20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2024 13:55 | Son Güncelleme: 25.01.2024 13:57

Hafta sonu için İstanbul rehberi (26 - 28 Ocak)

Hafta sonuna bir planınız yok mu? Tiyatroseverler için Uzun Yol, müzikseverler için Sena Şener ve sinemaseverler için Cem Karaca'nın Gözyaşları filmi bu hafta şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (26 - 28 Ocak)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri 

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Oyuncu kadrosunda Alican Kaçmaz, Ayşe Gökçe Gökçay, Dicle Zilan Toğal ve Enes Karaçay'ın yer aldığı; Canberk Yapıcı'nın yazdığı Anton Çehov'dan ilhamla Moskova'da Bir Gece, 27 Ocak'ta Endless Art Taksim'de prömiyerini yapıyor.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Slawomir Mrozek'in yazdığı kısa absürd metin Striptiz, İlayda Mine Çopur, Sedef Çalışır ve Can Çelik'in oyunculuklarıyla 26 Ocak'ta Asmalı Sahne'de seyirciyle buluşuyor. 1961’de yazılmış olmasına rağmen günümüz dünyasında halen geçerliliğini koruyan oyunun yönetmen koltuğunda Lütfi Can Bulut oturuyor.

  • Bilinen metinleri farklı bir sahne tasarımı ve estetiği ile mekâna taşıyan Mesut Arslan, Gılgamış Destanı ile sahnede büyüleyici bir dünya yaratıyor. Çok dilli sahnelenen Gılgamesh / Gılgamış, 28 Ocak'ta DasDas Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, bir taraftan iki kadın oyuncu ile seyirciye aktarılırken, oyunda yer alan saydam iki kutu içindeki iki seyirci de aynı hikâyeyi, bulundukları yerden tanık oldukları biçimiyle naklen kendi dinleyicilerine anlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Robert Kerr'in yazdığı, Yasemin Kır ve Kaan Kayasan'ın oynadığı Boomer'ı Gördün Mü?, 27 Ocak'ta Bahçe Galata'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyunun konusu şöyle; Nesrin ve Sarp, evliliklerinin rutini içinde sıkışıp kalmış bir çifttir. Her gün aynı sohbetler, benzer yemekler, bir türlü tamir edilmeyen bir sigorta kutusu... Bu döngünün içinde kedileri Boomer’ın bile bir rutini vardır. Fakat bir gün Boomer’ın evden gidişi daha önce konuşulmamış bazı konuları açar ve işler değişir.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Sebep olduğu acıyı anlayamayacak kadar savrulmuş bir genç kızın ve bu acıdan kurtulabilmek için cesur adımlar atmaya çalışan bir ailenin hikayesinin anlatıldığı Uzun Yol, 26 Ocak'ta Oyun Atölyesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda Evrim Alasya, Sena Başdoğan, Zeynep Alkaya, Faruk Barman ve Aykut Akdere oynuyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Kendine has tavrı ve müziğiyle Türkçe rap sahnesinin en özgün isimlerinden Aga B, 26 Ocak gecesi bandosuyla beraber Babylon’a geliyor. Öncesinde geceyi KXRGX açıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Son dönemin sevilen seslerinden Sena Şener, en sevilen şarkılarını seslendirmek için 26 Ocak'ta Dorock XL Venue sahnesine geliyor.

  • Müzikte sınırları, tarzları, kuralları dışlayan, kendini sadece özgür bir müzisyen olarak tanımlayan Cem Adrian, 28 Ocak'ta Zorlu PSM'de sevenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • İlk albümlerini çıkarttıklarından beri sayısız konser ve festivalde yer almış, Türkiye’nin en iyi rock grupları arasında gösterilen Athena, 27 Ocak'ta Dorock XL Venue Taksim Fitaş Sahnesi’nde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Rock müziğin köklü gruplarından Redd yeni singleları Şimdi Seni Bulsam REDD Senfoni ile 27 Ocak’ta Turkcell Sahnesi’nde dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Oyuncu, yönetmen ve müzisyen olarak sanat dünyasında farklı disiplinlerdeki performanslarıyla tanınan Tuğrul Tülek’in yeni sahne projesi Tuğrul Tülek ile Date Night Şarkıları, 27 Ocak'ta Zorlu PSM'de caz müzik severlerle buluşuyor.
  • Müzikal duyarlılığı ve doğaçlamadaki olağanüstü yeteneği ile uluslararası sahnelerin en saygın piyanistlerden biri olan Antonio Farao, 27 Ocak'ta CRR Konser Salonu'na geliyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Mezzo-soprano Seda Kırankaya ve Klasik Kemençe icracısı Elif Canfezâ Gündüz & Ensemble Pons 28 Ocak’ta All Saints Moda Kilisesi’nde dinleyenleriyle bir araya geliyor.

