18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.04.2022 16:24 | Son Güncelleme: 14.04.2022 16:35

Rusya-Ukrayna savaşının insanlar dışındaki kayıpları

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaştan sadece insanlar ve altyapı değil, hayvanlar da zarar görüyor. Project Syndicate savaşın insanlar dışındaki kayıplarını yazdı
Arşiv
Arşiv

Princeton Üniversitesi'nde etik ve hayvan hakları üzerine çalışan Peter Singer ve Ukrayna'daki hayvan hakları örgütlerinden UAnimals'ın kurucusu Oleksandr Todorçuk, binlerce insanın öldüğü, milyonlarcasının ise mülteci konumuna düştüğü savaşın "insanlar dışındaki kayıplarını" Project Syndicate için yazdı. Şu anda Ukrayna ordusuna katılan Todorçuk ve Prof. Singer'ın verdiği, bazı medya organlarına da yansıyan bilgiler iç karartıcı.

"Açlıktan ölecekler"

Kiev yakınlarındaki bir hayvanat bahçesindeki canlılar abluka nedeniyle açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Hayvanat bahçesinin kurucusu Mykhailo Pinchuk kendilerine yardım oluşabilmesi için bir “yeşil koridor” istiyor. Hayvanlar bombardıman esnasında sadece şarapnellerle değil, panik ve korku içinde birbirlerini ezdikleri için de ölüyor. Dondurucu soğuğa dayanıklı hayvanlar açık alanlara bırakılmış ama açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Egzotik hayvanlar ise hem açlık hem de soğuk yüzünden ölüyor. Hayvanat bahçesinde yakıt bitmiş, elektrik yok. 

Vurulan hayvan barınaklarının görüntüsü Ukraynalı haber kanallarına yansıdı.  26 yaşındaki Anastasiia Yalanskaya ve iki arkadaşı evlerinin yakınlarındaki bir hayvan barınağına mama götürürken bulundukları araç bombalandı. Üç kişi öldü.

Arşiv

Ukrayna, Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki Hostomel kentinde bir at çiftliğini vurduğunu, buradaki 32 atın sadece ikisinin kurtulduğunu yazdı. 

Ukrayna, hayvancılık tesislerinin de vurulduğunu söylüyor. Bunlara bir örnek olarak da Agromol kentinde vurulan bir ahır var. Saldırı sırasında tesiste 3 bin büyükbaş havyan bulunduğu iddia ediliyor.

Ukrayna Avrupa’nın önemli yumurta tedarikçilerinden biri. Hesron Oblast’taki bir tesiste 3 bin tavuğun yem bulunamamasından öldüğü iddia ediliyor. Ülke genelindeki toplam sayının çok daha büyük olması muhtemel. 

© Project Syndicate