20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.11.2023 11:00 | Son Güncelleme: 23.11.2023 11:15

Hafta sonu için İstanbul rehberi (24 - 26 Kasım)

Kapalı havalarda yapacak etkinlik mi arıyorsunuz? Tiyatro severler için Neden Yazar Olamadım?, Sinema severler için Napoleon ve mekan kaşiflerine Kıyı Tarabya şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (24 - 26 Kasım)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • 39 Buçuk Basamak başta James Bond olmak üzere birçok ikonik polisiyeye ilham kaynağı olan 39 Basamak romanının yaratıcısı John Buchan’ı oyunun baş kahramanı haline getiriyor. Yazarın Yeşil Kaftan adlı devam romanının Türkiye'de geçiyor olmasından ilham alan, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde cerayan eden, şark ile garbın tokalaştığı İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan kurmacasıyla oyun, 26 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunları:

  • Sarah Kane’in ölmeden önce 1998 yılında yazdığı son oyunu olan, toplum normları dışında kalmış bireyin hasta yaftalarıyla kendi bireyselliğini oluşturduğu ve o bireyselliğin içinde bilinç akışıyla birlikte kayboluşların oyunu Psikoz 4.48, 25 Kasım'da İmalathane Sahne'de seyirciyle buluşuyor.
  • Biri çölün kavurucu sıcağında kaybolmuş diğeri şehrin kaosuna sıkışmış iki kadının üzüm almak üzere çıktıkları yolculukta tehlikeli bir maceranın içine sürüklenmesini sahneye taşıyan Çöl Tozu, Damla Bozkurt ve Şimal Güven'in oyunculuklarıyla 26 Kasım'da Timiyatro Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için tek kişilik oyunları:

  • Ev işleri, annelik, eş üçgeni arasında sıkışıp kalan bir kadın yazarın, mesleğini icra edebilmesi için gerekli olan zamanı yaratamaması ve dahası hem iyi bir anne olabilmek hem de kendi gibi kalabilmek üzerine sorgulamalarını konu alan Arzu Çetinkaya'nın tek kişilik performansı Neden Yaazar Olamadım?, 24 Kasım'da Asmalı Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor.
  • Seyirciye yoksul bir çocukluktan, Almanya’da striptiz kulüplerinde dans etmeye uzanan bir kendini bulma hikayesi sunan, Bahadır Yüksekşan'ın yazıp oynadığı Ben Berlin, 24 Kasım'da Koma Sahnesi'ne konuk oluyor.

Tiyatro severler için haftanın farklı bir deneyim sunan oyunu:

  • Beyoğlu’nun kayıp sahnelerine kulak vereceğimiz bir zaman yolculuğu sunan, zamanında nice kumpanyalara, operalara, müziklere, aşklara, meşklere, kahkahalara, ağıtlara ev sahipliği yapmış; günümüze hiçbir izi bırakılmamış Kayıp Sahneler, 26 Kasım'da Galata Perform'da yepyeni bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. bu deneyimde seyircilerin kendi telefon ve kulaklıklarını kullanmaları; yaklaşık bir buçuk saat sürecek yürüyüşe uygun şekilde telefonlarını şarj etmiş olmaları veya powerbank temin etmeleri gerekiyor.

Haftanın merak edilen tiyatro oyunu:

  • İrlandalı topluluk Brokentalkers ve New Yorklu sanatçı Adrienne Truscott’un birlikte yarattığı Ustalık Sınıfı, 24 Kasım'da İş Sanat İş Kuleleri Salonu'nda seyirciyle buluşuyor. Günümüz dünyasında cinsiyet ve güç yapılarını sorgulayan ve tanıdık öğelerle dolu bir parodi gibi başlayan oyun, giderek tüm klişeleri yıkıyor ve ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair çarpıcı, kışkırtıcı ve çok eğlenceli bir tahlil sunuyor.

