İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, Gazze’deki İsrail ordusunun eylemlerini konu alan “NAZA” adlı belgeselin yönetmenleri Yuval Abraham ve Rachel Szor’un vatandaşlığının iptal edilebileceğini söyledi. Film, cumartesi günü Venedik Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü kazandı.
Haaretz'in haberine göre Zohar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada filmi “iğrenç” olarak nitelendirdi ve yapımın “vatana ihanet” anlamına geldiğini savundu.
Bakan, daha önce İsrail sinemasına yönelik devlet desteğini değiştiren bir reformun öncülüğünü yaptığını belirterek, “İsrail vatandaşlarının artık kendi ceplerinden İsrail ordusuna ve İsrail devletine zarar verilmesini finanse etmek zorunda kalmaması” gerektiğini söyledi.
İsrail askerlerinin tanıklıkları yer alıyor
Yuval Abraham ve Rachel Szor’un yönettiği film, 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze’de İsrail ordusunun yürüttüğü savaşın sonuçlarını ele alıyor. Filmin tanıtımında, Gazze’de Filistinli sivillerin öldürülmesine yol açan “sistemler” incelenirken İsrail ordusundan istihbarat görevlileri ve askerlerin tanıklıklarına da yer verildiği belirtiliyor.
Film, perşembe günü Venedik’teki ilk gösteriminin ardından 25 dakikalık alkış aldı. Bu süre, geçen yıl Venedik’te gösterilen ve Gazze’de İsrail ateşi altında mahsur kalan Hind Receb adlı çocuğun gerçek hikâyesini anlatan “The Voice of Hind Rajab” filminin aldığı 20 dakikayı aşan alkış rekorunun da üzerine çıktı.
Abraham, ödül töreninin ardından yaptığı açıklamada filmin İsrail’de mümkün olduğunca geniş bir kitleye ulaştırılması için “her şeyi” yapacaklarını söyledi. Filmde yer alan İsrail askerlerinin özellikle İsrail kamuoyuna ulaşmak istediklerini belirten Abraham, “Gazze’de ne yaptıklarını İsraillilerin duymasını istediler” dedi.
Abraham ayrıca filmin merkezinde, Gazze’de 70 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan öldürme sistemininbulunduğunu söyledi. Gerçek can kaybının daha yüksek olduğuna ilişkin tahminlerin bulunduğunu belirten yönetmen, filmin amacının bu sistemin nasıl işlediğini ve dünyanın buna nasıl izin verdiğini ortaya koymak olduğunu ifade etti.
Sağdan tepki, soldan destek
Film, İsrail siyasetinde özellikle sağ kanattan sert tepki gördü. Muhalefetteki milletvekili ve eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Abraham ve Szor’u “İsrail düşmanları” olarak nitelendirdi. Lieberman, yönetmenlerin 7 Ekim katliamını İsrail’e karşı bir “kan iftirasına” dönüştürdüğünü savundu.
Sağcı Amcha Yisrael partisine katılan medya yorumcusu Yoseph Haddad da filmin amacının İsrail askerlerini Gazze’de “soykırımla” suçlamak olduğunu öne sürdü.
Sol görüşlü Hadash partisinin başkanı ve eski milletvekili Yousef Jabareen ise yönetmenleri tebrik etti. Jabareen, filmin Gazze’deki “korkunç suçları ve acımasız gerçeği” milyonlarca insanın gözleri önüne serdiğini söyledi.
Filmin yönetmenleri ise İsrail’den gelen tepkilere rağmen yapımı ülkede göstermeye devam edeceklerini belirtiyor.
Kaynak: Gazete Oksijen
