29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 21:56 | Son Güncelleme: 22.04.2023 22:05

Tesla'nın Kaliforniya pazar payı agresif fiyat indirimlerine rağmen düşüyor

Otomotiv devi Tesla, elektrikli araç satışlarını artırmak için pek çok kez indirime gitti. Ancak satış rakamları, yapılan indirimlerin beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu ortaya koyuyor
Tesla'nın Kaliforniya pazar payı agresif fiyat indirimlerine rağmen düşüyor

Cuma günü açıklanan verilere göre agresif fiyat indirimlerine rağmen Tesla'nın Kaliforniya pazarındaki pazar payı yılın ilk çeyreğinde geriledi. Kaliforniya Enerji Komisyonu verilerine dayanan Reuters hesaplamalarına göre, Tesla Ocak-Mart ayları arasında Kaliforniya'daki bataryalı elektrik pazarının %59,6'sını kontrol ederken, bu oran 2022'nin tamamında %72,7'ye geriledi ve 2017'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Rakipler pazar paylarını artırdı

Volkswagen AG, General Motors'a ait Chevrolet ve Kia gibi rakipler, her biri tek haneli rakamlarda kalsa da dönem boyunca Kaliforniya'daki pazar paylarını artırdı.

Tesla'nın Kaliforniya'daki satışları, otomobil üreticisinin geçen yılki küresel teslimatlarının %16'sını oluşturdu. Kaliforniya pazarının önemli görülmesinin sebebi de sıfır emisyonlu araçlar için ABD'nin en büyük eyaleti olması.

Elon Musk'ın duruşundaki rahatsızlık

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Twitter'ı takip etmesi ve Cumhuriyetçileri kucaklaması, özellikle Kaliforniya gibi liberal eyaletlerde Tesla'nın markası hakkında endişelere yol açtı. Tesla, Ocak ayından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde fiyatları düşürüyor ve kilit pazarda fiyatları altı kez indirdi.

Çin, Avrupa ve diğer ülkelerde de gerçekleştirilen fiyat indirimleri Tesla'nın ilk çeyrek marjlarını vurarak hisselerinin Perşembe günü yaklaşık %10 düşmesine neden oldu.

Musk bu hafta, Tesla'nın zayıf bir ekonomide kârdan önce satış büyümesine öncelik vereceğinin sinyalini verdi.