Tiyatro severler için haftanın festivali:

  • GalataPerform tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen, yeni oyun yazarlarını keşfetmeyi amaçlayan, tiyatroda yenilikçi, özgün ve cesur bir alan açan Yeni Metin Tiyatro Festivali, bu yıl 12. kez, 24 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Yeni Metin Tiyatro Festivali 12, Simon McBurney’nin Genel Sanat Yönetmeni olduğu dünyaca ünlü tiyatro Theatre Complicite’nin iklim kriziyle ilgili oyunu Can I Live (Yaşayabilir Miyim?) gösterimiyle 24 Kasım’da Postane Galata açılıyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Folk müziğin pagan mitolojisi ile en güzel birlikteliği Faun, 26 Kasım akşamı %100 Metal katkılarıyla Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’ne geliyor. Şarkı sözlerini ise Almanca, Latince, Yunanca ve bazı İskandinav dilleri başta olmak üzere çeşitli dillerde yazan grup üyeleri, Faun’un kendine özgü tarzını, eski enstrümanları kullanarak ve vokalleri müziğin merkezinde tutarak oluşturuyor.

Pop müzik severler için:

  • Pop-punk rave müzik türüyle ve sahne şovuyla dünyaca üne kavuşan Little Big, 25 Kasım tarihinde ilk İstanbul konserini Dorock XL Venue Fitaş Sahnesi’nde gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Caz müzik sevenler için;

  • Uzun yıllar ülkemizde yaşamış caz müzisyeni ve akademisyen Janusz Szprot'un temelini attığı Polonya ve Türkiye arası caz köprülerinin bu ayağında en önde gelen caz vokalistlerimizden Sibel Köse ve caz yıldızımız, trompet sanatçısı İmer Demirer, caz piyanisti Bogdan Hołownia ve kontrbasta Wojciech Pulzyn ile birlikte 24 Kasım'da Yeldeğirmeni Sanat’ta sahne alıyorlar. 
  • 1980'lerden itibaren dünya çapında caz gitarının tartışmasız kralı olan Biréli Lagrène, The Band ile 26 Kasım'da CRR Konser Salonu'nda dinleyenleriyle buluşuyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Çetin Işıközlü şefliğindeki orkestra, piyanoda Can Çakmur ile İdil Biret Saygı Gecesinde bir araya geliyor. Ustalık: Mozart’ın Bir Günlük Öğrencisi Beethoven konseri 25 Kasım'da CRR Konser Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

Haftayı keyifli geçirmek isteyen aileler için:

  • ENKA Sanat’ın çocuklara yönelik düzenlediği gelenekselleşen Neşeli Pazarlar 26 Kasım'da bu kez, uluslararası başarılara imza atan, klasik müzik alanında ülkemizin en önemli oda müziği topluluklarından Borusan Quartet'in viyola sanatçısı Efdal Altun’un yöneteceği Klasik Müziğin Eğlenceli Dünyası adlı etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • 2017 yılında şehit olan öğretmen Aybüke Yalçın'ın hayatını anlatan Aybüke; Öğretmen Oldum Ben! 24 Kasım'da vizyona giriyor. Filmin yönetmenliğini Murat Onbul üstlenirken, Aybüke öğretmeni Nihayet Şahin, babasını Caner Kurtaran, annesini Zeynep Kankonde canlandırıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Engin Hepileri, Cansel Elçin, Murat Han, Turgay Tanülkü ve Zeliha Kendirci gibi isimler yer alıyor.
  • Napolyon Bonapart'ın sıradan bir askerden, Fransa İmparatoru'na yükselişinin hikayesini konu edinen; baş rollerini Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim'in paylaştıkları Napoleon, 24 Kasım'da vizyona giriyor. Film, Napolyon Bonapart'ın ünlü savaşlarını, amansız hırsını ve olağanüstü bir lider ve savaş vizyoneri olarak inanılmaz stratejik zekasını gözler önüne seriyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Beyoğlu/Pera’da bulunan Adahan DeCamondo Hotel’in terasında yer alan Beatrice Restaurant'ın yenilikçi versiyonu olan bistro bar Locale 1874, sadece lezzetleriyle değil, kokteylleriyle de dikkat çekiyor.  Mekan, haftanın dört akşamı DJ partileri ve davetleri ile de konuklarını ağırlıyor.
  • Geliştirdikleri farklı ve özel konseptleri ile farklı bir lezzet deneyimi sunan Levantine İstanbul, Fişekhane’nin müdavim mekanları arasında yerini alıyor. Mekan, dünya mutfakları deneyimine sahip Şef Aziz Tanrıkulu’nun özel menüsü ile farklı coğrafyalardan lezzetler sunuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Zaaf Ortaköy

