29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.08.2022 13:09 | Son Güncelleme: 29.08.2022 16:22

Tüm zamanların en pahalı dizisi: Amazon, rakiplerini geçmek için milyonlarca dolarlık bir risk aldı

Yeni The Lord of The Rings dizisi rekorlar kıran büyük bir yayın dönemini başlatabilir. 2 Eylül’de ilk bölümü yayınlanacak olan The Rings of Power, Amazon’a yaklaşık 715 milyon dolara mal oldu
Tüm zamanların en pahalı dizisi: Amazon, rakiplerini geçmek için milyonlarca dolarlık bir risk aldı

2 Eylül'de Amazon Prime, dünya çapında 240'tan fazla ülke ve bölgede The Lord of the Rings: The Rings of Power'ın prömiyerini yapacak. Dizi kısmen, J.R.R. Tolkien’ın The Return of the King kitabının sonunda Orta Dünya için ayrıntılı bir arka planın taslağını çizdiği eklere dayanıyor. 

The Hobbit’ten birkaç bin yıl öncesini anlatan The Rings of Power, yeni ve klasik karakterlerden oluşan geniş bir kadroya ve zengin özel efektlere sahip. Aynı zaman da büyük bir pazarlama kampanyasına da.  Amazon.com, diziye olan ilgiyi artırmak için benzersiz medya donanımlarını seferber ediyor. Amazon Books, Amazon Music, Amazon'un canlı yayın sitesi Twitch, IMDB.com ve Amazon'un Fire TV'si, orijinal kitaplar ve Tolkien ile ilgili ürünlere dair promosyonlarla ve reklamlarla bu kampanyaya katkıda bulunuyorlar. 

İzleyicilerin çoğu Tolkien'in fantastik evrenini son gördüklerinde, çok sevdikleri kahramanları, Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit uyarlamalarında savaşıyor ve orklara, mağara trollerine, balroglara, Yüzük Tayfları'na karşı yiğitçe mücadele ediyorlardı.

Şimdi bu sevimli yaratıklar daha az çağdışı ama yine aynı ürkütücülük de başka bir savaşta yer alacaklar: Amazon’un konumunu yükseltme görevi. Görev başarısız olursa, Kara Kapı Savaşı'ndakinden (Oksijen'in notu: Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King) filminin finalindeki (6 bine karşı 60 bin) son savaş sahnesi)  daha fazla kelle alabilir. 

İlk sezonun çekimleri için 465 milyon dolar

Amazon'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı ve kendisi de bir Tolkien hayranı olan Jeff Bezos, başından beri diziyle yakından ilgilendi. Geçen yıl, dizinin çoğunun çekildiği Yeni Zelanda hükümeti, Amazon'un yalnızca ilk sezon için tahmini 465 milyon dolar harcayacağını açıkladı. Diğer maliyetleri de düşünürsek The Rings of Power'ın fiyat etiketinin 1 milyar doları aşması ve muhtemelen onu şimdiye kadarki en pahalı şov haline getirmesi bekleniyor.

Bu yılın popüler şovlarına ne kadar harcandı? 

The Sandman - Bölüm başına 15 milyon dolar

House of the Dragon - Bölüm başına 20 milyon dolar

The Rings of Power - Bölüm başına 58 milyon dolar 

Abone mücadelesi

2011'deki açılışından bu yana Prime Video, şu anda dünya çapında 200 milyon üyeye sahip Prime’a abone olan müşterilere ücretsiz olarak veriliyor. Ancak platformun nücadelesine rağmen 220 milyon abonesi olan Netflix’in gölgesinde kalıyor. Henüz 2019’da açılan Disney+’ın ise 152 milyon abonesi var.  İlk sezon bütçesi ve yayın hakları sözleşmesiyle birlikte Rings of Power faturası yaklaşık 715 milyon dolara veya yıllık 5 milyon 143 bin 885 Prime aboneliğine denk geliyor. 

Dizi denemeleri

Şirket, şimdiye kadar platformunda birkaç orijinal şov zaten test etti. Prime Video'nun ilk günlerinde şirket, herkesin şöhret ve nakit ödüller için senaryo yükleyebileceği bir web portalı aracılığıyla süreci kitle kaynaklı kullanarak Hollywood'un yerleşik dizi geliştirme yöntemini bozmaya çalıştı. Bu deney birkaç başarı öyküsü üretti ama kısa sürdü. 

Amazon daha sonra, Transparent ve Mozart in the Jungle gibi prestijli, alışılmamış dizileri ortaya çıkarma becerisine sahip bir yönetici olan ve eleştirel beğeni toplayan Roy Price yönetiminde daha geleneksel bir modele yöneldi. Bezos daha sonra stratejilerini yeniden değiştirdi ve Hollywood yöneticilerine HBO'nun hit dizisi Game of Thrones'a eşdeğer bir şey bulmaları için meydan okudu.

2018'de Amazon, geniş, küresel çekiciliği olan, büyük projeleri belirlemek ve geliştirmek için deneyimli bir TV yayıncılığı uzmanı olan Jennifer Salke'ı işe aldı. O zamandan beri şirket bir çizgi romana dayanan süper kahraman dizisi The Boys gibi birkaç hit dizi yarattı. 

Amazon başarılı olacaksa, altı filmde 1,85 milyar dolar kazanmasına ve en iyi film dalında Akademi Ödülü almasına rağmen bu geri dönüşte yer almayan Peter Jackson olmadan yapmak zorunda kalacak.  Bunun yerine Amazon, daha önce Paramount'un Star Trek Beyond ve Disney'in Jungle Cruise'unun senaryolarının çalışmış olan Patrick McKay ve J.D. Payne ile savaşa giriyor.

The Rings of Power aynı zamanda yayın endüstrisindeki vahşi rekabeti de gözler önüne serecek. Yayıncılar artık büyümek için denizaşırı ülkelere bakıyor. Marvel Sinematik Evreni, Disney+'ın uluslararası ölçekte hızla büyümesini sağladı, bu nedenle şimdi her büyük platform, umutsuzca kültürler arası çekiciliğe sahip sonsuz yan ürünler üretebilen kendi çizgi roman veya fantezi serisini arıyor. Netflix’in The Sandman’i, Disney+’ın She-Hulk: Attorney at Law ‘ı ve HBO’nun House of the Dragon’u dahil olmak üzere devasa projelerin hepsi The Rings of Power'dan önce yayınlandı.