05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 12:02 | Son Güncelleme: 21.12.2022 13:21

Volkswagen Çin'deki üretim kaybını telafi için mesai saatlerini artırdı

Apple'dan sonra Volkswagen de Çin'de kriz yaşıyor. Alman devi Covid-19 nedeniyle yaşadığı üretim kaybını telafi etmek için mesai saatlerini artırdı
Volkswagen Çin'deki üretim kaybını telafi için mesai saatlerini artırdı

Pandemi döneminde Covid vakaları zirvedeyken çalışanlarının verimliliğinin düşmesini engelleyemeyen Volkswagen, faturayı personele kesti. Bloomberg'in haberine göre; Covid-19 vakaları nedeniyle hedeflerini tutturamayan şirket telefi için yıl sonuna kadar mesai saatlerini uzatma kararı verdi. 

En az 3 gün boyunca 11 saat kuralı

Planlar hakkında bilgi sahibi olan kaynağa göre, Alman otomobil üreticisi, Guangdong eyaletinin Foshan kentinde China FAW Group Co. ile birlikte işlettiği bir fabrikadaki personelin, yıl sonundan önce üretim kaybını telafi etmek için en az üç gün boyunca her gün 11 saat çalışmasını istiyor. Fabrikadaki işçiler genellikle vardiya başına sekiz saat çalışıyor. Kaynak, boyama, genel montaj ve onarım hatlarındaki bazı çalışanlar için geçerli olduğunu söyledi. Yakın kaynaklar, değişikliklerin çok sayıda işçinin Covid'e yakalanması ve hastalanması üzerine yapıldığını söyledi. VW'nin Çin'deki bir temsilcisi yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Çin, geçen ay sıkı pandemi kısıtlamalarını terk edip yeniden açılma sürecine girdikten sonra Covid enfeksiyonlarında bir artışa tanık oluyor. Covid'i ortadan kaldırmaya kararlı bir ülkeden onunla yaşamaya razı olan bir ülkeye ani geçiş, teslimat hedeflerini karşılamak için belirli bir hacimde çalışan personele ihtiyaç duyan üreticiler için özel zorluklar ortaya çıkarıyor. Bir enfeksiyon dalgası küresel tedarik zincirlerini ve daha geniş ekonomiyi sekteye uğratabilir.

Değişimden bu yana ilk büyük Covid salgınları Pekin gibi büyük şehirlerde yoğunlaşmış olsa da, üretim bölgelerine yayılma belirtileri şimdiden görülmeye başlandı. Covid, BMW AG'nin Çin'in kuzeyindeki Shenyang kentinde bulunan fabrikasındaki bir atölyeyi yerle bir etti ve hastalananların yerine yeni bir grup işçi getirildi.

VW'nin Çin'de kuzeyde Changchun, doğuda Şangay ve güneyde Foshan dahil olmak üzere birkaç büyük üretim merkezi bulunuyor. Bunların üçü de bu yılın başlarında Çin'in sert Covid Zero politikası nedeniyle haftalarca süren sokağa çıkma yasaklarına maruz kaldı. Otomobil üreticisi zaman zaman üretimi devam ettirmek için fabrika çalışanlarını kapalı devre sistemler altında sahada tuttu. Ancak bu çabalara rağmen VW yine de zaman zaman üretimi durdurmak ya da üretim programlarını değiştirmek zorunda kaldı.

Hedef tutturmada her yol mübah

2022'de sona ermeden önce üretimi kurtarmaya yönelik bu son hamle, bazı üreticilerin artan Covid vaka sayılarına rağmen üretim hedeflerini tutturmak için her türlü çabayı gösterdiğini ortaya koyuyor. Şirketlerin işçilerden hasta olsalar bile işe gelmelerini ya da birkaç gün dinlendikten sonra geri dönmelerini istediklerine dair raporlar var.