29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2023 19:19 | Son Güncelleme: 05.11.2023 19:31

Elektrikli araç pazarında indirim savaşları: Bir otomotiv devi daha fiyatları aşağı çekti

Özellikle Çin'de otomotiv pazarında rekabette kalabilmek için mücadele eden otomotiv devleri Çinli markalara karşı zorlu bir sınav veriyor. Bu çerçevede fiyatlarını indirerek pazar payını artırmak isteyen Tesla'nın ardından Lucid de kısa süreliğine fiyatlarını aşağı çekti
Elektrikli araç pazarında indirim savaşları: Bir otomotiv devi daha fiyatları aşağı çekti

Lucid Group bu hafta başında Air serisi lüks sedanlarının fiyatlarını, sıkı rekabet ve elektrikli araçlara (EV) yönelik yavaşlayan talep nedeniyle tatil sezonu öncesinde sınırlı bir süre için düşürdü.

Tesla defalarca fiyat kırdı

Yüksek faiz oranları elektrikli araçlara olan talebi vurdu ve dünyanın en değerli otomobil üreticisi Tesla  liderliğindeki otomobil üreticileri buna fiyatları düşürerek yanıt verdi. Elon Musk liderliğindeki otomobil üreticisi, daha düşük fiyatlı yeni elektrikli araçların tükenmekte olan pazar payını yemesini önlemek için bu yıl birçok kez etiket fiyatlarını düşürdü.

Cox Automotive tarafından hazırlanan bir rapora göre, elektrikli araçlarda fiyat savaşı şirketleri marjlar yerine satışlara öncelik vermeye zorladı ve elektrikli araçların ortalama fiyatını Eylül ayında 50 bin 683 dolara düşürdü.

Reuters'ın haberine göre Lucid, Air Touring modelinin fiyatını 95 bin dolardan 87 bin 500 dolara, daha güçlü modeli Grand Touring'in fiyatını ise 10 bin dolar düşürerek 115 bin 600 dolara indirdi.

California merkezli şirket ayrıca dört tekerlekten çekişli Air Pure'un fiyatını 82 bin 400 dolardan 74 bin 900 dolara indirdi. Son ürünü olan arkadan itişli Air Pure'un fiyatı ise değişmeyerek 77 bin 400 dolarda kaldı.

Likidite desteği sağladı

Tesla ise Lucid Air'in en yakın rakibi olan Model S premium sedanının fiyatını 74 bin 990 dolara indirdi. Lucid, zorlu bir ekonomide üretimini artırırken nakit yaktığı için daha önce Ağustos ayında otomobillerinin fiyatlarını düşürmüştü. Ancak Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun desteği, Salı günü üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak olan şirkete, nakit sıkıntısı çeken diğer bazı rakiplerine kıyasla likidite desteği sağladı.

Şirket, fiyat indirimi teklifinin 30 Kasım'a kadar geçerli olacağını söyledi.