09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2022 22:27 | Son Güncelleme: 28.08.2022 00:15

California'dan benzinli ve dizel araçların sonunu hızlandıracak karar

Fosil yakıtlı otomobillerin dönemi sona eriyor. AB'den sonra California da 2035’te fosil yakıtlı araçların satışını yasakladı. Üstelik 15 eyaletin daha benzer karar alması bekleniyor. General Motors, Ford ve Stellantis gibi otomotiv devleri karara destek verdi. Honda ise uyardı: Planlama gerekiyor
California'dan benzinli ve dizel araçların sonunu hızlandıracak karar

Avrupa Birliği’nin (AB) konvansiyonel motorlu araçların 2035’ten itibaren satışını yasaklamasından sonra tarihi bir adım da ABD’nin en kalabalık eyaleti ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan California'dan geldi. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2035’ten sonra eyalette benzinli ve dizel araçlar yasaklandı.

Yeni kurala göre otomobil üreticilerinin 2026’ya kadar California’da satacağı araçların yüzde 35’i sıfır emisyonlu araçlar olmak zorundaç Bu oran 2030’a kadar yüzde 68’e yükseltilecek, 2035’te ise yüzde 100’ü sıfır emisyonlu olacak. Kurallar kullanılmış araçları etkilemeyecek ve trafiğe çıkmalarına izin verecek.

Aralarında Colorado ve Minnesota’nında olduğu 15 eyaletin daha California'nın sıfır emisyonlu araç düzenlemelerini uygulaması bekleniyor

California Valisi Gavin Newsom, yeni kuralı “Bu, egzoz borusunun ortadan kaldırılmasına yönelik atılmış en önemli adımlardan biri” olarak nitelendirdi. California’nın yasağı, benzin fiyatlarının galon başına 3,90 dolara düştüğü döneme denk geldi. Yine de Vali Newsom, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra fiyatların artması gerçeğinin petrol diktatörlerinden ve petrol piyasalarına bağımlılıktan uzaklaşmanın aciliyetini gösterdiğini söyledi. 

Karar sonrası açıklamalar

General Motors Co, Volkswagen AG, Toyota Motor Corp ve diğer otomobil üreticilerini temsil eden bir ticaret birliği olan Alliance for Automotive Innovation’ın başkan yardımcısı Steve Douglas kararı otomobil tarihindeki en kapsamlı ve dönüştürücü düzenleme olarak nitelendirdi. Başkan John Bozzella ise “Bu gereksinimlerin gerçekçi veya ulaşılabilir olup olmadığı, enflasyon, şarj ve yakıt altyapısı, tedarik zincirleri, işgücü, kritik mineral mevcudiyeti ve fiyatlandırması ve devam eden çip kıtlığı gibi dış faktörlerle doğrudan bağlantılı” dedi.

GM: Ortak vizyona sahibiz

General Motors, hala kuralı gözden geçirdiğini, ancak şirketin 2035 yılına kadar sadece elektrikli araçlar satma hedefi olduğunu açıkladı. GM sözcüsü Elizabeth Winter, “General Motors ve California, tamamen elektrikli bir gelecek konusunda ortak bir vizyona sahip” dedi.

Ford: ABD için örnek olacak

Ford’un sürdürülebilirlik sorumlusu Bob Holycross, şirketin 2026 yılına kadar elektrikli araçlara ve pillere 50 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladığını ve kuralın “ABD için bir örnek oluşturacağını” söyledi. Chrysler, Fiat, Dodge ve diğer markaların sahibi olan Stellantis’in bir sözcüsü, şirketin, California’nın hedeflerini desteklemeye yardımcı olmak için 2030 yılına kadar 25 yeni elektrikli modeli piyasaya sürmeyi planladığını belirtti.

Honda: Yeni planlamalar gerekecek

Honda yaptığı açıklamada, California’nın kuralını hırslı ama önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi, ancak hedefe ulaşmanın, daha fazla aracın federal vergi kredisine hak kazanabilmesi için yerel tedarik zincirlerinin oluşturulması da dahil olmak üzere birkaç adım gerektireceği konusunda uyardı.