06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 20:36 | Son Güncelleme: 26.07.2023 20:50

Otomotiv devleri Tesla'ya meydan okudu: 7 marka kendi şarj ağlarını kurmak için birleşti

Dünyanın önde gelen 7 otomobil üreticisi Tesla'ya meydan okuyarak elektrikli araç şarjını daha rahat, erişilebilir ve güvenilir hale getirerek Kuzey Amerika'da elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için bir ortak girişim oluşturuyor
Otomotiv devleri Tesla'ya meydan okudu: 7 marka kendi şarj ağlarını kurmak için birleşti

Çarşamba günü bir grup büyük otomobil üreticisi, Tesla'ya meydan okumak ve Biden yönetiminin sübvansiyonlarından yararlanmak amacıyla ABD'de elektrikli araç şarjı sağlamak için yeni bir şirket kurduklarını açıkladı. BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz ve Stellantis'ten yapılan ortak açıklamada, söz konusu girişimin sıfır emisyonlu sürüşü milyonlarca müşteri için daha da çekici hale getirmek için en az 30 bin şarj cihazına sahip yeni yüksek güçlü bir şarj ağının geliştirilmesini içereceği kaydetti.

Ortak girişimin, müşteriler için yüksek güçlü şarj kurulumunu hızlandırmak için kamu ve özel fonlardan da yararlanacağı belirtilen açıklamada, yeni şarj istasyonlarının ilgili standartları kullanan herhangi bir elektrikli otomobil tarafından erişilebilir olacağı kaydedildi. Açıklamada, ortak girişimin Kuzey Amerika'daki güvenilir yüksek güçlü şarj istasyonlarının lider ağı olmayı hedeflediğine dikkati çekilerek, girişimin düzenleyicilerin onaylarına bağlı olarak bu yıl içinde kurulmasının beklendiği ifade edildi.

ABD'de 30 binden fazla hızlı şarj makinesi bulunuyor. En güçlü versiyonlarının fiyatları 100 bin dolardan başlıyor, 200 bin dolara kadar çıkabiliyor.

İlk istasyonların 2024 yazında ABD'de daha sonraki bir aşamada da Kanada'da açılmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, her tesisin, müşteriler için uzun mesafeli yolculukları kolaylaştıran çok sayıda yüksek güçlü şarj cihazıyla donatılacağı aktarıldı.

Açıklamada, 7 otomobil üreticisinin tamamının sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda, ortak girişimin şarj ağını yalnızca yenilenebilir enerji ile güçlendirmeyi amaçladığı vurgulandı.

Geçen yıl ABD elektrikli araç satışlarının yüzde 60'ından fazlasını gerçekleştiren Tesla, ABD'de yaklaşık 18 bin Supercharger ile mevcut en büyük hızlı şarj cihazı ağına sahip.