28 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2023 22:25 | Son Güncelleme: 27.07.2023 22:41

Batılı otomotiv devleri Çin istilasına karşı durabilmek için çareyi maliyetleri düşürmekte buldu

Batılı otomobil üreticileri Çin merkezli otomotiv şirketleriyle mücadele etmek için elektrikli araç maliyetlerini düşürmeye çalışıyor
Batılı otomotiv devleri Çin istilasına karşı durabilmek için çareyi maliyetleri düşürmekte buldu

Batılı otomobil üreticileri ucuz Çin malı elektrikli otomobillerin Avrupa'yı "istila" etmesinden endişe ederken, Fransız Renault Perşembe günü yaptığı açıklamada elektrikli modellerinin üretim maliyetlerini yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediğini duyurdu.

Reuters'ın haberine göre finans şefi Thierry Pieton, fiyat rekabetini savuşturmanın en iyi yolunun Renault'nun kendi geliştirme ve üretim maliyetlerini düşürmesi olduğunu söyledi.

Hedeflenen yüzde 40'lık düşüş 2027'den itibaren geçerli olmakla birlikte, İcra Kurulu Başkanı Luca de Meo hammadde maliyetlerindeki düşüş sayesinde grubun bu yılın ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde daha düşük üretim maliyetleri görmeye başlayacağını söyledi.

Elektrikli araçlarda daha sorunsuz bir sürüşe geçiş, büyük ölçüde batarya maliyetlerinden kaynaklanan yüksek fiyatlarla birlikte geldiğinden, uygun fiyatlı elektrikli araçlar (EV'ler) sunmak dünya çapındaki otomobil üreticileri için bir öncelik haline gelmiştir.

BYD ve SAIC gibi Çinli üreticiler, düşük işçilik maliyetleri ve yerel akü tedarikçilerini kullanarak birçok rakibine karşı avantaj elde etmek için değişime büyük yatırımlar yaptı.

Çinliler Avrupa pazarını ele geçirecek

Inovev danışmanlık şirketinin tahminlerine göre, 2022 yılında Çinli otomobil üreticileri Avrupa elektrikli araç pazarında yüzde 9'luk bir paya sahip olacak ve bu oran bir önceki yılın neredeyse iki katı olacak. 

Diğer elektrikli araç üreticileri gibi Renault da bu yıl fiyatlarını birkaç kez düşüren ve bu da marjlarını eriten ABD'li rakibi Tesla'nın artan baskısıyla karşı karşıya. Örnek olarak, Tesla bu yıl Model Y'nin uzun menzilli versiyonunun ABD fiyatlarını dörtte bir oranında düşürerek 50 bin 490 dolara indirdi.

Bu da bir etki yaratıyor. Jato Dynamics araştırmacılarına göre, Tesla ve SAIC'in MG'si bu yılın ilk yarısında Avrupa'daki en büyük pazar payı kazananları oldu.

Çinlilerle mücadele zorlu olacak

Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares Çarşamba günü yaptığı açıklamada Çinli üreticilerle rekabetin "son derece acımasız" olacağı uyarısında bulundu.

Tavares  "Orta sınıflarımız için uygun fiyatlarla kâr etmeye devam ettiğimizden emin olmak için kendi maliyetlerimizi kullanmamız gerekiyor" dedi.

Tavares, Batılı otomobil üreticilerinin Çinli rakipleriyle "aynı silahları" kullanmaları, parçaları daha düşük maliyetli ülkelerden tedarik etmeleri ve enerji, maliyet ve ağırlığın en iyi kombinasyonunu sunan batarya tedarikçileriyle ortaklıklar kurmaları gerektiğini söyledi.

Tavares "Bu, Citroën C3 gibi otomobilleri 25 bin euro veya daha düşük bir fiyata kârlı bir şekilde satmamızı sağlayacak bir kaynak bulmamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Çin'e kaptırdıkları payı geri istiyorlar

Bir zamanların hakim Batılı otomobil üreticileri de dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de yerel üreticilere kaptırdıkları payı yeniden kazanmak için çabalıyor.

Mercedes-Benz Perşembe günü yaptığı açıklamada stratejisine sadık kaldığını ve Çin'de pazar payını büyütmek için için bir fiyat savaşına girmeyeceğini söyledi.

Mercedes CEO'su Ola Kaellenius, Volkswagen'in Çinli ortaklarla yeni modeller inşa etme ve potansiyel olarak yerel platformları birlikte oluşturma hamlesiyle ilgili bir soru üzerine, premium otomobil üreticisinin teknolojik teklifini yerel zevklere uyarlamak için Çin'deki ortaklarla birlikte çalıştığını söyledi.

Kaellenius, "Geleceğin Mercedes'ini yaratma görevini başka bir üreticiye devretmiyoruz, bu görev bizde kalıyor" dedi.