealleri arasında geçen gerçekliklere değindiği tek kişilik gösterisiyle 22 Aralık'ta Viya Sahne’de seyircisiyle buluşuyor.
  • Instagram'da çektiği videolarla insanların beğenisini ve sevgisini kazanan, son dönemin yükselen stand up’çılarından Sergen Deveci, 22 Aralık'ta Duru Tiyatro Watergarden’da seyirciyle buluşuyor.

Kitap severler için haftanın oyunu:

  • Doğu ve Batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü oyunculuğuyla sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak 23 Aralık'ta Maximum UNIQ Hall'de izleyici ile buluşuyor.

Müzik severler için haftanın lansman konserleri:

  • Türkiye'nin müzik sahnesinin öncü isimlerinden Can Oflaz, heyecanla beklenen yeni albümü Yeniden'i 22 Aralık’ta İKSV Salon'da gerçekleşecek özel bir konserle tanıtıyor.
  • Yeni albümü Lost Ghost’un albüm lansman konseri için Kerem Görsev, birbirinden kıymetli müzisyenlerden oluşan Kerem Görsev Sextet ile 23 Aralık’ta Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’ne konuk oluyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, Volkswagen Arena’da geleneksel hale gelen yıl sonu konserleri kapsamında bu yıl iki farklı günde, iki çok özel konser ile sahnede olmaya hazırlanıyor. Usta tiyatrocu Genco Erkal ile güçlü sesi ve farklı sahne tarzıyla ilgi çeken Cem Adrian, konserlerde Say’la birlikte izleyici karşısına çıkıyor. 23-24-25 Aralık tarihlerinde düzenlenecek konserler, 360 derecelik açıya sahip Volkswagen Arena sahnesinde gerçekleşiyor.

Pop müzik severler için konserler:

  • Yıllardır romantik şarkılarıyla dinleyenlerini hüzne boğan Gökhan Türkmen, 23 Aralık'ta Jolly Joker Kıyı İstanbul Sahnesi'ne konuk oluyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • 1990 yılında kendi adını taşıyan albümüyle hayatlara giren, yıllar boyunca rock müziğin öncü gruplarından biri olan Pentegram, 22 Aralık akşamı Atlantis Yapım organizasyonu ile Bostancı Gösteri Merkezi'nde dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.
  • Yıllardır dillerden düşmeyen şarkılarıyla hayran kitlesiyle buluşan Feridun Düzağaç, 23 Aralık'ta Dorock XL Kadıköy Sahnesi'ne konuk oluyor.

Lezzetin peşinden koşanlara özel atölyeler:

  • Noel’in vazgeçilmezlerinden biri olan pastaları sofralarının yıldızı yapmak ve sevdiklerine özel hissettirmek isteyenler Christmas Cake Ataölyesi'nde bir araya geliyor. 23 Aralık'ta Eataly Mutfak Atölyesi'ndeki workshopa katılanlar pasta yapımının ve süslemenin en püf noktalarını öğrenirken sevdikleriyle beraber lezzetli bir pastanın tadını çıkarma fırsatı yakalıyorlar.

Eğlence severler için haftanın festivalleri:

  • Çizgi roman, karikatür, sokak sanatı, fanzin, illüstrasyon ve animasyon, atölye, söyleşi, sergi, gösterim ve kamusal alan uygulamaları gibi yaratıcı deneyim alanları sunan, çizgi ve sokak kültürünü bir araya getiren İstanbul Comics and Art Festival, 22 Aralık'ta Müze Gazhane'de başlıyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Serdar Akar'ın yönettiği, Kadın kadının kurdu değil, yurdudur sloganıyla vizyona girecek olan Kadınlara Mahsus, 22 Aralık'ta sinema seyircisiyle buluşuyor. Oyunda, Melisa Aslı Pamuk, Şebnem Sönmez, Başak Parlak, Ceyda Düvenci, Aslı Tandoğan, Elifcan Ongurlar, Müjde Uzman, Merve Çağıran, Yurdaer Okur gibi isimler bir araya geliyor.
  • Aquaman'in 2. devam filmi olan Aquaman ve Kayıp Krallık, 22 Aralık'ta vizyona giriyor. Yapımın başrolünü ilk filmde olduğu gibi Jason Momoa üstleniyor. Filmin kadrosunda ayrıca Amber Heard, Yayha Abdul-Mateen gibi isimler yer alıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Swissôtel The Bosphorus Istanbul’un terasında yer alan 16 Roof popüler teraslardan biri olmaya devam ediyor. 16 Roof sadece manzarasıyla değil, nitelikli menüsü ve etkinlik programı ile de dikkat çekiyor. Haftanın 6 günü önemli DJ’lerin setin başına geçtiği mekan, akşamüstü itibarı ile hareketlenirken, yemek sonrası keyifli bir klüp ortamı yaratılıyor.
  • Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dönemin ajanlarından Mata Hari, ünlü oyuncu Greta Garbo, yazar Agatha Christie ve İspanya Kralı 4.Alfonso gibi pek çok tanınmış simanın müdavimi olduğu Rus restoranı, 1924 İstanbul adıyla gastronomik bir müze atmosferi sunmaya devam ediyor. Rus, Kafkas ve Doğu Avrupa mutfağından örnekler sunan restoranın en beğenilen lezzetleri arasında Piroshki, Dana Straganof ve Tavuk Kioveski yer alıyor.

