07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 20.05.2023 23:12

Merkezi dijital paraya “istemezük” isyanı

Halihazırda Wall Street kontrolündeki dijital paranın üzerimizdeki denetiminden rahatsız olmayanlar, Merkez Bankası dijital paralarına karşı yaygara koparıyor. Oysa mevduat, ödeme gibi hizmetlerin aracısızlaştırılması toplumun yararına
Varoufakis’in Atina’daki kampanya posterleri.
Varoufakis’in Atina’daki kampanya posterleri.

Yanis Varoufakis

First Republic Bank batınca ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) bankaya ait varlıkların JPMorgan Chase’e satılması için gereken düzenlemeyi yaptı. Böylelikle Amerikalı yetkililer batamayacak kadar büyük olarak nitelendirilen en büyük bankanın daha da büyümesine izin verdi hatta yardımcı oldu.
Demokratlar ve Cumhuriyetçiler JPMorgan’ın yurttaşları yükten kurtarmak için devreye girmesini memnuniyetle karşıladı. Oysa gerçekte ortada ciddi bir kahramanlık hikayesi yoktu: JPMorgan’ın her tarakta bezi olan CEO’su Jamie Dimon 50 milyar dolarlık bir kredi limiti ve zarar paylaşımı için FDIC ile anlaşmıştı. Anlaşma ABD’li vergi mükelleflerine 13 milyar dolara mal olacaktı. Kısacası First Republic’in tasfiyesi Amerikalıların sırtına ağır bir vergi faturası yüklemişti. Bu trend kısa sürede bitecekmiş gibi durmuyor.