08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2024 21:19 | Son Güncelleme: 27.06.2024 21:22

Çinli elektrikli araçlar çok hızlı yayılacak: 6 yılda küresel pazarın yüzde 33'ünü alabilirler

Önde gelen danışmanlık firması AlixPartners tarafından Perşembe günü yayınlanan yeni bir rapora göre, Çinli otomobil üreticilerinin 2030 yılına kadar küresel otomotiv pazar payının yüzde 33'üne ulaşmak için kendi ülkeleri dışında hızla genişlemeye devam etmeleri bekleniyor
Çinli elektrikli araçlar çok hızlı yayılacak: 6 yılda küresel pazarın yüzde 33'ünü alabilirler

Bu yıl yüzde 21 olarak tahmin edilen pazar payındaki büyümenin büyük bir kısmının Çin dışında gerçekleşmesi bekleniyor. Çin dışındaki satışların bu yıl 3 milyondan 2030'a kadar 9 milyona çıkması ve bu on yılın sonunda pazar payının yüzde 3'ten 13'e çıkması öngörülüyor.

Çinli elektrikli araçlar tedirginlik yaratıyor

Çinli otomobil üreticilerinin hızla büyümesi, dünya çapında giderek artan bir endişe kaynağı. Pek çok kişi, daha ucuz olan Çin yapımı araçların piyasaları doldurarak yerli üretim modellerin, özellikle de tamamen elektrikli araçların altını oyacağından korkuyor.

Japonya ve Kuzey Amerika'da sınırlı büyüyecek

cnbc'nin haberine göre AlixPartners, Çinli markaların küresel olarak tüm pazarlarda büyümesini beklediğini paylaştı. Ancak firma, araç güvenlik standartlarının daha sıkı olduğu ve ithal Çin elektrikli araçlarına yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağının açıklandığı ABD de dahil olmak üzere Japonya ve Kuzey Amerika'da çok daha küçük bir büyüme beklediğini de sözlerine ekledi.

AlixPartners'tan Mark Wakefield yaptığı açıklamada, "Çin, pazara daha hızlı sunulan, daha ucuza satın alınabilen, teknoloji ve tasarım açısından gelişmiş ve üretimi daha verimli olan sektörün yeni yıkıcı oyuncusu" ifadelerini kullandı.

Çin'in katlanarak büyüyeceği bölgeler

Kuzey Amerika ve Japonya'da Çinliler için sınırlı büyüme öngören AlixPartners, dünyanın diğer büyük bölgelerinin çoğunda Çinli otomobil üreticilerinin payının katlanarak artacağına dikkat çekti. Bu bölgeler arasında Orta ve Güney Amerika, Güneydoğu Asya ile Orta Doğu ve Afrika yer alıyor.

AlixPartners'a göre Çin'deki Çinli markaların da pazar payının yüzde 59'dan 72'ye çıkması bekleniyor. General Motors gibi eski otomobil üreticileri, Çin'in yerli otomotiv endüstrisinin ve BYD, Geely, Nio gibi şirketlerin hızlı yükselişi nedeniyle son yıllarda Çin'de önemli ölçüde güç kaybetti.

AlixPartners'a göre, Çinli otomobil üreticilerinin son yıllarda hızla büyüdüğü Avrupa'da, Çinli otomotiv markalarının pazar payının 2030 yılına kadar ikiye katlanarak yüzde 6'dan 12'ye çıkması bekleniyor.

'Sattığın yerde üret'

Rapora göre Çinli otomobil üreticileri maliyet avantajları da sunacak ve Çin dışındaki pazarlarda "sattığın yerde üret" stratejisini takip edecek.

AlixPartners'tan Andrew Bergbaum yaptığı açıklamada, "Her zamanki gibi iş prensipleri altında faaliyet göstermeye devam etmeyi bekleyen otomobil üreticileri öngördüklerinden fazlasına maruz kalacaklar ve tarihe karışmaya hazırlanıyorlar" dedi.

Hızlı üretim, maliyet avantajı

Çinli elektrikli araç üreticileri yeni ürünleri eski otomobil üreticilerinin yarısı kadar bir sürede (40 aya karşılık 20 ay) üretiyor. Ayrıca yüzde 35 oranında "Çin Malı" maliyet avantajına sahipler.

Wakefield, geleneksel otomobil üreticilerinin Çinli otomobil üreticileriyle rekabet edebilmeleri için iş geliştirme süreçlerini ve araç geliştirme hızlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.