Deneyim peşinde koşanlara özel etkinlikler:

  • Alışılmışın dışında farklı lezzette burgerler hazırlamak isteyenler 26 Ocak'ta Chef's Table Mutfak Akademisi'nde bir araya geliyor. Lezzet kombinasyonlarından oluşan burgerleri uzman eğitmenler eşliğinde keyifli mutfak sohbetleriyle hazırlayacak olan katılımcılar bu workshopta sote Meksika fasulyeli hot burger, chicken burger tatlı ekşi coslow salatası pepper dip sos, taze baharatlı fırın patates, orman meyveli magnolya yapmayı deneyimliyorlar.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • 8 Şubat 2004 tarihinde hayatını kaybeden Tamirci Çırağı, Namus Belası, Bu Son Olsun, Resimdeki Gözyaşları gibi birçok esere imza atan usta sanatçı Cem Karaca’nın hayatını anlatan Cem Karaca'nın Gözyaşları filmi, 26 Ocak'ta vizyona giriyor. Senaryosunu Onur Böber ve Özden Uçar’ın kaleme aldığı filmin yönetmen koltuğunda Yüksel Aksu oturuyor. Film, Anadolu rock müziğin efsane ismi Cem Karaca'nın hayat hikayesini konu ediyor.
  • Kristoffer Borgli'nin yönetmen koltuğuna oturduğu; Nicolas Cage, Lily Bird, Julianne Nicholson'ın oynadıkları Rüya Senaryo, 26 Ocak'ta vizyona giriyor. Film, bir hayli sıradan bir hayatı olan Paul'un, bir anda tanımadığı yüzlerce insanın rüyalarına girmesi sonrası başından geçenleri anlatıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Raffles İstanbul’un çok sevilen mekânı Long Bar, soğuk havaları ısıtan samimi atmosferi, yemekleri ve imza kokteylleriyle beğenilen canlı müzik mekanlarından bir tanesi olarak bu kışa damgasını vuruyor. Sahnesinde her hafta, latin, caz, R&B ve pop gibi farklı müzik tarzlarından sanatçıları ağırlayan Long Bar’da akşam saat 21.30’da eğlence başlıyor.
  • 4 tarafı da kullanıma uygun şekilde tasarlanan İstanbul'u 360 derece izleme keyfi yaşatan Upperist geniş terasında misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Tarihi Yarımada manzarasına sahip mekân özellikle gün batımında harika bir manzara sunuyor. Lounge tarzı oturma düzenindeki mekânda kokteyller ön plana çıkıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Strada Suadiye

Çok meşhur olmuş durumda. Benim de çok beğendiğim şef Erdem Dırbalı mutfağın başında. Çok zengin bir menüyü ok özenli ve şık olarak servis ediyor. Bir Cuma akşamınızı buraya ayırın derim. Pişman olmazsınız.

Gasto Nişantaşı

Burası bir Cumartesi gününü Nişantaşı'nda geçirmek isteyenler için kesinlikle tavsiye ederim. Bir sokak lezzetleri mekanı olmasına rağmen, Anadolu' dan farklı tatları bulmak mümkün. Tacolar ve Boşnak Böreği gibi tabaklar tek menüde. Kesinlikle tavsiye ederim.

Rustique Arnavutköy

Pazar sabahı sağlıklı da kahvaltı arayanlar için biçilmiş kaftan. Özellikle, yumurtalı tabaklar, değişik ekmeklerle yapılan tostlar ve glütensiz lezzetleri ile mutlaka tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Duygusal Beslenme

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Fazla kilolarından kurtulmaya çalışan herkesin karşısına çıkan sınırsız bilgi, bazen de kafa karışıklıklarına sebep oluyor. Bu noktada bir yol göstericinin deneyimlerinden faydalanmak iyi bir adım olabiliyor. Beslenme psikolojisi danışmanı Verda Çakan, bu yayında duygularımızın beslenmemize nasıl yansıdığını ve yeme alışkanlıklarımızın nedenleri ile sonuçlarını anlatıyor.

