29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 23:53 | Son Güncelleme: 06.02.2024 00:03

Paris'te SUV'ların park ücreti 3 katına çıkacak

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan referandum sonucunda, 'SUV' olarak bilinen spor amaçlı arazi araçlarının otopark ücretlerinin üç katına çıkarılmasına karar verildi
Paris'te SUV'ların park ücreti 3 katına çıkacak

Fransa'nın başkenti Paris'te halk, spor amaçlı arazi araçlarının (SUV) otopark ücretlerinin 3 katına çıkarılıp çıkarılmayacağına karar vermek için Pazar günü sandık başına gitti. Referanduma ilgi oldukça düşük seviyede kalrken, kentteki kayıtlı seçmenlerin sadece yüzde 5,7'sinin katıldığı referandumda yüzde 54.6 ile 'Evet' kararı çıktı. Bu sonuçla birlikte, varlıklı araç sahiplerini hedef alarak karbon emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan Paris'te SUV'lardan alınan park ücreti 3 katına çıkarılacak.

Hava kirliliği belirleyici oldu

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Paris'in sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Parisliler, net bir seçim yaptı; diğer şehirler de onun yolundan gidecektir" diyerek yol güvenliğinin ve hava kirliliğinin oylama sonucunda belirleyici olduğunu söyledi. 

Hidalgo, konuya ilişkin daha önce yaptığı bir açıklamada da SUV'lardan alınan park ücretlerinin artırılmasının 'bir tür sosyal adalet' olduğunu belirtmiş, buradaki amacın 'iklim krizini ele almak için henüz davranışlarını değiştirmemiş olan, pahalı ve kirletici araçlara sahip en zengin kişileri hedef almak' olduğunun altını çizmişti. 

Referandum sonucu uyarınca alınan karar, bu yıl eylül ayının başında uygulamaya girecek. Böylece SUV ya da 4x4 araçlardan alınan saatlik otopark ücreti Paris merkezinde 18 euro'ya, şehrin geri kalanında ise 12 euro'ya yükseltilecek. Söz konusu uygulama, yanmalı motoru bulunan ve ağırlığı 1,6 tonun üzerinde olan araçlar ya da hibrit araçlar ile 2 tondan daha ağır olan elektrikli araçlar için geçerli olacak. Öte yandan, söz konusu uygulama Paris'te yaşayan ve araçlarını park eden kişiler için geçerli olmayacak.

Bu canavarlar sokaklarımızda istenmiyor

Referandum sonucuna ilişkin açıklama yapan hava kalitesi kampanya grubu Respire'ın direktörü Tony Renucci, "Oylamanın sonucu, Paris'te yaşayan kişilerin hayat kalitesi için bir zafer" ifadelerini kullandı. Renucci, Paris'in 'bu tekerlekli canavarları artık sokaklarında istemediği yönünde' bir mesaj verdiğini de sözlerine ekledi. 

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire de sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Daha ağır, daha tehlikeli ve daha kirleticiler... SUV'ler bir çevre felaketidir" değerlendirmesinde bulundu.