03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 20:20 | Son Güncelleme: 31.10.2023 21:29

Toyota kesenin ağzını açtı, elektrikli araç bataryası için 8 milyar doları gözden çıkardı

Elektrikli araç pazarına daha fazla odaklanmayı tercih eden Japonya merkezli otomotiv devi Toyota, bu araçlar yönelik yatırımını artırma kararı aldı. Şirket, batarya üretimine öncelik vererek 8 milyar dolarlık ek yatırımla 3 bin kişiye kadar da istihdam sağlamayı planlıyor
Toyota kesenin ağzını açtı, elektrikli araç bataryası için 8 milyar doları gözden çıkardı

Toyota Motor yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki elektrikli araç bataryası üretim tesisinde yatırımı 8 milyar dolar artıracağını ve yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirterek ürün gamını elektrikliye dönüştürme çabalarına hız kazandırdı.

Reuters'ın haberine göre 2025'e kadar tüm modelleri için elektrikli seçenekler sunmayı planlayan şirket, son hamlenin fabrikadaki toplam yatırımını yaklaşık 13,9 milyar dolara ve istihdam sayısını da 5 binin üzerine çıkaracağını söyledi.

Tesla'yı tahtından indirme mücadelesi

Ford Motor ve General Motors gibi eski otomobil üreticileri elektrikli araç üretimlerini arttırmak ve pazar lideri Tesla ile aralarındaki farkı kapatmak için yarışıyor, ancak Detroit merkezli her iki şirket de United Auto Workers (UAW) sendikası ile kendilerine pahalıya patlayan yeni sözleşme anlaşmalarını imzaladıktan sonra yatırım planlarını küçültme yoluna gitti.

Küresel rakiplerinin aksine, Toyota daha önce bataryalı elektrikli araçlar yerine hibrit ve hidrojen yakıt hücreli araçlara odaklanmıştı, ancak dünyanın en çok satan otomobil üreticisi bu yıl gelişmiş bataryaları ticarileştirme ve Tesla'nın öncülük ettiği kalıp döküm teknolojisini benimseme planlarıyla yol haritasını değiştirdi.

ABD'de üs kurma yarışı

Samsung SDI, Panasonic ve Chrysler'in ana ortağı Stellantis NV gibi diğer şirketler de batarya tesislerini geliştirmek için ABD'de üs kurmayı planlıyor.

Toyota'nın Kuzey Carolina'daki tesisi 2025 yılında faaliyete geçecek ve şirketin dünya genelindeki ilk araç bataryası tesisi olacak. Dördü Prius gibi hibrit araçları destekleyen altı batarya üretim hattına ve bataryalı elektrikli araçları desteklemek için iki ek hatta sahip olacak.

Kuzey Carolina'da bulunan Redwood Materials'tan Vietnamlı Vinfast'a kadar çeşitli şirketler tarafından planlanan yeni yatırımlarla elektrikli araç ve batarya üretimi için önde gelen bir merkez olarak ortaya çıkıyor.

Ücret artışı vurgusu

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, Toyota'nın yatırımlarını artırdığına dair haberlerin ardından Salı günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Carolina'nın temiz enerji ekonomisine geçişi, ailelerimizi ve toplumlarımızı önümüzdeki on yıllar boyunca destekleyecek daha iyi ücretli işler getiriyor" dedi.

Yarışta Hindistan da var

Eyalet ayrıca Hindistanlı Epsilon Advanced Materials (EAM) şirketinin 2026 yılında açmayı planladığı 650 milyon dolarlık bir batarya tesisine de ev sahipliği yapacak ve şirketin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre bu tesis ABD'de 1,1 milyon elektrikli araca tedarik sağlayabilecek.