Gizli kalmış bir vaha gibi. Ortaköy' de Dereboyu caddesinden çıkarken. Küçük ama çok lezzetli bir şef lokantası. Açık mutfakta harikalar yaratıyorlar özellikle ballı börek siparişi vermeyi unutmayın. Önceden rezervasyon şart.

Kıyı Tarabya

Gerçek bir İstanbul klasiği. Her daim modası geçmeyen mekanların başımda. Taze balıklar, mükemmel lakerdanın değişmez adresi. Benim için şehrin en iyi balıkçılarının başında.

Beyti Bey

Bir klasik daha. Bence Pazar öğle yemeği için biçilmiş kaftan. Beyti Bey'in titizliği ve et bilgisi hala mekana yansıyor. Üstelik içeride gerçek bir tarih yatıyor. Döneri, köftesi ve tabi isminden gelen tabağı ile vazgeçilmez.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Son Buzul Erimeden

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tarımsal kuraklık korkusundan, karmaşıklaşan iklim finansmanına, kırmızı ringa balığı yanıltmacasından, şirketlerin yeryüzüne verdikleri zararlara kadar iklim ve çevre üzerine konuşulması ve tartışılması gereken birçok önemli konu var. Mehmet Levent Kurnaz, bu ve bağlantılı konularda bilgilerini ve araştırmalarını paylaşmak için mikrofonda.

Bi Aile Meselesi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Zeynep Cihangir Çankaya ve Serdar Çankaya, hem meslektaş hem karı koca olarak akıllarına takılan meseleleri konuşmak üzere mikrofonda buluşuyor. Ebeveynlik tuzakları, kaygılı çocukları büyütmek, baş etme modları gibi hayatın içinden seçilen konular üzerine yapılan değerlendirmeler ilgi çekici ve öğretici olabilir.

Geleceği Görenler

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu yayında TBWA reklam ajansının global trend raporunda yer alan her bir trend, dünyadaki önemi, Türkiye için anlamı ve örnekleriyle derinlemesine inceleniyor. TBWA Reklam Ajansı Strateji Başkanı Toygun Yılmazer ve konukları ortaklaşacılık, açık seçik para, sıfır molası, yapay yaratıcılık gibi kavramlar üzerine ilgi çekici detaylarla karşımıza çıkıyor.

Books and Authors (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tam anlamıyla BBC’nin özgün tarzıyla hazırlanan bu yayın, temelini edebi tartışmalar üzerine kuruyor. Güncel yayınların derinlemesine tartışıldığı bölümlerde konukların arasında ödüllü önemli yazarlar da var, geleceğin büyük isimleri olarak tanımlananlar da.

Ekran önerileri

Stamped from the Beginning (2023) - Netflix

Amerika'daki ırkçılığın tarihi 

Geçmişten günümüze Amerika'nın en güncel sorunlarından biri ırkçılık. Peki toplum bu ırkçı fikirleri nasıl benimsedi, bu fikirler nasıl gelişti ve zaman geçtikçe nasıl yayılıyor? Benzeri birçok soru ile tarihin gerçekleri, ABD yapımı bu belgeselde ele alınıyor. Yönetmenliği Oscar, Emmy ödüllü Roger Ross Williams üstleniyor!

