27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 21:56 | Son Güncelleme: 19.12.2023 21:58

Üretim hızlanacak, personel sayısı azalacak: Otomotiv devi 10 milyar euro'luk tasarrufa gidiyor

Elektrikli araçların yükselişiyle büyük bir dönüşüm yaşayan Alman otomotiv devi Volkswagen, 2026'ya kadar 10 milyar euro'luk tasarrufu mümkün kılacak bir anlaşmaya imza attı. İşçi temsilcileriyle ortak paydada buluşan şirket üretim sürelerinin hızlandıracak ve personel maliyetini düşürecek
Üretim hızlanacak, personel sayısı azalacak: Otomotiv devi 10 milyar euro'luk tasarrufa gidiyor

Volkswagen ve işçi temsilcileri, 2026 yılına kadar 10 milyar euro (yaklaşık 11 milyar dolar) kazanç sağlayacak ve 4 milyar euro'luk kısmı önümüzdeki yıl devreye girecek olan maliyet azaltma önlemleri üzerinde anlaşmaya vardı.

Reuters'ın haberine göre elektrik çağında rekabetin yoğunlaştığı bir ortamda iki ay süren görüşmelerin ardından alınan önlemler arasında geliştirme ve üretim sürelerinin hızlandırılması, personel maliyetlerinin azaltılması ve daha verimli bir tedarik stratejisinin uygulanması yer alıyor.

Tasarruf tedbirleri

Salı günü yaptığı açıklamada Volkswagen, 2026 yılına kadar 10 milyar euro kazanç ve bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 3,4 olan kar marjını yüzde 6,5'e çıkarmayı umduğu bir pakette bu önlemlerin her biri için tasarruf hedefleri belirledi.

İnsan kaynakları yönetim kurulu üyesi Gunnar Kilian, otomobil üreticisinin gerekirse toplam personel sayısını azaltmak için boşalan görevlerin doldurulmadan bırakılabileceğini söyledi. Bu yöntem, şirket için işçi konseyi ile yaptığı anlaşmayı bozmadan personel sayısını azaltmanın bir yolu.

Kilian sözlerinin devamında "Varılan anlaşma ile 2024 yılından itibaren şirketin karlılığını ve dolayısıyla sürdürülebilir istihdamı başarılı bir şekilde güvence altına almak için gerekli esnekliği yaratacağız" dedi.

Performans programları

Volkswagen bu ayın başlarında çalışanlarına gönderdiği bir notta, kendi adını taşıyan markasındaki idari personel maliyetlerini beşte bir oranında azaltmayı, ürün geliştirme döngülerini 50 aydan üç yıla indirerek 2028 yılına kadar bir milyar euro tasarruf etmeyi, üretim sürelerini kısaltmayı ve ana şehri Wolfsburg'da planlanan 800 milyon euro'luk yeni bir Ar-Ge tesisini hurdaya çıkarmayı planladığını söyledi.

Engelliler için kısmi emeklilik

Salı günkü açıklamada yer alan diğer tedbirler arasında, özellikle idari personel alanındaki maliyetlerin azaltılması amacıyla 1967 veya ağır engelliler için 1968 doğumlu çalışanların kısmi emekliliği de yer alıyor.

Otomobil üreticisi ayrıca satın alma performansını iyileştirerek yılda 320 milyon euro tasarruf etmeyi, satış sonrası işlerini optimize ederek yılda 250 milyon euro'nun üzerinde gelir elde etmeyi ve üretim sürelerini iyileştirerek yılda 200 milyon euro'nun üzerinde tasarruf sağlamayı planladı.

Teknik geliştirmede kullanılan test araçlarının sayısının yüzde 50'ye varan oranda azaltılması ve dijital süreçlerle daha fazla test yapılması sayesinde yılda 400 milyon euro daha tasarruf edileceği belirtildi.