25 Nisan 2025, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2025 12:57 | Son Güncelleme: 15.04.2025 13:07

Bireysel oto kiralamalara talep artıyor

Türkiye’de oto kiralama sektörü her yıl daha da büyürken, yatırımlar da katlanarak artıyor. Halen 250 binin üzerinde aracın faaliyet gösterdiği sektör geçen yılı 280 milyar lira ciro ile kapatıp devlete 50 milyar TL vergi ödedi
Bireysel oto kiralamalara talep artıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği'nin (TOKKDER) 2024 verilerine göre Türkiye'de halen yaklaşık 252 bin araç, kiralama sektöründe faaliyet gösteriyor. Özellikle şirketler filo araç kiralamalara yoğun talep gösterirken, bireysel kiralamalarda ise büyük artışlar yaşanıyor. 2024 yıl sonu rakamlarına göre, 280 milyar TL cirosuyla önemli bir sektör haline gelen oto kiralama şirketlerinin devlete ödediği vergi ise 50 milyar TL'ye ulaştı.

Araç satın alma maliyetlerinin ciddi oranda artmasıyla önemli bir opsiyon haline gelen filo kiralama hizmetleri, şirketler için ödeme esnekliği nedeniyle büyük bir avantaj sağlarken, ellerindeki sermayeyi yatırıma çevirmelerine olanak sağlıyor.

Şirketlerin maliyetleri filo kiralamayla düşüyor

Yurtdışı ve Türkiye'de faaliyet sürdüren Sydney Filo Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Tolu, oto kiralama hizmetlerinin yaygınlaşmasındaki en önemli etkenin, şirketlerin ve bireylerin maliyetleri en aza indirme amacını taşıdığını söyledi. Tolu, "Günümüzde şirketlerin operasyonel verimliliği artırma ve maliyetleri optimize etme yönündeki çabaları, taşıma ve ulaşım ihtiyaçlarını da yeniden şekillendiriyor.  Kiralık filo hizmetleri genellikle bakım, onarım, lastik değişimi, yedek araç temini, HGS/OGS takibi ve hasar yönetimi gibi hizmetleri kapsar. Bu da şirket içi operasyon yükünü azaltır ve personelin daha stratejik işlere odaklanmasını sağlar" dedi.

Tolu, bireysel oto kiralamalarındaki artışı ise şu sözlerle yorumladı:

“Günümüzde bireysel mobiliteye olan ihtiyaç arttıkça, birçok kişi araç sahibi olmak yerine araç kiralama alternatifini tercih ediyor. Sıfır ya da ikinci el araç satın almak bütçe açısından da elbette zor. Bu nedenle araç kiralama ile büyük bir peşinat ödemek zorunda kalmadan ulaşım ihtiyaçları kolayca karşılanabiliyor" dedi.

Sektörün sorunları hakkında da bilgiler paylaşan Ozan Tolu, “Sıfır araç fiyatlarının artması, firmaların yeni araç filosu oluşturmasını zorlaştırıyor. Döviz kuruna bağlı ithal araçlarda yaşanan maliyet artışını, kira fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. Araçların kiralama sonrası ikinci elde ne kadara satılacağı belirsiz olduğu için sektörümüz açısından önemli bir risk taşıyor" dedi.