22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 17:37 | Son Güncelleme: 20.12.2023 09:41

Alzheimer'la savaşta Ozempic umut oldu

Kilo vermeye olan etkisiyle popüler olan diyabet ilacı Ozempic Alzheimer hastalığına da umut oldu. Kanadalı araştırmacılar, ilacın vücuttaki enflamasyonu azalttığını ve buna bağlı olarak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla mücadelede önemli rol oynayabileceğini buldu
Alzheimer'la savaşta Ozempic umut oldu

Zayıflama konusunda devrim yaratan, üreticisi Danimarkalı Nova Nordisk'i Avrupa'nın en değerli şirketi haline getiren diyabet ilacı Ozempic'in bir marifeti daha ortaya çıktı. Kalp krizini önleme konusundaki etkisinin fark edilmesiyle kullanım alanının genişleyeceğinin sinyalini veren Ozempic'in, vücut genelindeki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu da belirlendi.

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden endokrinolog Daniel Drucker ve çalışma arkadaşlarının yaptığı araştırmaya göre, Ozempic'in etken maddesi semaglutid, beyindeki bir mekanizmayı kullanarak C-reaktif protein (CRP) olarak bilinen ve vücuttaki enflamasyonun işareti olan bileşiğin seviyesini düşürüyor. Bu etkinin başta Alzheimer ve Parkinson olmak üzere, enflamasyon bağlantılı hastalıklarla mücadelede önemli bir araç olabileceği belirtiliyor.

Bağırsak hormonunu taklit ederek çalışıyor

Semglutid GLP-1 adlı bağırsak hormonunu taklit ederek çalışıyor. Normalde yemek yedikten sonra salgılanan GLP-1 iştahı azaltıp tok hissetmeyi sağlıyor ve kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan insülin hormonunun salımını tetikliyor. Toronto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da Ozempic'in enflamasyonu nasıl azalttığını bulmak için bu mekanizmayı masaya yatırdı.

İlk olarak deney farelerinin bağırsaklarından aldıkları bakterileri karın bölgelerine enjekte ederek kanda bir enfeksiyona neden oldular. Bu da hayvanlarda güçlü bir bağışıklık tepkisine yol açarak enflamasyonu artırdı. Ardından bazı farelere semaglutid ilaç sınıfının üyesi olan bir GLP-1 taklidi enjekte ettiler. GLP-1 taklitleri seçili hayvanların enflamatuar tepkisini azaltırken, genetiği değiştirilmiş ve beyin hücrelerinde GLP-1 reseptörü olmayan farelerde hiçbir değişikliğe yol açmadı. Üçüncü gruptaki farelere ise beyinlerindeki GLP-1 reseptörünü bloke eden bir bileşik enjekte edildi ve GLP-1 taklitleri bu havyanlarda da işe yaramadı.

"Kalp krizini önlemeye başladığı görüldü"

Araştırmalarının, semaglutid'in enflamasyona karşı etkisini ortaya koyduğunu söyleyen Drucker "Kilo vermek iyidir ancak bu ilacın faydalarından yararlanmak için kilo vermeniz gerekmez. Yakın zamanda yapılan rastgele denemelerde, ilacın ilk birkaç aylık kullanımda kilo kaybından bağımsız olarak kalp krizini önlemeye başladığı görüldü" dedi.

New Scientist'e konuşan Oxford Üniversitesi'nden psikiyatr Ivan Koychev de bulguları doğrulayarak "Bu ilaçların enflamasyon üzerinde etkili olduğu bilinen bir gerçekti. Bu araştırma, altta yatan mekanizmayı açıklığa kavuşturuyor" yorumunu yaptı. Koyche, teorik olarak enflamasyonu azaltan ilaçların insanların daha fazla enfeksiyon kapmasına neden olabileceğini ancak kilo vermek ya da diyabet için Ozempic kullanan kişilerde böyle bir tabloyla karşılaşılmadığını da söyledi.