Osman Sekiz (2022)  - SinemaTV

Masalımsı bir hayattan kaçış

Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, 7 Kocalı Hürmüz, 9 Kere Leyla gibi filmleriyle tanıdığımız Ezel Akay'dan, yeni bir fantastik komedi! Agorafobi ve benzeri psikolojik rahatsızlıkları yüzünden, şehirden uzakta eski bir evde beş canavarla yaşayan Osman, artık taşınma kararı alır ve zorlu hikayesi başlar. Oyuncu kadrosunda Tim Seyfi, Begüm Birgören ve Kemal Uçar gibi isimler yer alıyor. 

Aki Kaurismäki filmleri, artık MUBI'de!

Finlandiya sinemasının ünlü yönetmeni Aki Kaurismäki, 1980'lerden günümüze birbirinden farklı hikayelerini izleyiciyle buluşturdu. Onun filmlerinin en önemli yanı kısa sürelerine rağmen güçlü hikayelerinin içinde işçi sınıfının yaşadığı zorlukları, insan ilişkilerini, toplumsal konuları ve bireysel çıkmazları ele alması. Bu seneki 76. Cannes Film Festivali'nde gösterimini gerçekleştiren, yolları kesişen iki ayrı insanın aşkını anlatan tam 80 dakikalık son filmi Fallen Leaves de Jüri Ödülü alarak festivali tamamlamıştı ve yakında MUBI kütüphanezinde yerini alacak. Bu vesileyle Aki Kaurismäki'nin tam 24 filmi (The Match Factory Girl, Shadows In Paradise, Ariel, The Man Without A Past, Lights In The Dark, Crime and Punishment...), MUBI’de gösterimde. Yönetmeni keşfedip filmografisine zaman ayırmak isteyenler için harika fırsat! 

A Nearly Normal Family (2023) 

Sandell ailesinde bir cinayet 

Kendi içlerinde gizemler barındıran ama birbirleriyle olan bağı çok güçlü bir aile; kızları Stella'nın, bir cinayet vakasından suçlu olarak tutuklanmasının ardından kırılmalar yaşamaya başlar. Kızlarını seviyor ve inanıyorlar ama tüm soruşturma süreci, her birini bambaşka düşüncelere, davranışlara itmeye başlıyor. Güven sınırlarının ötesinde, İsveç yapımı altı bölümlük bir aile draması.

Replacing Chef Chico (2023) -Netflix

Şefin yerine geçmek için her şey

Fazlasıyla lüks bir restoranın şefi, komaya girer. Restoranın etkisini kaybetmeden kaldığı yerden devam etmesi gerekir. Konuklara özel yemekler, mutfağın kontrolü ve bunların bir gözetmen tarafından kontrol edilmesi gibi üstesinden gelinmesi gereken birçok karmaşık durum vardır. Restoranın sorumlusu artık Şef Ella'dır. Peki, başarabilecek midir? Üstelik her şeyin üzerine beklenmedik bir aşk da ortaya çıkarsa... Sekiz bölümlük, Filipinler yapımı bir romantik dram dizisi.

Elena Knows (2023) -Netflix 

Kızımı kim öldürdü?

Yine Netflix’te bulunan Kingdom ve Thursday Widows dizilerinde de imzası olan gazeteci senarist Claudia Piñeiro'nun aynı isimli romanından uyarlanan bu Arjantin yapımı dram filmi, kızı Rita'nın (Érica Rivas) ani ölümünün ardından sorumluları bulmak adına mücadele veren, yalnız bir anne olan Elena'nın (Mercedes Morán) hikayesini ekrana taşıyor. Zaten şiddeti günden güne artan Parkinson hastalığı nedeniyle, hayatın içindeki işlevselliğini kaybeden Elena; kızının acısıyla da boğuşup kendi doğrularının ve inancının farkındalığı ile mücadelesini sürdürmekte kararlıdır.