20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.03.2022 00:07 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:17

Oscar'a doğru

Geçen yıl Covid gölgesinde düzenlenen Akademi Ödülleri Töreni’nin olağanüstü sıkıcılığı ve tarihinin en kötü reyting oranından dolayı Akademi alarm düğmesine bastı. Ödüller herkesi tatmin etmeyebilir ama törenin kendisi sürprizlere gebe gibi... 
Oscar'a doğru

Bu dev endüstrinin prestijini sürdürmek ve şahika organizasyonu olarak gördüğü Oscar töreninin sadece 30 yaş üstüne dair bir etkinlikmiş gibi görünmemesi için Z kuşağını da Oscar heyecanına dahil etmeyi önemsiyor.  

Bu uğurda bu sene bir dizi önlem alındı. Mesela En İyi Kurgu, En İyi Ses gibi kategorilerin olduğu 8 kategori canlı yayın planından çıkarıldı. Bu kategorilerin ödülleri canlı yayın öncesinde sahiplerine takdim edilecekler. 

Diğer kategoriler bir tarafa, En İyi Kurgu ödülünün bir filmin yapımındaki en önemli unsurlardan biri olarak canlı yayından çıkarılması biraz iç burkucu doğrusu. Nitekim sektörün önemli kurgucuları ve Steven Spielberg gibi önemli bir isim de bu durumu protesto etti. 

Twitter katılımlı oylama

Z kuşağını Oscar heyecanına dahil etmek için yapılan twitter katılımlı ‘fan favorite’ oylamasının sonuçlarını da bu seneki törende göreceğiz. Amazon Prime Video’nun ergenlere odaklı müzikali Cinderella son ana kadar önde gidiyordu. Filmin başrol oyuncusu pop şarkıcısı Camila Cabello’nun hayran kitlesi adeta arı gibi çalıştı. Bir başka fan kitlesi de Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok filmi için kolları sıvarken, yönetmen Zack Snyder da Netflix yapımı zombi filmi Army of the Dead için kulis yaptı bol bol.

Bu uygulamanın, özellikle 90’larda popüler olan MTV Sinema Ödülleri’ni akla getirdiğini hatırlıyoruz biz yaşı yetenler... Alınan ödül tam bir Oscar ödülü sayılmayacak ama yine de bir şekilde kazanan film taltif edilmiş olunacak. Bunun yanısıra Akademi twitter kullanıcılarına tüm zamanları kapsayan bir soru daha yöneltti. Katılmak isteyenler bir filmde onları hayran bırakan ‘en sevdikleri sahne’yi de belirttiler!   

Sunucusuz törenin olamayacağı, hatta sadece ‘sunucusuz’ değil ‘iyi sunucusuz’ olamayacağı da nihayet kabul edilmiş durumda. Yine 90’lardaki Billy Crystal’ın komedi şovu gibi tasarladığı sunumlar hâlâ özlenmekte. Ricky Gervais’ın sivri mizahı konukları biraz geriyordu. Hugh Jackman da iyiydi. Bu sene üç kadın oyuncu Amy Schumer, Regina Hall ve Wanda Sykes’ın geceye nasıl bir enerji getirecekleri merak konusu. 

Ödüllere gelince...

Geçen hafta Yapımcılar Birliği’nin (PGA) verdiği ödüllerde 10 aday arasında En İyi Film’i CODA'ya vermesiyle tahmin dengesi bir anda bozuldu. Seyirciye çok yakın bir film olan CODA’nın bu kadar öne çıkması bazı sinemaseverleri şaşırtıyor ve hatta sinirlendiriyor. Apple+’ın CODA'sı ve Netflix’in The Power of the Dog'u arasında ölümcül bir rekabet oluştu. Ama hangisi kazanırsa kazansın sanırım asıl kazanan dijital platformlar olacak bu gidişle. 

Aslında sinema sanatını yücelten iki önemli film Drive My Car ve The Power of the Dog diyebiliriz. Drive My Car'a ‘En İyi Uluslararası Film’ ödülünü vererek alkışlayabilirler. Halbuki ‘En İyi Uyarlama Senaryo’yu da pekala alması gerekir. 

İyi bilim-kurgu uyarlamaları kervanına katılan Dune'un birçok teknik ödülü alması beklenirken her sene olduğu gibi oyuncu ödüllerinde çok büyük sürprizler de beklenmiyor. Will Smith’in Erkek Oyuncu'yu alması şaşırtmayacak gibi görünüyor. CODA'dan Troy Kotsur’un da Yardımcı Erkek Oyuncu'da kazanan isim olması kesin gibi. Jessica Chastain The Eyes of Tammy Faye'de, Nicole Kidman da Being the Ricardos'da Amerika’da iyi bilinen iki ünlü kadını canlandırmışlar. Jessica Chastain’in beş yıldızlı makyaj desteğiyle filmdeki en akılda kalıcı öğe olduğu su götürmez. 

Disney’in Encanto'sunun da Animasyon kategorisinden ödülle dönmesi beklenen bir sonuç. Belgesel, Animasyon ve Uluslararası Film gibi üç ayrı film kategorisinde  aday olan Flee de asıl ait olduğu kategori olan En iyi Belgesel ödülünü alması yanlış olmaz kanımca...