Sanat severler için haftanın sergileri:

  • Sjećaš li se Sarajeva – Saraybosna’yı Hatırlıyor musun? sergisi, Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında sanatseverlerle buluşmaya ay sonuna kadar devam ediyor. Abluka altındaki Saraybosna’yı içinde yaşanan trajediyi ilk elden tanıkların sivil bir tarih yorumuyla anlatan sergi, 4000 saatlik bu sivil video arşiv, 1992-1995 yılları arasında el kameraları ile çekilen amatör videoların özel bir koleksiyondan oluşuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Hacı Abdullah Lokantası

Gerçek bir İstanbul klasiği. Unutulmaya yüz tutmaya başlayan tatlar, güzel hatıralar. Cuma öğle yemeğinde deneyin ve mutlu olun. İyi bir Esnaf Lokantası nasıl olur, bir göstergesi. Üstelik Beyoğlu'nda nostaljik bir gezi için fırsat

Red Balloon Yeniköy

Bu sene Michelin de en iyi genç şef ödülü alan Ulaş Durmaz mutfağın başında. Sonbahar menüsü değişmeden deneyin derim. Hem mekan, hem de yemekler harika. Özellikle Pırasa ve Pancar tabağını deneyin derim.  Cumartesi akşamı için harika bir öneri

Lacivert

Artık Pazar Brunch servisine başlammışlar. İstanbul' un en güzel yerlerinden birinde, muhteşem manzarası ile nefis bir Brunch önerisi. Zengin büfesi gerçekten göz alıcı. Üstelik Avrupa yakasından tekne seferleri de mevcut.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Otomotiv Gündemi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu yayında merkezde otomobiller, saatler ve deniz dünyası var. Otomotiv dünyasından son haberlerin de aktarıldığı podcast’i sektörün deneyimli isimlerinden automotor&sport Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Dünya Gazetesi Otomotiv Editörü, Uluslararası Engine Of The Year Jürisi Volkan Demirkuşak hazırlıyor.

ODTÜ Caz Sohbetleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast ODTÜ Caz Topluluğu tarafından hazırlanıyor. Caz tarihi, enstrümanlar, müzisyenler, farklı ülkelerin caza yaklaşımları gibi birçok konunun yanında sanatçı sohbetleri bölümlerinde çok önemli isimleri dinleyebiliyoruz. Bugünlerde yeni bölümler yayınlanmıyor olsa da, caz sevenler için dikkat çekici bir arşiv olarak şans verilebilir.

Tenis Raporu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tenis adına hazırlanmış en özenli yayınlardan birindeyiz. Onur Akmeriç ve Niko Yenibayrak, tenis dünyasında yaşanan son gelişmeleri kendilerine özgü tarzları ve detaylarla masaya yatırıyor. Televizyonda izleme şansını bulamayanlar için yayının sesli kayıtları podcast platformlarında paylaşılıyor.

Life is Short (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Hayat kısa ve Justin Long bu gerçekle yüzleştiğinde, insanların bu kısa hayata nasıl baktıklarını öğrenme merakının büyüsüne kapılmış. Aktörlük güdüsüyle gerçek insanların kafalarının içine bakmayı deneyen Justin, en sık hangi emojiyi kullandıkları gibi önemli detayları da öğrenmeye çalıştığını belirtiyor.

Ekran önerileri

1925-2011 yılları arasından birbirinden başarılı aksiyon filmlerini izleyiciyle buluşturan, sadece Asya sinemasını değil tüm dünyanın izlediği güçlü bir etki oluşturan Shaw Brothers, Hong Kong'un en büyük yapım şirketlerinden biri. Ninjalar, geleneksel dövüş sanatçıları, intikam peşindeki kötü adamlar, halkı kurtaran kahramanlar... Hepsi burada. Shaw Brothers: Wuxia Savaşçıları ve Kung Fu Ustaları adındaki seçki altında, özellikle de Chang Cheh ve Chia-Liang Liu yönetmenliğindeki tam 14 film (Five Fingers Of Death, Dirty Ho, Five Elements Ninjas...), 22 Aralık yani bugünden itibaren gösterimde.

