28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 16.08.2022 14:49 | Son Güncelleme: 16.08.2022 15:38

New York Times yazdı: House of the Dragon, HBO’nun yeni Game of Thrones'u olabilir mi?

Game of Thrones'un yan dizisi House of Dragon için hayranların heyecanlı bekleyişi sürerken diziyle ilgili çok merak edilen bir konu var: Orijinal dizi kadar başarılı olacak mı? New York Times, House of Dragon'a dair beklentileri yazdı
New York Times yazdı: House of the Dragon, HBO’nun yeni Game of Thrones'u olabilir mi?

John Koblin / The New York Times

Yorumları ve e-postaları okuyan George R.R. Martin, HBO'nun çığır açan fantastik dizisi Game of Thrones’un Mayıs 2019’da yayınlanan final sezonuyla ilgili eleştirilerin farkında.  Son otuz yılda pek çok kitabıyla Thrones evrenini özenle yaratan ve dizinin son sezonlarında çoğunlukla kenarda kalan Martin, House of Dragon’u es geçen izleyiciler olup olmayacağını merak ediyor. 

Merak edilen dizi 21 Ağustos’ta HBO ve HBO Max’ta yayınlanacak. Martin kısa bir süre önce yaptığı açıklamasında, “İnsanlar “Game of Thrones ile işim bitti, bu yeni şovu izlemeyeceğim bile” diyorlar. Bu beni üzüyor” dedi. 

Aslında Martin’in sorduğu soru Thrones izleyicisinin ne kadarını şikayet edenler oluşturuyor? Martin, “Bir milyon insan hakkında mı konuşuyoruz? Ya da bin mi? Bütün gün tekrar tekrar tweet atmaktan başka yapacak bir şeyi olmayan insanlar? Bilmiyorum” dedi.

Martin ve HBO bunu öğrenmek üzereler.

Birçok yan dizi düşünüldü

HBO'nun tarihindeki en popüler şovun başarısız finalinden üç yıl sonra, halef arayışı nihayet sona erdi. Bu noktaya gelmek için çok çaba harcandı. Thrones için çok sayıda ön dizi geliştirildi. Başka bir yan dizi için pilot bölüm çekildi ancak hemen iptal edildi. House of the Dragon’a on milyonlarca dolar harcandı. 

Bahisler yüksek. House of Dragon’un başarısı, izleyicilerin daha fazla Thrones hikayesi aradığına dair ve Westeros hakkında çok daha fazla şov yapılabileceğine dair güvence verecek. Bu seriye ek olarak, HBO'nun aktif olarak geliştirdiği en az beş Thrones projesi daha var.

HBO içerik sorumlusu Casey Bloys, “Buradaki hile, orijinal şovu yeniden yapmak istemiyorsunuz. İlişkili hissettiren ve orijinali onurlandıran ama aynı zamanda kendi gibi hissettiren bir gösteri yapmak istiyorsunuz. Bizim için çok önemli bir franchise” dedi.  Ancak yeni dizi, yeteri kadar izleyiciye ulaşamazsa Thrones Sinematik Evreni'nin gerçekten HBO yöneticilerinin umduğu gibi altın madeni olup olmadığı hakkında sorular gündeme gelebilir.

Orijinal dizinin çıtası yüksek

House of the Dragon’dan nasıl bir başarı bekleniyor? 2011-2019 yılları arasında yayınlanan Thrones, HBO tarihinde en çok izlenen dizi oldu. Dizinin tartışmalı finali, yayınlandığı gece 20 milyon izleyici tarafından izlendi.  Thrones, eleştirmenler için de bir zevkti ve dört kez en iyi drama ödülü de dahil olmak üzere TV tarihindeki herhangi bir diziden daha fazla Emmy kazandı.

Cömert bütçeler, teknik sihirbazlıklar, bir zamanlar küçük ekran için nadir görülen daha sinematik bir kapsam gibi etkenlerle dizi televizyonu o kadar çok değiştirdi ki yan diziler için yarattığı güçlü temeli gözden kaçırmak fazla kolay olabilir. 

Platformdaki izleyici sayısı arttı

Bloys, son sezon tepkilerine dair, “Bunun gerçek hayatta olduğundan biraz daha fazla çevrimiçi bir eleştiri olduğuna inanıyorum. Yani, Game of Thrones'u kimlerin izlediğine dair verilere sahibiz ve sürekli olarak dünyanın her yerindeki insanların HBO Max'te izlediği ilk 10 dizi arasında yer alıyor. Bu şovun galasına yaklaşırken, insanların geri döndüğünü gördük ve amiral gemi olan dizinin HBO Max'teki izleyici sayısında bir artış gözlemledik” dedi. 

