23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2023 23:21

Bu aklı nereden alıyor?

İsrail’in eski dışişleri bakanı yazdı: İki Amerikan Yahudisi milyarderin parasıyla faaliyet gösteren esrarengiz düşünce kuruluşu Kohelet, Netanyahu’nun yargı revizyonunda başrolde. Amaç hukukun üstünlüğü ilkesini ezmek
Bu aklı nereden alıyor?

Shlomo Ben-Ami 

Dünyada yükselen popülist otoriterliğe yeni bir cephe açıldı. İsrail’de bağımsız yargıyı zayıflatma derdindeki Başbakan Binyamin Netanyahu ve yolsuzluğa batmış Mesiyanik faşistler ile ultra-Ortodoks müttefiklerden oluşan koalisyonu, demokrasi karşıtı söylemlerini otoriter siyasete dönüştürmekte kararlı görünüyor.

Yanlış anlaşılmasın: İsrail demokrasisi epeydir sorunlu. Filistin topraklarının gaddarca işgal edilmesi demokratik değerlerle bağdaşmıyor. Kuvvetler ayrılığı ilkesi de zayıf durumda. İsrail’de resmi bir anayasa veya iki kamaralı parlamento yok. Ayrıca cumhurbaşkanının veto yetkisi olmadığı için Knesset, yani İsrail parlamentosunda bütün kontrol yürütmenin elinde.

Hükümetin son hukuk sistemi revizyonu Netanyahu’nun Knesset’teki müttefiklerine başbakanın devam eden rüşvet ve emniyeti suistimal davalarını durdurma fırsatı verebilir. Meclis ayrıca mahkemenin Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı kararını bozabilir.