Tertemiz Kafa

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

İşler yolunda gitmediğinde sebebini hep başka şeylerde arama alışkanlığı birçoğumuzda neredeyse doğuştan gelen bir yetenek. Sebepleri işte, eşte, sevgilide, kayıplarda, yaşanan ülkede, astrolojide, nazarda, çakralarda, kahve falında, enerjide arayıp duranlar bu yayında bir şekilde bir araya geliyor. Hazal Kazancı kendi tarifiyle “korkunç bir kasırganın ortasında ölüm kalım mücadelesi vermemiş olsa asla öğrenemeyecek olduğu şeyleri” bize anlatma niyetinde.

Alıç Ağacında Çiy Tanesi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Güneşin Aydemir ve Burcu Meltem Arık'la doğaya, yaşama ve insana dair sohbetlerden oluşan bir yayında buluşuyoruz. Fosiller, flamingolar, akdeniz fokları, ve daha fazlasını inceleyerek öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gördüğümüz bu podcast’te, her biri alanlarında uzmanlaşmış isimleri dinleyebiliyoruz.

Solved Murders (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Daha önce farklı polisiye yayınlarla dikkat çeken Carter ve Wendy, bu defa tarihin en sürükleyici davalarından bazılarının eksik parçalarını ortaya çıkarmak için mikrofon başında. Her bölümün klasik bir cinayet gizemi gibi işlendiği bu podcast bir katili yakalamak için neler gerektiğine daha yakından bakarak, bazen yıllar süren araştırma süreçlerini detaylarıyla anlatıyor.

Ekran önerileri

The Favourite (2018)

İngiltere Kraliçesi Anne'in sarayındaki entrikalar ile kraliçe için büyük bir çatışmaya giren iki kadının rekabeti ele alınıyor. Bu yıl çektiği, Emma Stone’a Oscar adaylığı getiren, ve birkaç hafta içinde vizyonda izleyebileceğimiz Poor Things’in yönetmeni Yunanistan sinemasının ünlü ismi Yorgos Lanthimos’un imzasını taşıyor. Filmin başrollerinde ise Oscar ödüllü üç oyuncu var: Emma Stone, Olivia Colman ve Rachel Weisz! (23 Ocak Salı)

The Artful Dodger (2023) -Disney+

Artful Dodger, hızlı kullandığı parmakları sayesinde güçlü bir yankesicilik hayatı olan ve bu yeteneğini, 1850'lerin Avustralya'sında Kraliyet Donanması cerrahı olarak kullanmaya başlayan bir gençtir. Artık adı Jack Dawkins'dir. Fakat eski bir tanıdığın ortaya çıkışı, onun da özlediği suç hayatına dönmesine neden olacaktır. Üstelik Dodger, Vali'nin cerrah olmayı isteyen zeki genç kızı Leydi Belle'e aşık olur. Kurduğu düzenli hayatın yok olma tehlikesi ve zorlu aşk bir araya gelince, Dodger için her şey karmakarışık bir hal alır! Soygunlar, ameliyatlar, ölümler, aşk ve dahası. Game of Thrones, The Maze Runner serisi, The Queen's Gambit gibi yapımlardan tanınan Thomas Brodie-Sangster, Maia Mitchell ve Harry Potter serisinin Remus Lupin'i David Thewlis; Avustralya yapımı bu sekiz bölümlük dizinin başrollerinde.

I Know This Much Is True (2020) -BluTV

Wally Lamb'in aynı adlı romanından uyarlanan bu altı bölümlük dizi, Dominick ve Thomas Birdsey adındaki tek yumurta ikizi kardeşlerin hayatını merkezine koyuyor. Şizofreni hastası Thomas, akıl hastanesine alınır. Dominick kardeşine yardım etmek ve onu hastaneden çıkartmak ister. Ama işler beklediği gibi kolay olmaz. Her ikisinin geçmişiyle yüzleşmesinin, aile sırlarının, travmaların etkisi zorlu olacaktır. Birdsey ikizlerini, Mark Ruffalo canlandırıyor. Hatta performansıyla 72. Primetime Emmy Ödülleri'nin Mini Dizi & TV Filmi - En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülün sahibi olmuştu.