20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2023 12:12 | Son Güncelleme: 28.12.2023 12:12

Hafta sonu için İstanbul rehberi (29 - 31 Aralık)

2023'ün son hafta sonunda bir planınız yok mu? Tiyatro severler için Misket, müzik severlere Anna Maria Jopek ve sanat severler için Bir İçgörü Mekânı: Akbank Sanat ve 30 Yıl sergisi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (29 - 31 Aralık)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Berfin Ertan'ın yazıp yönettiği, Rumlar ve Türklerin bir arada yaşadığı bir adada bir büyüme ve öğrenme serüvenini anlatan Mahallemiz Eşrafından 29 Aralık'ta Kadıköy Boa Sahne'de prömiyer yapıyor.

Tiyatro severler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Dario Fo ve eşi Franca Ramenin birlikte yazdığı, Franca Ramenin başından geçen gerçek bir tecavüz olayını anlatan Tecavüz, 30 Aralık'ta Oda Tiyatrosu'nda seyirciyle buluşuyor. Kadınlara yönelik şiddet, cinayet ve tecavüz olaylarına karşı olduklarını anlatan, farkındalık amaçlı oynanan oyunda Bihter Ateş tek kişilik performans sergiliyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Orkuncan İzan ve Turgay Korkmaz'ın aynı sahneyi paylaştıkları Misket, 29 Aralık'ta Hann Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, Ersin ve Deniz'in Ankara’nın isinde ve pusunda birbirlerini sobelerken, hoyrat bakışlarla büyütülemeyen çocukluklarını, darbukadan, terden, kokudan, zilden, çıngıraktan, eğlenceden ve askerlikten sonra sevgiyle, dostlukla büyütmelerinin hikayesini konu ediniyor.
  • Anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren izleyiciyi çevreleyen yenilikçi bir deneyim olarak tasarlanan Çirkin, 30 Aralık  HOPE Alkazar'da seyirci karşısına çıkıyor. Firuze Engin’in yazdığı Güray Dinçol’un yönettiği oyunda Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu oynuyor.

Haftanın müzikli gösterisi:

  • Piyanist ve besteci Emir Gamsız’ın New York’ta geliştirdiği ve dünyanın en büyük sanat komplekslerinden Lincoln Center’da konser serisine dönüşen Geveze Piyanist karakteri 30 Aralık'ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşuyor. Gamsız ile Oscar’lı yönetmen Mike Nichols'la uzun yıllar çalışan tiyatro sanatçısı ve yazar Ege Maltepe'nin hazırladıkları bu eserde, iki müziksever Geveze Piyanist’in farklı ülkelere serpiştirdiği bilmecelerin peşinde bir maceraya çıkıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Polonya çağdaş müzik sahnesinin etkileyici sesi Anna Maria Jopek, çok özel bir konser için 29 Aralık'ta Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz orkestrasıyla buluşuyor.
  • Latin müziği önemli ismi, yaptığı Karnaval Rockuba, 1977 gibi albümler, özel projeler ve sahne performansları ile öne çıkan ve adından söz ettiren piyanist Emir Ersoy, 30 Aralık'ta Fişekhane Ana Sahne’de yeni yılı karşılıyor.

Eğlence severler için yılbaşı konserleri:

  • Son yıllarda hit şarkılarıyla milyonların kalbini fetheden tarzı, tavrı ve şarkıları ile adından söz ettiren Melike Şahin, 31 Aralık'ta Raffles İstanbul 'da çok eğlenceli bir yılbaşı konserine hazırlanıyor.
  • Yeni yılı eskimeyen klasiklerle karşılamak isteyenler Oldies But Goldies Yılbaşı Partisi için 31 Aralık gecesi Babylon'da bir araya geliyor.

Pop müzik severler için konserler:

  • Pera Müzesi, güncel müzik sahnesinin güçlü kadın seslerini yeni konser serisi Bir Arada ile dinleyicilerle buluşturuyor. 29 Aralık'ta Dilan Balkay'ın ev sahipliğinde Pera Café’de ayakta gerçekleşecek konserde Billur Battal sahne alıyor.
  • Konserlerinin her biri ayrı bir deneyim olan Daniska, 30 Aralık'ta KadıköySahne'de dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • Rock müzik dünyasının ülkemizdeki en popüler gruplarından mor ve ötesi, yılın son konseri için sahneye çıkıyor. Grup, ikonikleşmiş şarkılarından oluşan özel bir setlist ile, 30 Aralık akşamı Volkswagen Arena'da hayranlarıyla buluşuyor.