Gyeongseong Creature (2023) - Netflix

Yaratığa karşı hayatta kalma savaşı 

1945'de, Seul'de; insanların ölüme terk edildiği karanlık bir düzendeki gizemi çözmeye çalışmak zorunda olan, bir girişimci ile meraklı bir dedektifin hikayesi. Bu gizemin merkezinde ise Ongseong Hastanesi'ndeki büyük bir yaratığın neden olduğu tüm dehşet var. Tüm güçlerini ve inançlarını birbirine bağlayan ikili, ölüme karşı zorlu bir savaş verirler. Güney Kore'den yükselen iki genç oyuncu olan Park Seo-jun ile Han So-hee, başrolde! Dizi ise yedi bölümden oluşan ilk kısmı ile yayında.

Insidious: The Red Door (2023) - Apple TV

Ruhlar Bölgesi'ne dönüyoruz!

Evlerinde karşılaştıkları korkunç olaylarla mücadele etmeye çalışan Josh ve Renai Lambert çiftinin hikayesini anlatan, ABD korku film serisi Insidious (Ruhlar Bölgesi) yeni filmiyle döndü. Patrick Wilson (Josh) ve Rose Byrne (Renai) yine başrolde yer alırken, artık üniversite çağında olan oğulları Dalton'ı ise Ty Simpkins canlandırıyor. Josh ve Dalton, baba-oğul olarak iblisler ile ilişkilerini artık kesin olarak çözmek istiyorlar, bu zamana kadar yaşadıkları tüm ürkütücü olayların son bulması şart. Kırmızı kapının arkasındaki tüm sırlar, büyük bir gizemli dünya onları bekler! 

Curry & Cyanide - The Jolly Joseph Case (2023) - Netflix

6 ölüm ve 1 şüpheli!

Hindistan'daki bir ailede ani şekilde seri ölümler gerçekleşir, tam altı kayıp vardır. Bu gizemli ölümlerin ardında, Jolly Joseph adındaki bir kadın şüpheli bulunur. Onun, her bir cinayeti siyanür zehirlemesi yoluyla gerçekleştirdiği öne sürülür. Kocası, kayınvalidesi, kayınpederi, ikinci kocasının ailesi... On yılı aşkın sürede gerçekleşen cinayetlerin tüm detayları, Christo Tomy yönetmenliğindeki bu gerçek suç belgeselinde ele alınıyor. Netflix'te gösterimde!

Elemental (2023) - Disney+

Disney ve Pixar'ın yepyeni filmi 

Su, ateş, toprak ve hava elementlerinin tüm üyelerinin yaşadığı Element Şehri'nden bir hikaye izlemeye hazır mısınız? Romantik draması ve tüm keyifli komedisi ile senenin öne çıkan animasyonlarından biri. Öfkesini kontrol etmekte zorlanan, tez canlı ateş elementi Ember ve daha ağır biri olan su elementi müfettiş Wade Ripple arasında, birbirinden çok ayrı karakterlere sahip olmalarına rağmen güçlü bir bağ oluşur. Fakat Ember'ın, Element Şehri'nin tüm düzenine yönelik bazı düşünceleri sarsılmaya başladığında, onların arasındaki ilişki de yepyeni maceralara doğru yol alır. 

Where is Anne Frank? - Blu Tv (2022)

Anne Frank'ın peşinden...

İkinci Dünya Savaşı'nda, Nazi Almanyası'nın işgaliyle daha 15 yaşındayken, ailesiyle gönderildiği toplama kampında ölen Anne Frank'in hikayesini izlemeye hazır mısınız? Anne’in küçücük bir çatı katında saklandığı yıllarda tuttuğu günlükleri, hem fazlasıyla ünlü bir esere dönüşmüş hem de savaşın neden olduğu büyük bir yıkımın gerçekliğinin ortaya çıkmasını sağlamıştı. Ari Folman tarafından yönetilen bu animasyon filmi de; Anne Frank'ın günlüğünü adadığı 'hayali arkadaşı' Kitty'nin, Amsterdam'da başlayan modern yolculuğunu anlatıyor. Kitty, hala yaşadığını düşündüğü Anne Frank'i arıyordur. 20 Aralık'ta BluTV'de!