10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2024 11:00 | Son Güncelleme: 10.10.2024 11:51

Çinli Chery, Rusya'daki otomobil pazarını ele geçirdi: Batılı rakiplerinin boşalttığı tesislere yerleşti

Reuters, Çinli otomobil üreticisi Chery'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya'yı terk eden Batılı otomobil markalarının boşalttığı tesislerde montaj yaptığını yazdı. Bu tesislerden ikisi Volkswagen ve Mercedes'e ait
Çinli Chery, Rusya'daki otomobil pazarını ele geçirdi: Batılı rakiplerinin boşalttığı tesislere yerleşti

Çinli otomobil üreticisi Chery, Rusya'da Volkswagen ve Mercedes gibi Batılı rakiplerinin boşalttığı üç fabrikada ülkede satılmak üzere otomobil montajına başladı. Çinli otomobil üreticileri, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Batılı rakiplerinin çoğunun ülkeyi terk etmesinden bu yana satışlar açısından Rusya'nın otomobil pazarının yarısından fazlasını ele geçirdi. Şimdi ise Rusya'nın yerli üretiminin de daha büyük bir bölümünü gerçekleştirerek Pekin'in işgalden bu yana Rusya'nın değişen üretim yapısı ve ekonomisinde nasıl daha etkili bir rol oynadığının altını çiziyorlar.

Kaynaklar Rusya'nın binek otomobil satışlarının neredeyse beşte birini gerçekleştiren Chery'nin Rusya'ya bitmiş otomobil ithalatına ek olarak, yarı bitmiş otomobil ithal ettiğini ve montajı üç Rus fabrikasında tamamladığını söyledi. Aralarında fabrikalarla ilişkileri yöneten bayilerin de bulunduğu dört kişi, medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Kaynaklar, Çin'in en büyük otomobil ihracatçısının, Rusya'nın iç pazarının sınırlı üretim ve az kullanılan üretim kapasitesi ile mücadele etmesi nedeniyle ülkedeki güçlü talebe güveniyor olabileceğini söyledi. Chery yaptığı yazılı açıklamada Rusya pazarına binek otomobil tedarik ettiğini, ancak burada kendi fabrikalarını inşa etmeyi veya satın almayı planlamadığını söyledi.

Güvenlik onayı aldı

Rusya ithal otomobiller üzerindeki vergileri artırarak yabancı otomobil üreticilerini üretimi yerelleştirmeye teşvik ediyor. Avrupa Birliği'nin Çin'de üretilen elektrikli araçların ithalatına yönelik gümrük vergilerini onaylama kararının ardından, Chery'nin Çin'de üretilen elektrikli araçları ek bir vergiye tabi olacak. Reuters tarafından incelenen şubat ve ağustos ayları arasındaki Rus belgelerine göre, Chery'nin Rusya'da bazı modeller üretme planları güvenlik standartlarına uygunluk için onay aldı.