Lezzetin peşinden koşanlara özel atölyeler:

  • İtalya'da doğmuş Noel dönemine özgü bir tatlı ekmek çeşidi Panettone Ekmeği Yapımı Wokshop (Atölyesi) 29 Aralık'ta Cooking Class Academy'de lezzet tutkunlarını bir araya getiriyor. Atölyede katılımcılar panettone 1x ekmeği hamuru yapımı, ekmeğin iç malzemelerinin hazırlanması ve pişirme ve sunum tekniklerini öğrenme fırsatı buluyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Boşanma aşamasında olan bir çiftin hayatına odaklanan Mutluyuz, 29 Aralık'ta vizyona giriyor. İbrahim Büyükak'ın yazdığı ve yönettiği filmde İbrahim Büyükak, Yasemin Sakallıoğlu, Anıl İlter ve Başak Parlak rol alıyor.
  • Çocukluğunda şiddet yanlısı babası tarafından istismara uğrayan ve acımasızca köpeklere atılan Douglas'ın hikayesini anlatan DogMan, 29 Aralık'ta vizyona giriyor. Luc Besson'ın yazıp yönettiği film, yönetmenin şimdiye kadarki en karanlık filmi olarak görülüyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Bebek’in canlı sokaklarından bir kaçış noktası haline gelen Hidden House, günün her saatinde sıcak atmosferinde konuklarını şömine başına bekliyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar geniş bir menü sunan mekânı uzun saatler keyifli vakit geçirmek isteyenlerin müdavim olduğu mekanlardan birisi olarak yerini alıyor.
  • Gökhan Kuşoğlu tarafından işletilen, Küçük Bebek girişinde Komşu Fırın’ın yanınki merdivenden girilen gizli bir kokteyl-bar olan Kaia Bebek, yıllardır her yaştan eğlence severin göz bebeği olmaya devam ediyor.  Yemek, içki ve müziğin ön planda olmayı hedefleyen mekan, popülarite tuzağına düşmeden uzun soluklu olabilme adına, zula mekan olmayı başarılı şekilde yürütüyor.

Sanat severler için haftanın sergileri:

  • Akbank Sanat, 30 yıllık sanat yolculuğunu Bir İçgörü Mekânı: Akbank Sanat ve 30 Yıl isimli sergiyle kutluyor. Erol Akyavaş’ın 1993 yılında açılan sergisinden başlayarak Akbank Sanat’ta düzenlenmiş 31 farklı sergiyi ve ardındaki hikayelerini yeniden günümüze taşıyan sergi, sadece Akbank Sanat’ın değil Türkiye’deki görsel sanatların gelişimini de gözler önüne seriyor.
  • Sevil Dolmacı İstanbul, Amerikalı graffiti sanatçısı ve ressam Chris DAZE Ellis’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi People and Places 31 Ocak'a dek İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, Ellis’in Amerika’daki stüdyosunda ürettiği eserler ile 2022’de İstanbul’da Sevil Dolmacı Art Residency Programı kapsamında yaptığı üretimlerden oluşuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Azur Yeniköy

Hala balık mevsimi içindeyken kaçırılmaması gereken restoranlardan. Açıkçası benim favorilerimden, farklı bir balıkçı. Sevgili Mert Şeran mutfakta harikalar yaratıyor.

Deniz ürünlerini çok lezzetli değerlendiriyor. Bira pahalı denilebilir ama yılın bu son günlerinde kendinize bir hediye verebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim. Üstelik yeni menü devrede.

Bizz İstanbul

Akm en üst katında. Gerçekten çok etkileyici bir atmosfer.  Şef Tolga Atalay yeni menü hazırlamış. Gerçekten hakiki İstanbul mutfağından hazırladığı lezzetler damakta iz bırakıyor. Üstelik azınlık mutfağından örnekler de var. Özellikle Pirzolaya sarılı Kokoreç tabağını mutlaka derim.

LUCCA ve Beymen Brasserie

Malum yılın son günü. Her iki mekan da özellikle yılbaşı gününün gündüz keyfi için adeta bir ritüel. Geceye hazırlanmak için yerinizi ayırtın.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Ne Yesek? 

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Yılbaşında çok yediğimizde ya da tatlı krizimiz geldiğinde ne yapabiliriz? Sosyal medya yeme alışkanlıklarımızı gerçekten etkiliyor mu? Kilo alıp verme döngüsünü nasıl kırabiliriz? Neden sürekli açız? Diyetisyen Oya Neva Demirkol Bingül ve radyo programcısı Öykü Göğer bu soruların ve aklımızı meşgul eden diğerlerinin cevaplarını bulmak ve sorgulamak için bir arada.

