09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2023 20:20 | Son Güncelleme: 01.08.2023 20:31

Tesla araçlarda direksiyon krizi: Yüz binlercesi hakkında soruşturma başlatıldı

Tesla araçlar bu kez direksiyon sorunuyla soruşturmaya konu oldu. ABD otomobil güvenliği düzenleyicileri yaptıkları açıklamada, direksiyon kontrolü ve hidrolik direksiyon kaybı raporları üzerine 280 bin yeni Tesla Model 3 ve Model Y aracı hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu
Tesla araçlarda direksiyon krizi: Yüz binlercesi hakkında soruşturma başlatıldı

Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), yeni Tesla Model 3 ve Model Y araç sahiplerinden 12 şikayet aldıktan sonra bir ön değerlendirme başlattı. Bir Model 3 sürücüsü Mayıs ayında "aracın direksiyonunun sıkıştığını ve yoldan kayarak bir ağaca çarptığını" paylaştı.

Haziran ayında  ABD'nin Georgia eyaletinde bir sürücü, iki haftalık Tesla Model Y'nin bir alışveriş merkezinden çıkarken "aniden direksiyonun kırıldığını" belirtti. 

Bu, sorunun bir güvenlik riski oluşturup oluşturmadığını belirlemek için resmi bir soruşturmanın ilk adımı oldu. NHTSA'nın bir geri çağırma talebinde bulunabilmesi için soruşturmayı mühendislik analizi seviyesine yükseltmesi gerekiyor. 

Direksiyon uyarısı

Yakın tarihli bir başka şikâyette ise Nisan ayında 30 günden daha az bir süre kullanılmış olan bir Tesla Model Y'nin çalıştırıldığı ve "tekerleğin sert bir şekilde sağa doğru sarsıldığı ve bir gümbürtü çıkardığı" ifade edildi. Ayrıca sürücü, aracın ekranında "Direksiyon Desteği Azaldı" uyarısı ile birlikte bir hata kodu gördüğünü belirtti.

Sürücü, hidrolik direksiyonun devre dışı kaldığını ve NHTSA'ya direksiyonun güvensiz hissettirdiğini söyledi ve ekledi: "Tesla, önce servis randevumu 2 Mayıs'tan 25 Mayıs'a erteledi. Bunun yakın zamanda bilinen bir sorun olduğunu doğrulayarak direksiyonun tamamen değiştirilebileceğini belirttiler"

Honolulu'daki bir sürücü, Tesla'yı satın aldıktan bir hafta sonra direksiyonun rastgele kilitlenmeye başladığını ve Tesla servis departmanına götürmeden önce farklı tarihlerde altı kez bu sorunun meydana geldiğini söyledi.