19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 05.12.2022 18:11 | Son Güncelleme: 05.12.2022 18:22

Dünyanın en büyük iPhone fabrikası protestoların ardından Ocak’ta üretime yeniden başlayacak

Covid-19 önlemleri nedeniyle bazı işçilerin kaçtığı bazı işçilerin de protesto düzenlediği Çin'deki iPhone fabrikası, Ocak ayında yeniden üretime başlayacak. Fabrikanın sahibi Foxconn, yeni işçiler almaya başladı
Dünyanın en büyük iPhone fabrikası protestoların ardından Ocak’ta üretime yeniden başlayacak

Sert Covid-19 politikaları nedeniyle işçilerin isyan ettiği ve üretimin durduğu Çin’in Zhengzhou kentindeki dünyanın en büyük iPhone fabrikası Ocak ayının başında üretime yeniden devam edecek.  Reuters’ın isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Apple'ın en büyük tedarikçilerinden biri olan tesis operatörü Foxconn, üretimi bir kez daha büyütmeye çalışırken yeni işçiler almaya başladı. Buna göre yerel hükümet tarafından desteklenen işe alım kampanyası planlandığı gibi giderse, tam üretim yaklaşık üç ila dört hafta içinde yeniden başlayabilir. 

Foxconn işe alma hamlesinde sadece birkaç hafta önce durumdan hoşnutsuz olan ve fabrikadan ayrılmak isteyen 20 bin işçinin 10 bin Yen (bin 400 dolar) tazminat teklifini kabul etti.  Apple, cihazlarından bazılarını Hindistan ve Vietnam’daki üreticilere yönlendirerek üretim hattını biraz çeşitlendirmiş olsa da amiral gemisi iPhone 14 Pro modellerinin çoğu Zhengzhou fabrikasında monte ediliyor. 

Üretimi taşıma planlarını hızlandırdı

Wall Street Journal'ın cumartesi günü bildirdiğine göre, Çin'deki son üretim mücadeleleri, Apple'ın bazı üretimi Çin dışına taşıma planlarını hızlandırmasına neden oldu. Habere göre Apple, tedarikçilerini ürünlerinin montajını Vietnam ve Hindistan gibi diğer ülkelere taşımaları için zorlamaya başladı.

90 milyon hedefi tutmadı

Apple’ın Çin’deki fabrikasında yaşadığı iPhone 14 Pro ve Pro Max üretiminde yaşanan kesinti nedeniyle planlanandan 6 milyon eksik üretim yapıldığı tahmin ediliyor. Apple başlangıçta bu yılın sonuna kadar 90 milyon iPhone 14 serisi telefon üretmeyi planlamıştı. 

Geçen ay, Foxconn'un iPhone City olarak bilinen Zhengzhou tesisinde güvenlik personeli ile işçiler arasında şiddetli tartışmalar çıktı. Protestoların, kötü yaşam koşulları ve geciken ikramiye ödemeleriyle ilgili endişeler nedeniyle tetiklendiği bildirildi. Çin'in sert Covid-19 kontrol önlemleri nedeniyle, işçiler fabrikada yaşamaya zorlandı, yalnızca fabrika katı ile yatakhaneleri arasında hareket etmelerine izin verildi. 

İşçiler, Mart ayına kadar fabrikada kalmadıkları takdirde kendilerine söz verilen ikramiyeyi alamayacaklarına dair raporlara da kızdılar. İkramiye ödemeleri, Ekim ayında yüzlerce işçinin kısıtlamalardan korkarak kaçmasının ardından yeni çalışanları fabrikaya çekmek için kullanılan önemli bir teşvikti.