Keyifli Alışkanlıklar

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Alışkanlıkların temeli, bilimsel teoriler, deneyimler ve faydalı çalışmalar… Alışkanlık Koçu Pınar Musaoğlu, hayatımızı renklendirecek keyifli alışkanlıklar kazandırmak iddiasıyla ve konuklarıyla birlikte mikrofonda.

Değişim Alanı

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Sınırları zorlayan ve klişelerin dışında çıkan insanların ilham verici hikayeleriyle buluştuğumuz bu yayın için Ercüment Yakar ve Onur Güler mikrofonda. Dönüştüren Şeyler Üzerine alt metniyle paylaşılan bu podcast, sıra dışı spor aktivitelerinin kahramanlarının hikayeleriyle de ilgi çekici bir içeriğe sahip.

The Genius Life (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Max Lugavere kariyerini beslenme alanında inşa etmiş popüler bir isim. Televizyon programları, gazete yazıları ve kitaplarıyla dikkat çeken Max, “dahi olmak için öyle doğmuş olmak gerekmiyor” diye yola çıkarak, bir dahi gibi yaşamanın ipuçlarının peşine düşüyor. Özellikle konuklu bölümler oldukça bilgilendirici.

Ekran önerileri

Barbie (2023) -Apple TV+

Yılın en önemli filmlerinden

Çeşitli Barbie ve Ken'lerle birlikte, her şeyin mükemmel olduğu Barbieland'de yaşayan Barbie, fiziksel ve duygusal olarak bazı değişimler yaşamaya başlar. Çevresinden epeyce farklılaşmıştır. Bunu anlamlandırmak ve neler olduğunu öğrenmek için Ken ile gerçek dünyaya bir yolculuğa çıkar. Barbie üretimi yapan Mattel şirketi çalışanlarının, onların gerçek dünyaya geldiklerini öğrenmesi; eğlencenin, aksiyonun, gerçeklerin gün yüzüne çıktığı bir maceranın başlamasına neden olur.

Oyuncu kadrosunda Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Simu Liu, Will Ferrel, Sex Education dizisinden Emma Mackey ile Ncuti Gatwa, Michael Cera gibi birçok isim yer almakta. Yönetmen koltuğunda ise Lady Bird ile Little Women filmlerinin yönetmeni Greta Gerwig var. Önümüzdeki Oscar Ödülleri'nde birçok adaylığın sahibi olması beklenen film; özelikle Dua Lipa, Ryan Gosling, Billie Eilish tarafından yapılan müzikleriyle de öne çıkıyor.

Ricky Gervais: Armageddon (2023) -Netflix

Ünlü komedyenin yeni şovu

Extras, The Office, After Life dizileriyle tanınan Emmy ödüllü oyuncu, komedyen Ricky Gervais; Humanity (2018) ile SuperNature (2018) adındaki stand-up gösteri filmlerinin ardından, yeni gösterisiyle ekranlara döndü! Düşüncelerini aktarmaktan çekinmeyen komedyenin bu seferki meseleleri ise ölüm, insanlığın sonu, politik doğruculuk ile hassasiyeti içeren bazı konular...

The Ice Storm (1997) -Mubi

Soğuk bir fırtınanın ardında yaşananlar 

1973’te, ABD'nin Connecticut eyaletinde yaşayan; işine odaklı bir baba olan Ben, ev işleriyle bunalmış anne Elena, kimlik arayışındaki genç kız Wendy ile hazırlık okulundaki Paul'dan oluşan Hood ailesi ve Ben'in iş ortağı olan Jim, eşi Janey ve oğlu Mikey'den oluşan Carver ailesinin, kar fırtınasıyla ortaya çıkan tüm ahlaki çatışmalarının hikayesi. Onların karmaşık ilişkilerine, içsel sıkıntılarına ve cinsel kimliklerine yönelik davranışlarına şahit oluyoruz.

Brokeback Mountain ile Life of Pi filmleriyle, En İyi Yönetmen dalında tam iki defa Oscar kazanmış Tayvanlı yönetmen Ang Lee, bu filminde yıldızlar geçidi gibi bir oyuncu kadrosuyla çalışıyor. Oscar ödüllü Kevin Kline, Joan Allen, Alien ve Avatar serisinin usta oyuncusu Sigourney Weaver, The Addams Family'nin Wednesday'i Christina Ricci, sevilen örümcek adam Tobey Maguire, Yüzüklerin Efendisi serisinin Frodo'su Elijah Wood... 2023’e neşeli bir aile toplantısıyla değil de, ekran başında tek başına veda edenler için ideal bir seçenek. 31 Aralık Pazar günü, Mubi'de gösterimde.