04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2023 20:51 | Son Güncelleme: 27.09.2023 21:27

Tesla ipleri eline aldı, dev rakiplerini köşeye sıkıştırdı

Ford Motor'un Michigan'da planlanan 3,5 milyar dolarlık pil fabrikasında frene basma kararı, Tesla'nın ABD pazarında giderek büyüyen rakipleri için oluşan zorluğu vurguluyor. Tesla, dev rakiplerinin çoğunu kârsız, gelir bazında düşük hacimli alanlara itiyor
Tesla ipleri eline aldı, dev rakiplerini köşeye sıkıştırdı

Küresel otomobil üreticileri ABD'de çok sayıda yeni elektrikli araç piyasaya sürüyor ve yeni elektrikli araç ve batarya tesislerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Ancak 2023 yılının ilk altı ayına ait ABD elektrikli araç satış verilerinin Reuters analizine göre, Tesla'nın Model Y ve Model 3'ü dışında otomotiv devlerinin çok azı tam ölçekli bir montaj tesisini destekleyecek kadar yüksek hacimlerde satış yapıyor.

325 bini aşkın araç sattı

S&P Global Mobility verilerine göre marka bazında bakıldığında, Tesla, rakiplerine yılın ilk 6 ayında büyük fark attı. Tesla, Ocak ayından Haziran ayına kadar ABD'de 325 bin 291 araç sattı. General Motors'un Chevrolet markası, Bolt EV ile 34 bin 943 ile ikinci sırada yer alırken Ford, Hyundai ve Rivian onu takip etti.

İsim bazında Tesla'nın dört modeli de ilk 12'de yer alırken, Model Y ve Model 3 sırasıyla 200 bin ve 160 binlik ilk yarı satışıyla ilk sıralarda yer aldı. Bu tabloya kıyasla Bolt 35 bin ve Ford'un Mustang Mach E'si 13 bin 600 sattı. Bu rakamlar kârlı olmaktan oldukça uzak ve kapasitenin yüzde 80'inde veya daha fazlasında çalışması gereken tipik bir montaj tesisini doldurmaya yetecek hacmin yakınından bile geçmiyor.

Elektrikli araç pazarı büyüyor

Bir endüstri ticaret grubu olan Alliance for Automotive Innovation tarafından derlenen verilere göre, plug-in hibritler ve yakıt hücreli araçlar da dahil olmak üzere elektrikli araç satışları, 2023'ün ilk yarısında ABD pazarının yüzde 8,9'unu ele geçirerek bir önceki yıla göre yüzde 2,6 puan artış gösterdi.

Ancak kuruluşun elektrikli araç pazarına ilişkin son üç aylık raporuna göre, bu pazar payı 103 farklı model arasında paylaştırıldı.

Ford'un Michigan'daki 3,5 milyar dolarlık elektrikli araç akü fabrikası çalışmalarını durdurma kararı, bazı analistlerin ABD elektrikli araç pazarının başlatılan veya yapım aşamasında olan tüm yeni akü ve montaj operasyonlarını destekleyecek kadar hızlı büyüyüp büyümeyeceğini sorgulamasına neden oldu.

Temmuz ayında Ford, elektrikli araç biriminde bu yılın başlarında öngörülenden yüzde 50 daha yüksek olan 4,5 milyar dolarlık yıllık zarar öngördü ve elektrikli araç üretimini yavaşlattığını söyledi. ABD'li otomobil üreticisi birçok rakibi gibi, ABD'de ilave elektrikli araç ve batarya tesisleri kurmak için milyarlarca dolar taahhüt etti.

Tesla açık ara lider

Salı günü yapılan bir medya sunumunda Cox Automotive, Tesla'nın bu yıl pazara yeni girenlerle birlikte ABD EV (elektrikli araç) satışlarındaki payını bir miktar kaybettiğini, ancak yine de tüm EV satışlarının yaklaşık üçte ikisine sahip olduğunu belirtti. Başka hiçbir marka yüzde 10'dan fazla paya sahip değil.