House of the Dragon, Game of Thrones’taki olaylardan neredeyse 200 yıl öncesinde geçiyor. Dizi tam da parçalanmak üzere olan Targaryen ailesini anlatıyor ve krallık için korkunç sonuçlar doğuyor. Daha ilk bölümde Thrones izleyicilerine tanıdık gelecek birçok unsur var: bol miktarda kan, birden fazla ejderha, Demir Taht, çıplaklık ve seks partisi. 

Daha önceki dizi iptal edildi

Bu noktaya gelmek beş yıldan fazla sürdü. Mayıs 2017'de, Game of Thrones’un sondan bir önceki sezonu başlamak üzereyken, HBO dört potansiyel yan dizi olduğunu duyurdu. Bir yıl sonra, bir aday seçildi: orijinal serinin olaylarından yaklaşık bin yıl öncesini anlatan bir yan dizi. 2019 itibariyle, pilot bölüm çekildikten sonra dizi iptal edildi. 

HBO'yu denetleyen WarnerMedia Entertainment'ın eski başkanı Bob Greenblatt bir e-postada, “İlk pilotu gördüğümde, bunun piyasaya sürülecek bir dizi olmadığını anladım” dedi. Greenblatt, pilot bölümün yeterince büyük ve epik hissettirmediğini söyledi. 

Neyse ki, şirketin geliştirilmekte olan başka bir projesi vardı, Martin'in bir süredir zorladığı bir proje: Kitaplarında kapsamlı bir şekilde yazdığı Targaryenlerin yükseliş ve düşüş hikayesi. House of Dragons, ailenin kahramanlıklarını ve çatışmalarını anlatan iki ciltlik planlanan kitapların ilki olan Martin'in Fire & Blood kitabından uyarlandı. 

Orijinal serinin emektarı ve House of Dragon’un showrunner'ı Miguel Sapochnik, “Martin bu özel hikaye hakkında çok tutkuluydu” dedi. Martin eski bir arkadaşı olan bilim kurgu dizisi Colony’nin yaratıcısı yazar Ryan Condal’dan yardım istemeden önce iki yazar arasında kaldı. Condal ve Martin sık sık akşam yemeklerinde bir araya gelip Robert E.Howard, J.R.R. Tolkien ve Ursula K. Le Guin gibi diğer fantastik yazarları hakkında konuşurlardı. 

"Aile dramı olması cezbetti"

Martin, “Bir araya geldiğimizde iki fanboy gibi konuşurduk” dedi. Martin, Condal’dan bir Targaryen ön dizisi yazmaya başlamasını istedi. HBO yöneticileri, Martin ile bir yaratıcı olarak ve bir showrunner olarak imza atan Condal'ın da ortaya çıkardıkları işleri beğendiler.

Orjinal dizinin en büyük bölümlerinden bazılarını yöneten Sapochnik'in de bir showrunner olmayı kabul etmesinden sonra, HBO House of the Dragon’u direkt sipariş etti. Bloys, “Beni cezbeden şey bir aile dramı olmasıydı. Üvey ebeveynleri, kardeşleri veya üvey kardeşleri olan veya bir ailede birbiriyle çatışan herkes, her aile bunun farklı bir versiyonuyla uğraşmıştır” dedi. 

"Onaylamadığı bir şov olmazdı"

Marvel hayranların güvenilir bir şekilde izlemeye devam ettiği bir dünya yarattı ve Disney’de bunu sürdürmeye devam ediyor. Martin, Thrones’tan istediği şeyin tam da böyle bir şey olduğunu söyledi. Bloys, “George, bizim için bu süreçte gerçekten değerli bir kaynak oldu. O kelimenin tam anlamıyla bu dünyanın yaratıcısı. Aynı zamanda da tarihçisi. Bu yüzden inanmadığı veya onaylamadığı bir şov yapmayı hayal edemiyorum” dedi. 

Toplam izleyici sayısına gelince Bloys, House of the Dragon’un, Game of Thrones’un zirvesine ulaşmasını beklemediğini söyledi. Ancak yine de bunun bir hit olacağından ve gelecekteki yan diziler için zemin hazırlayacağından umutluydu.

Bloys, “Bunun orijinalinin bıraktığı yerden devam etmesini beklemiyoruz. Ancak bence şov gerçekten iyi olacak. Ancak insanları çekmek ve izleyiciyi sürüklemek için kendi başına çabalamak zorunda kalacak” dedi. 

© 2022 The New York Times Company