08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 14:02 | Son Güncelleme: 05.07.2024 14:48

Washington Post yazdı: Aloe vera mükemmel cildin anahtarı mı?

Washington Post'a konuşan dermatologlar ve diğer cilt bakım uzmanları, aloe veranın deriye uygulanması için genellikle güvenli olduğunu ancak her sorun için çözüm olmayabileceğini söyledi
Washington Post yazdı: Aloe vera mükemmel cildin anahtarı mı?

Sosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için mucize bitki olarak kabul ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini iyileştirmek için ikiye bölünmüş aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini  donduruyor ve hatta suyunu içiyorlar. Bir TikTok gönderisi aloe veranın cilde faydalarını nemlendirme, güneş yanığını hafifletme, akne tedavisi, yara izlerini azaltma ve cildi parlatma olarak sıralıyor. 

Houston'daki Kozmetoloji, Estetik ve Masaj Enstitüsü'nün müdür yardımcısı Lacy Gill, "TikTok'ta herkes 'Benim için harika' diyor. Ben sadece şunu söylemek istiyorum: 'Evet, belki sizin için iyidir. Ama diğer kişi için iyi olduğu anlamına gelmiyor" dedi. Aloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak sosyal medyadaki rağbet bitkinin modern popülaritesini artırdı. Bir pazar tahmincisi olan Grand View Research'e göre, küresel aloe vera özü pazarı 2018 yılında 1,6 milyar dolar değerindeydi ve o tarihten itibaren 2025 yılına kadar yüzde 7,6'lık bir toplam büyüme oranıyla genişlemesi bekleniyordu.

Yale Tıp Fakültesi'nde dermatolojik cerrahi ve kutanöz onkoloji bölüm şefi olan David Leffell, "Reçete gerektirmeyen, toprakta kolayca yetiştirilen bir şey olduğu için insanlar bunu denemek isteyecektir" dedi. Dermatologlar ve diğer cilt bakım uzmanları aloe veranın ciltte kullanım için genellikle güvenli olduğunu söylese de, herkes için faydalı olmayabilir. Sosyal medyada iddia edilenlerin ötesinde, kullanıcıların istenen etkileri elde etmek için uyması gereken şeyler de var.

Aloe vera nedir?

Aloe vera, Afrika ve Arap Yarımadası'na özgü etli bir bitkidir. Yüzde 96'sı sudur. Çalışmalar, kalan yüzde 4'lük kısımda polisakkaritler, vitaminler, mineraller, enzimler ve yedi temel amino asit dahil olmak üzere 75'in üzerinde bileşiğin yanı sıra anti-enflamatuar, anti-viral ve antiseptik etkilerini tespit etmiştir. Araştırmalar birçok faydasının aloe vera yapraklarının içinde bulunan berrak jeldeki polisakkaritlerden kaynaklandığını gösteriyor.

Bununla birlikte, Florida Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde tıbbi kimya alanında klinik profesör olan Oliver Grundmann, aloe veranın etkilerinin arkasındaki kesin mekanizmayı tespit etmek için titiz klinik çalışmaların eksik olduğunu söyledi. Bunun nedeni kısmen aloe vera jeli formülasyonlarının kozmetik olarak satıldıkları için FDA'dan onay almalarına gerek olmaması. Ayrıca, izole edilmiş doğal ürünler çoğunlukla patentlenebilirlikten muaftır. Birçok uzman, araştırmacıların bu nedenle aloe veranın nasıl çalıştığını anlamak için mali kaynak ayırmaya teşvik edilmediğini belirtti.

Mağazadan satın alınan jel, bitkiden elde edilen jel kadar iyi mi?

Dermatologlar, mağazadan satın alınan jel ile ilişkili büyük bir risk olmadığını söyledi. Ancak uzmanlar, mağazadan satın alınan aloe vera jelinin standardizasyondan yoksun olduğunu da belirtti. Tüketiciler, jellerinin nasıl elde edildiği ve içinde hangi yardımcı maddelerin veya inaktif maddelerin bulunduğu konusunda bilgilendirilmiyorlar.

Ham jel nasıl elde edilir?

California Üniversitesi'nden Missy Gable, aloe vera yaprağından jel alınırken, dolgun ve etli olgun bir yaprak seçilmesini ve kökleri bozmadan yaprağın tabanına yakın bir yerden kesilmesi gerektiğini söyledi. Ardından yaprağı sabun ve suyla temizleyin. Los Angeles Mathias Botanik Bahçesi'ndeki Kaliforniya Üniversitesi'nin müdür yardımcısı Allison Keeney, yaprağın derisinin altındaki kötü kokulu sarı özsu olan kısmın boşaltılması gerektiğini de ekledi.

Araştırmalar, aloe vera lateksinin güçlü laksatif etkileri olan ve fototoksisiteyi teşvik etmek de dahil olmak üzere zararlı olabilecek antrakinonlar içerdiğini gösteriyor. Keeney, "Düz lateks cildinize bulaşırsa tahriş edici olabilir" dedi. Keeney, "Lateksin yavaş yavaş akmasına izin verin ya da daha iyisi, aloe vera çok çabuk kuruduğu için yaprağı suya batırın" dedi.

Gable, daha sonra yaprağı yuvarlak tarafı yukarı gelecek şekilde düz bir yüzeye yerleştirip yaprağın kenarlarından ince şeritler kesmenizi ve sivri uçları çıkarmanız gerektiğini söyledi. Son olarak, yaprağın dış katmanlarını soymak için bir bıçak kullanabilirsiniz. Geriye sadece berrak veya hafif bulanık jelatinimsi madde kalmalı. Keeney, jelin bir haftadan uzun süre cam bir kapta buzdolabında saklanabileceğini ya da bir yıla kadar dondurulabileceğini aktardı. Grundmann, buzdolabında saklamanın da tercih edildiğini, çünkü glukomannanın zamanla güneş ışığına maruz kaldığında parçalanabileceği konusunda da uyardı.

Aloe vera cilt bakımı için faydalı mı?

Gill, aloe veranın anti-enflamatuar, peeling ve nemlendirici etkilere sahip olduğunu ve bunun da onu cilt için iyi bir gıda haline getirdiğini söyledi. Özellikle, aloe vera jelinin akne tedavisi için faydalı olduğunu söyledi.  Gill, aloe veranın ara sıra yüz maskesi olarak veya günlük cilt bakım rutininin bir parçası olarak kullanılabileceğini de ekledi. Yüz maskesi olarak, aloe vera jelini temiz cilde kalın bir tabaka halinde uygulayın. 20 dakika veya maske kuruyana kadar bekledikten sonra, yüzünüzü temizleyiciyle değil suyla durulamadan önce fazlalıkları temizleyin.