08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 06.05.2023 23:47

Michelin’den önce, Michelin’den sonra

Geçen yıl Türkiye, Michelin’in rotasına dahil edildi, ilk ödüller verildi. Farklı kategorilerde derecelendirilen İstanbul’daki bu restoranlara Michelin’den sonra hayatlarında neler değiştiğini sorduk
Şef Emre İnanır
Şef Emre İnanır

Işık Cansu Canayak / [email protected]

Fransa’da 1926 senesinde ilk verildiği günden beri gastronomi sektörünün en prestijli reyting sistemi olarak bilinen Michelin Rehberi, geçtiğimiz yıl rotasına eklediği 39. ülke olarak Türkiye’yi, Türkiye’den de İstanbul’u açıklamıştı. Sektöre kolektif olarak büyük heyecan getiren bu haberin ardından Ekim 2022’de yapılan ödül töreninde İstanbul’dan beş restoran Michelin yıldızını kapmıştı. En fazla üç yıldızın verildiği sistemde şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK, iki yıldızı alan tek mekan olurken; Neolokal, Nicole, Araka ve Mikla, gurur verici birer yıldızı mekanlarının kimliğine kazandırmışlardı. Michelin’in başka bir değerlendirme kategorisi olan Bib Gourmand için ise 10 restoran seçilirken, “Michelin tavsiyesi mekanlar listesi” de dahil, toplam 53 restoran Michelin rehberine katılmıştı.

Sektörü motive eden, İstanbul’un gastronomi manzarası açısından tarihi bir dönemeci işaretleyen bu gecenin üzerinden neredeyse altı ay geçti. Biz de dönüp bir değerlendirme yapmak istedik. Michelin sonrası mekanların önünde uzun kuyruklar olduğu bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek miydi? Michelin’in Türkiye’deki ilk listesi hakkaniyetli miydi? Tüm bunlar sektöre nasıl bir değişim getirecekti? Aklımızdakileri, ödüllü mekanların şeflerine sorduk.