18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 10:45 | Son Güncelleme: 21.11.2023 10:58

Hindistan, Tesla ile anlaşmak üzere: İki yıl içinde fabrika kurulabilir 

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın bir sonraki fabrikasını nerede kuracağı tartışılıyorken görüşmelere aşina olan kişilere göre şirket, Hindistan ile anlaşmaya yakın. Eğer anlaşma tamamlanırsa gelecek yıldan itibaren araçlar ülkeye sevk edilmeye başlayacak ve 2 yıl içinde bir fabrika kurulacak
Hindistan, Tesla ile anlaşmak üzere: İki yıl içinde fabrika kurulabilir 

Hükümete yakın kaynaklara göre Hindistan, Tesla ile ABD'li otomobil üreticisinin elektrikli otomobillerini önümüzdeki yıldan itibaren ülkeye sevk etmesine ve iki yıl içinde bir fabrika kurmasına olanak tanıyacak bir anlaşmaya yaklaşıyor. Bloomberg'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi Ocak ayında düzenlenecek olan Gujarat Küresel Zirvesi'nde bir duyuru yapılabileceğini söyledi. Bir başka kişi ise Başbakan Narendra Modi'nin ana üssü olan Gujarat, Maharashtra ve Tamil Nadu eyaletlerinin elektrikli araçlar ve ihracat için iyi kurulmuş ekosistemlere sahip olmaları nedeniyle değerlendirildiğini anlattı.

Kaynaklara göre Tesla, herhangi bir fabrikaya yaklaşık 2 milyar dolarlık ilk minimum yatırımım taahhüt edecek ve ülkeden otomobil parçası alımlarını 15 milyar dolara kadar çıkarmaya çalışacak. Söz konusu kişi, ABD'li otomobil üreticisinin maliyetleri düşürmek için bazı bataryaları Hindistan'da üretmeye çalışacağını da söyledi. Ancak henüz nihai bir karar verilmedi ve planlar değişebilir. Tesla CEO'su Elon Musk Haziran ayında yaptığı açıklamada Tesla'nın Hindistan'da önemli bir yatırım yapmayı ve 2024 yılında ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Elektrikli araçlara olan talebin orta sınıf tüketiciler arasında giderek arttığı dünyanın en kalabalık ülkesine girmek, şu anda ABD, Çin ve Almanya'da fabrikaları bulunan Tesla için bir nimet olacaktır. Modi hükümeti, elektrikli araçların yerli üretimini arttırmak ve daha temiz ulaşımın daha hızlı benimsenmesini teşvik etmek için baskı yapıyor. BloombergNEF'e göre, bu çabalara rağmen, Hindistan'ın elektrikli araç pazarı, geçen yıl satılan toplam binek araçların sadece yüzde 1,3'ünü oluşturan pille çalışan otomobillerle yükselişe geçmedi. Alıcılar, elektrikli otomobillerin yüksek ön maliyeti ve şarj istasyonlarının azlığı nedeniyle geçiş yapmakta tereddüt ediyor.

İthalat vergisi tartışması

Tesla, uygulanan yüksek gümrük vergileri nedeniyle Hindistan'a doğrudan otomobil ithal etmiyor. Bazı kişiler, yerel olarak üretilen ilk otomobilleri satışa çıktığında 20 bin dolar gibi düşük bir fiyata satılabileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük üçüncü otomobil pazarı olan Tesla ve Hindistan, bir yıl süren çıkmazın ardından Mayıs ayında diyaloğu yeniden başlattı. Musk, Hindistan'ın yüksek ithalat vergilerini ve elektrikli araç politikalarını eleştirmiş, Hindistan da Tesla'ya siyasi rakibi Çin'de üretilen otomobilleri ülkede satmamasını tavsiye etmişti. Hindistan'ın şimdi, uluslararası elektrikli araç üreticilerinin yerel fabrikalar kurmayı taahhüt etmeleri halinde ithalat vergilerini beş yıllık bir süre için düşürmeyi düşündüğü söyleniyor.